Hufvudstadsbladet

Finlands OS-hopp slutar oväntat

Världsmäst­aren Petra Olli lägger av – som 25-åring. – Det tyngsta beslutet i min karriär, säger Olli.

- MARCUS LINDQVIST

Det var för fyra år sedan som Petra Olli gjorde sig känd för den stora idrottspub­liken då hon brottades hem VM-silver med ett igenmurat öga. För två år sedan tog hon revansch då hon vann VM-guld i viktklasse­n 65 kilo.

Olli har haft det tungt under det senaste året. Men hon var fortfarand­e ett av Finlands medaljhopp inför OS i Tokyo i sommar.

Men det blir inget OS för Ollis del. Hon meddelar oväntat att hon avslutar sin karriär.

– Jag har inte längre glöden som krävs för att nå världstopp­en, säger Olli.

– Det här är det svåraste och tyngsta beslutet i min karriär, men ett noggrant övervägt beslut.

Olli har haft en rad olika besvär under det senaste året. Hon tvingades stå över VM i höstas och EM i Rom blev hennes första tävlingar på nio månader. Hon var femma i det som skulle bli hennes sista mästerskap.

– Om du inte kan ge hundra procent, så går et inte att slåss om segrarna i en stor OS-gren. Det har varit svårt sedan senaste sommar. Jag har gjort allt, tränat och hade en bra vinter med träningslä­ger i Kina. Men jag har bara inte samma glöd som förut. Olli har sedan 2009 tränat med estländare­n Ahto Raska. Under Raskas ledning har Olli vunnit sex medaljer i EM och VM, senast brons i EM förra året.

– Jag har aldrig sett en idrottare med likadana egenskaper och likadan potential, och många utländska topptränar­e är av samma åsikt. Tack till Petra för den fina resan, säger Raska.

Vägen till OS i Tokyo hade i vilket fall som helst blivit svår. I OS är det färre viktklasse­r och Olli skulle ha tvingats gå ned i vikt för att brottas i kategorin 62 kilo.

 ?? FOTO: ATTILA KISBENEDEK/LEHTIKUVA-AFP ?? Petra Olli.
FOTO: ATTILA KISBENEDEK/LEHTIKUVA-AFP Petra Olli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland