Hufvudstadsbladet

Skolbetyge­n engagerar

-

SKOLA För några år sedan ville man ge de skriftliga betygen en större plats, men nu är det igen sifferbety­gen som skall ge skolan ett lyft. De skall ge mer jämförbarh­et mellan skolorna och därmed skapa större rättvisa för eleven. Ilta-Sanomats ledare 11.2 går så långt att man jämför skolan med arbetslive­t: ”inte känner heller livet till tröstebety­g (’armovitosi­a’)”. Alltså är det lika bra att en elev som ständigt får underkänt i proven med en gång får veta hur det går för den som inte sköter sig. Om man inte klarar sig och inte får stöd får man väl gå om klassen, någonting som vi trodde hör historien till.

Det här är mer än en skolfråga, den rör faktiskt hela vårt samhälle. Det är förvånande att det främst är från föräldrahå­ll kravet på sifferbety­g kommit. De som fordrat detta har högst antagligt barn som klarar sig någorlunda i skolan och har stöd hemifrån. De kan till och med byta skola och fortsätta ungefär där de slutade. Jämlikhete­n garanteras av betygen i de högt rankade kunskapsäm­nena, de är ju någorlunda mätbara och jämförbara. Färdighets­ämnena spelar här en undanskymd roll.

Men försök tänka dig att du är 10 år och till skolavslut­ningen får ett par underkända betyg. Vad betyder det för dig, din självkänsl­a och din utveckling? Du tar kanske tag i saken och jobbar upp vitsorden, men för hur många har det inte blivit en stämpel som hållit livet ut?

Kanske hör du till dem som år efter år hankar sig fram på gränsen till underkänt, men är skicklig till exempel med motorer?

För att grundskola­n (=folkskolan) inte skall förvandlas till en utslagning­sapparat krävs det nog svar på åtminstone nedanståen­de frågor.

Har skolan verkligen resurser att förvandla tröstebety­gen till ”riktiga” vitsord? Har den resurser att höja färdighets­ämnenas status till kunskapsäm­nenas nivå så att de får tyngd, ända in i betygen? Har den råd med verkstäder och odlingslot­ter? Hjälper det en elev att få en full tia i slöjd och veta att den siffran inte betyder någonting? Är ett ”tröstevits­ord” alltid av ondo eller kan det hjälpa i ett avgörande ögonblick?

Skolan är inte samhället, men där skapas de prioriteri­ngar vi bär genom livet.

LARS KARLSSON Karis

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland