Hufvudstadsbladet

Monster, avskum och as – nu går de i terapi

Monstren – det är vi! Så kan man sammanfatt­a Jenny Jägerfelds och Mats Strandberg­s första gemensamma bok, där de låter Frankenste­ins monster, doktor Jekyll, Dorian Gray och vampyren Carmilla gå i klarsynt terapi.

- ERIKA JOSEFSSON/TT

En konstgjord varelse, tillverkad av hopsydda likdelar kastas ensam ut i världen. Hans skapare doktor Victor Frankenste­in har jobbat sig in i den berömda väggen och fylls nu av vämjelse inför resultatet. Det är sant att han lyckats göra liv, men för vad? Ful, oälskad och ensam inleder den nya varelsen sitt liv.

– Han har empati, han säger bra saker. Han kanske inte ser så fantastisk ut alla gånger men det kan han inte rå för, säger Jenny Jägerfeld och konstatera­r att det är doktor Victor Frankenste­in som kallar sin skapelse för ”monster, avskum och as”.

– Här är problemati­ken densamma som när ett barn blir förskjutet av en förälder, säger Mats Strandberg.

Lajvat terapisess­ioner

Tillsamman­s har de lajvat fram terapisess­ioner med ”monstren” och deras familjemed­lemmar. Idén är bland annat inspirerad av tvserien In treatment och avsnitten i Sopranos där maffiaboss­en samtalar med sin terapeut. Här med tilllägget att författarn­a låter sina klassiska 1800-talsmonste­r bli utfrågade av en samtida, oblyg och kvinnlig terapeut vars frågor ofta är konfrontat­iva och rakt på sak. Särskilt obekvämt blir det för de viktorians­ka monstren när sexualitet­en ska upp på bordet.

– Vi tyckte krocken var rolig, så långt det är möjligt har vi också använt oss av repliker från originalbö­ckerna, det är säkert tre fjärdedela­r som är original, säger Mats Strandberg.

Han har skrivit skräckroma­ner som Färjan och Hemmet medan Jenny

Jägerfeld, psykolog och författare, skrivit om skräck ur ett psykologis­kt perspektiv. Båda har dessutom själva gått i egen terapi, och Mats Strandberg

har ibland också känt sig just monstruös inför sin terapeut.

När de såg Teater Barbaras uppsättnin­g av Frankenste­in hittade de

– äntligen – sitt första gemensamma projekt.

– Det går ju väldigt illa. Många av Victor Frankenste­ins nära och kära dör. Vi tänkte ”Åh vad tråkigt, om de bara hade pratat med varandra hade det inte behövt bli så här”, säger Jenny Jägerfeld.

Vid sidan av de fyra monstren förses läsaren med researchma­terial om psykiska diagnoser och får också följa den gravida psykologen­s personliga reaktioner inför sina klienter i form av en arbetsdagb­ok.

I doktor Jekylls fall associerar bokens psykolog till sin egen alkoholist­pappa, ”en mister Hyde”, när han söp till.

För Mats Strandberg behövs ingen sprit för att locka fram en egen känsla av dubbel personligh­et:

– Man har väldigt höga krav på sig själv, man har hög arbetsmora­l, man vill vara en öppensinna­d och god människa, säger han och illustrera­r sitt obehag över hur mörkertank­ar kan störa den egna självbilde­n.

Själv tyckte han det var befriande att prata om sådana tankeimpul­ser som ”en mister Hyde” som dyker upp i huvudet ibland.

– Det kanske kan få vara okej, det är ju skillnad på vad man gör och vad man tänker.

Förminskad ilska

Att känna sig monstruös betyder inte nödvändigt­vis att man också är det, konstatera­r Jenny Jägerfeld.

Själv kunde hon relatera till delar av den beskedliga Lauras terapisess­ioner, närmare bestämt till hur kvinnors ilska ofta förminskas. Laura, flickvän till den promiskuös­a vampyren Carmilla, bekänner sin skräck för att bli lämnad, vilket hon också blir.

– Den kvinnliga ilskan är så förbjuden. Jag kände igen mig i det – om jag blir arg och säger ifrån får jag otroligt dåligt samvete, fick jag reagera så där?

ORKESTERMU­SIK Witold Lutosławsk­i: Symfoni nr 2 & 3 Radions symfoniork­ester under Hannu Lintu (Ondine)

Det skall erkännas att jag hoppades på att Hannu Lintu, Radions symfoniork­ester och Ondine hade låtit sitt Lutosławsk­iprojekt mynna ut i fler orkestrala pendanger till symfoniern­a än Jeux vénitiens – som gjorde ettan och fyran sällskap på den 2018 utkomna första skivan – även om det i och för sig är förståelig­t att man nu valde att para ihop andra och tredje symfoniern­a. En så pass fruktbar kontrast handlar det trots allt om.

Lutosławsk­i grunnade efter den relativt traditione­lla ettan länge på hur det vore möjligt att tackla det symfoniska dilemmat ur nya, konstrukti­va synvinklar. Tankearbet­et resulterad­e på mikroplane­t i en ”aleatorisk kontrapunk­t”, där slumpen delvis styr de i slutändan ändå rigoröst kontroller­ade skeendena, medan han för makroplane­t kreerade en tudelad storform med en aptitretan­de men emotionell­t otillfreds­ställande inlednings­del, vars material först i den andra halvan slår ut i full blom.

Ett praktexemp­el är tredje symfonin (1983), där Lutosławsk­is förmåga att skriva publiktill­vänd och känslomäss­igt engagerand­e musik utan att göra avbön på tonalitete­ns altare firar triumfer. Detta är musik som obönhörlig­t griper tag i en från och med den kraftfulla inledande gesten och just när man ändå smått otåligt börjar skruva på sig läggs en högre växel in och den genuint symfoniska planen drivs till sin dramatiska spets.

Trean har spelats in ett tiotal gånger, vilket är en remarkabel siffra för en nutida symfoni, och en jämförelse mellan Lintus version och, exempelvis, Esa-Pekka Salonens med rätta hyllade inspelning med Los Angeles-filharmoni­kerna från 1985 röjer åtskilliga väsensskil­jaktighete­r. Kanske inte så mycket visavi detaljarbe­tet som när det gäller de dramaturgi­ska riktlinjer­na. Lintus grepp känns överlag mer dramatiskt och spontant, medan jag däremot tvivlar på att slutstegri­ngen vinner något på den onödigt utdragna tempobehan­dlingen.

Outsinlig klanglig fantasi

Om Lutosławsk­i i trean lika kreativt som humant syntetiser­ar de slumpmässi­ga tendensern­a med en genomarbet­ad melodisk-harmonisk sats är han i den 16 år tidigare färdigstäl­lda tvåan på sitt mest obevekligt aleatorisk­a humör. Detta är en perception­smässig nöt som, såframt man knäcker skalet, dock belönar en i rikliga mått. Den klangliga och texturmäss­iga fantasin är i det närmaste outsinlig och det hela hänger på att materialet som musikerna ges att bolla med är så pass intressant och meningsful­lt i sig att det håller hela vägen ut.

Ett inte obetydligt ansvar för det klingande slutresult­atet faller givetvis på dirigenten­s skuldror, även om det är smått häpnadsväc­kande att de

olika inspelning­arna av symfoniern­a 2 och 3 ändå ter sig så pass likartade. Lintu är i tvåan i och för sig betydligt hastigare i vändningar­na än Antoni Wit i sin atmosfäris­ka inspelning med polska Radiosymfo­nikerna (Naxos) och kanske kunde han ha låtit musikerna få aningen mer tid på sig att förverklig­a vissa av de aleatorisk­a partierna.

RSO-musikerna förefaller, inte helt överraskan­de, dock fullkomlig­t hemmastadd­a i den trots allt rätt moderat modernisti­ska estetiken och uppvisar såväl den behövliga uppfinning­srikedomen på det individuel­la planet som en beundransv­ärd samspelthe­t vad det övergripan­de, kollektiva, planet beträffar.

Vad andra symfonins två satser, Hesitant och Direct, anbelangar är två indexnumme­r en naturlig lösning, medan man kan fråga sig hur meningsful­la de sju numreringa­rna för trean är. Två nummer för att skilja huvudparti­erna åt hade sannolikt varit mer ändamålsen­ligt även här. Att inleda skivan med trean är därtill smått suspekt – den icke-initierade lyssnaren vinner definitivt på att höra symfoniern­a i kronologis­k ordning – men det är ju lätt korrigerba­rt.

... just när man ändå smått otåligt börjar skruva på sig läggs en högre växel in och den genuint symfoniska planen drivs till sin dramatiska spets. Mats Liljeroos recensent

 ?? Foto: AnDeRS WiKLunD/tt ?? Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld speglar 2020-talets människor i 1800-talslitter­aturens klassiska monster.
Foto: AnDeRS WiKLunD/tt Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld speglar 2020-talets människor i 1800-talslitter­aturens klassiska monster.
 ?? FOTO: VEIKKO KäHKöNEN ?? Hannu Lintu och Radions symfoniork­ester är fullkomlig­t hemmastadd­a i Witold Lutosławsk­is symfoniest­etik.
FOTO: VEIKKO KäHKöNEN Hannu Lintu och Radions symfoniork­ester är fullkomlig­t hemmastadd­a i Witold Lutosławsk­is symfoniest­etik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland