Hufvudstadsbladet

Två giganter – en måste tacka för sig

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Real Madrids sits är bättre. Laget är med i titelkampe­n på hemmaplan och med tanke på hur kaotiskt läget var i klubben i början av säsongen kräver inte ens de mest kräsna styrelseme­dlemmarna eller supportrar­na några underverk denna säsong. För Manchester City och Pep Guardiola är det precis tvärtom. Säsongen är en enda lång missräknin­g och endast en triumf i Champions Leaguefotb­ollen kan rädda klubben från ett fiasko. Real har vunnit turneringe­n fyra gånger under senaste sex åren. Med totalt tretton bucklor står Los Blancos i en klass för sig. Tvåan Milan (sju) och trean Liverpool (sex) har tillsamman­s lika många som giganten från den spanska huvudstade­n.

Mot den bakgrunden är det för supportrar­na nästan viktigare med en inhemsk ligatitel än att gå hela vägen i Europa igen. I La Liga har Real endast vunnit en gång under de senaste sju säsongerna.

Manchester City har spelat bort sig från allt som titelrace heter i England för länge sedan. Spelet har hackat, formen varit hackig och resultaten i underkant.

Med två raka ligaguld var och är siktet i främsta hand inställt på Champions League. Turneringe­n klubben aldrig vunnit trots de oerhörda ekonomiska satsningar­na som gjorts under det senaste decenniet.

Vad händer om City åker ut mot Real? Laget dömdes tidigare i vinter till att uteslutas från spel i Champions League i två år framöver och står den domen fast lär många spelare överväga att lämna klubben.

Vid en förlust i dubbelmöte­t mot Real blir våren en enda lång väntan på att säsongen ska ta slut. Då finns tid för spelare och agenter att smida ränker i kulisserna.

Zinedine Zidane hörde som spelare till Los Galacticos i Real Madrid. Han var odödlig som spelare och är numera också odödlig som tränare. En titel som spelare och tre titlar som tränare i Champions League ger den statusen i en klubb där framgång finns insytt i klubbemble­met.

Pep Guardiola var tränaren som skulle hjälpa City att ta det där sista klivet upp på toppen av Europa. Men precis som i Bayern München har det inte gått vägen och Guardiolas uttalanden tidigare i vintras har tytt på att han kan tänka sig en sorti i sommar.

Senast han uttalade sig bedyrade ändå katalanen sin trohet till klubben och menade att han inte är på väg någonstans.

Hur man än vrider och vänder på saken ligger all press på Guardiola i det här matchparet.

Rent mentalt sett är Real Madrids utgångsläg­e lättare. Om det nu någonsin kan vara mentalt lätt att spela i jätteklubb­en.

I City har flytet i spelet saknats i långa stunder. I ärligheten­s namn har inte laget heller haft marginaler­na på sin sida. Men sådant brukar jämna ut sig i längden och också City har haft sin beskärda del av tur under föregående säsonger.

Guardiolas storhet mäts nu på det mentala planet. Sällan har något av hans lag känts så här pressat inför en åttondelsf­inal. Hur handskas Guardiola och spelarna med det?

 ?? FOTO: GABRIEL BOUYS/LEHTIKUVA-AFP ?? Zinedine Zidane behöver inte känna någon press inför dubbelmöte­t.
FOTO: GABRIEL BOUYS/LEHTIKUVA-AFP Zinedine Zidane behöver inte känna någon press inför dubbelmöte­t.
 ?? FOTO: OLI SCARFF/LEHTIKUVA-AFP ?? Problemen har hopat sig över Manchester City och Pep Guardiola.
FOTO: OLI SCARFF/LEHTIKUVA-AFP Problemen har hopat sig över Manchester City och Pep Guardiola.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland