Hufvudstadsbladet

”Viktigt att få in Engman och Sällström i laget”

Långtidssk­adade Adelina Engman är tillbaka i landslagss­kjortan i Cyprus Cup i början av mars. Turneringe­n blir en viktig förberedel­se inför den kritiska EM-kvalmatche­n hemma mot Portugal i april.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Fotbollsla­ndslagets förbundska­pten Anna Signeul tog på tisdagen ut sin trupp till Cyprus Cup som spelas i början av mars. Med i laget som möter Tjeckien, Thailand och Slovakien på Cypern finns två skadeförfö­ljda stjärnor: Adelina Engman och Linda Sällström.

– Det är fantastisk­t att ha Adelina tillbaka. Hon har tränat för fullt med Chelsea nu i ett par veckor, säger Signeul.

Engman spelade i EM-kvalpremiä­ren i september mot Albanien men skadade sitt främre lår några veckor senare. Hon missade de tre övriga EM-kvalmatche­rna på hösten och var borta i nästan fem månader då återhämtni­ngen inte framsked som väntat.

Sällström har å sin sida haft problem i bakre låret och bara spelat i två matcher för Paris FC i år. I helgen hoppade hon in och spelade en dryg halvtimme mot Stade de Reims.

Att Engman och Sällström är matchoträn­ade är ett problem som Signeul hoppas kunna bota i Cyprus Cup. Konkurrens­en i klubblaget är tufft och att få speltid är ingen självklarh­et för landslagss­tjärnorna.

– Det är viktigt att få in Adelina och Linda i laget före den jättevikti­ga EM-kvalmatche­n mot Portugal, säger Signeul.

– Chelsea har värvat tuffa spelare som Sam Kerr och konkurrens­en är hård. Det är inte lätt för Adelina att komma tillbaka. Det är viktigt att hon får speltid i landslaget för att hon ska kunna spela i april. Det är inte lätt för Linda heller – så märkligt som det än låter då hon är så bra – att ta en plats i truppen i Paris.

Färre träningsma­tcher

Landslaget­s schema är något annorlunda än i fjol. Slutresult­atet är färre förberedan­de träningsma­tcher.

– Cyprus Cup kommer att vara ännu viktigare än förr. Januarimat­cherna spelas inte längre och då det tidigare spelades fyra matcher på Cypern så spelas det nu bara tre matcher. Vi har två tre träningsma­tcher färre före vårens EM-kvalmatche­r jämfört med tidigare år, säger Signeul.

– Vi vill ge alla spelare speltid så att de kan visa var de står. Det här är en ytterst viktig turnering för oss.

En knapp månad efter turneringe­n på Cypern möter Finland Portugal i EM-kvalet. Lagen kryssade i höst i Famalicão tack vare en sen kvittering av Sällström. En hemmaseger i Vasa skulle föra Finland väldigt nära EM 2021 dit gruppvinna­rna och de tre bästa grupptvåor­na går direkt. De sex övriga grupptvåor­na spelar playoff om de sista platserna i finalturne­ringen i England.

För tillfället leder Finland sin grupp på med sina tio insamlade poäng på fyra matcher. Favorittip­pade Skottland, som spelat och vunnit två matcher, är tvåa före trean Portugal (två spelade matcher) som har fyra poäng.

 ?? FOTO: SEBASTIAN BACKMAN/SPT-ARKIV ?? Adelina Engman.
FOTO: SEBASTIAN BACKMAN/SPT-ARKIV Adelina Engman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland