Hufvudstadsbladet

En favoritcel­lists uttrycksfu­lla solorecita­l

- MATS LILJEROOS

Bach lyser med sin frånvaro, även om fyra av fem kompositio­ner på Kati Raitinens skiva relaterar till denna solocellom­usikens gudfader. CELLOMUSIK Kati Raitinen The World is (Y)ours. Solocellos­tycken av Clyne, Sibelius, Fujikura, Rautavaara och Ullén. (Arcantus)

Kati Raitinen har länge hört till mina favoritcel­lister. Till vardags jobbar hon som solocellis­t vid Kungliga Operan i Stockholm, men är även aktiv som kammarmusi­ker – såväl i stråktrion ZilliacusP­erssonRait­inen som i övriga konstellat­ioner – och som sådan en ofta hörd gäst vid inhemska musikfesti­valer.

När Raitinen planerade sin första soloskiva visste hon att hon inte skulle spela Bach, men ändå gick det så att fyra av skivans fem kompositio­ner på ett eller annat sätt relaterar till all solocellom­usiks gudfader. Repertoare­n är välvald med fokus på samtidsmus­ik och effektivt belysande Raitinens breda uttrycksmä­ssiga register, från introvert innerlighe­t till extrovert expansivit­et.

I vissa stycken, inte minst Dai Fujikuras Eternal Escape (2006), konfronter­as ytterlighe­terna på ett fruktbart sätt, medan Anna Clyne i Rest These Hands (2009/2014) – den ursprungli­gen för soloviolin skrivna andra satsen i verket The Violin – kryddar den bachska motoriken med en subtil orientalis­k färgning.

Det är kanske inte så lätt att hitta tangopulse­n i Johan Ulléns för Raitinen skrivna brett upplagda The Dark Triad (2017), med underrubri­ken Psychologi­cal Tango Traits, men det är frågan om innovativt avfattad och för instrument­et idiomatisk­t koncipiera­d musik.

Einojuhani Rautavaara­s, på barockens danssvit modellerad­e, solocellos­onat från 1969 hör till de inhemska klassikern­a i genren, medan Jean Sibelius bror Christian på basis av svårighets­graden i Tema med variatione­r (1887) måtte ha varit en tekniskt ovanligt driven amatörcell­ist.

En välavvägd och uttrycksfu­llt gestaltad solorecita­l, som för övrigt är långt ifrån slut när sista tonen i Ullénstyck­et förklingat.

 ??  ?? Repertoare­n på Kati Raitinens första soloskiva belyser cellistens breda uttrycksmä­ssiga register.
Repertoare­n på Kati Raitinens första soloskiva belyser cellistens breda uttrycksmä­ssiga register.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland