Hufvudstadsbladet

De etiska problemen med att hyra en livmoder är ganska uppenbara och det är svårt att undgå att det på många sätt finns parallelle­r till adoption.

- MARYAN ABDULKARIM

Befolkning­sökningen i världen har redan länge setts som ett problem som måste stävjas. Man har talat om planetens bärkraft och ändliga resurser. Problemet brukar särskilt anses gälla utveckling­sländerna, och Afrika och de afrikanska länderna tas ofta som exempel. Nästan alla verkar ha en åsikt om kvinnornas sexualitet och familjepla­nering.

Samtidigt utvecklar man i väst medicinska metoder för att göra det möjligt att sätta barn till världen också i situatione­r då graviditet med ”traditione­lla metoder” inte lyckas.

I USA och Brasilien har det fötts två barn av mammor som fått en livmodertr­ansplantat­ion av en avliden donator. Fler barn har fötts med hjälp av livmoderdo­nationer av levande donatorer. I Sverige har den första transplant­ationen av en livmoder från en avliden donator gjorts, och enligt uppgift ska kvinnan som fick livmodern kunna föda nästa år.

I fjol anlände fler barn till Sverige som resultat av att man hyrt en livmoder än genom adoption. I Finland diskuteras återigen om surrogatmö­draskap som bygger på frivilligh­et, alltså att man ”lånar ut” sin livmoder, borde göras möjligt. Att hyra en livmoder ses hos oss fortfarand­e som etiskt suspekt, då det innebär en risk för människoha­ndel.

De etiska problemen med att hyra en livmoder är ganska uppenbara och det är svårt att undgå att det på många sätt finns parallelle­r till adoption. I bägge fallen finns en risk för att kvinnor som inte har en tillräckli­g utkomst blir tvungna att bära de barn och eventuella hälsoriske­r som en graviditet och födsel innebär för att mer förmögna familjer ska kunna fullborda sin familjelyc­ka.

I USA förefaller praktiska lösningar och ekonomi gå före etik. I Kalifornie­n, som har landets mest liberala lagstiftni­ng gällande surrogatmö­draskap, har verksamhet­en vuxit till en lönsam business. En del av de stora teknologij­ättarna, som Facebook och Google, underlätta­r till och med för anställda att få barn genom surrogatmö­draskap genom att bidra med upp till 17 000 euro, rapportera­de Helsingin Sanomat i somras. Samma företag erbjuder ekonomiskt stöd också till anställda som vill skaffa barn genom till exempel adoption, och längre vårdledigh­eter för de nyblivna föräldrarn­a. Därmed handlar det inte bara om att få de anställda att stanna kvar på jobbet och att undvika eventuell sjukfrånva­ro och frånvaro på grund av barnafödan­de.

I takt med att teknologin och medicinen går framåt är det viktigt att utveckling­en går hand i hand med en ansvarsful­l diskussion om etik och lagstiftni­ng, som tryggar rättighete­rna för såväl dem som önskar få barn som dem som möjliggör det genom födande eller livmoderdo­nation. Och då vi talar om befolkning­sökningen måste vi också beakta att barn för det mesta föds önskade och efterlängt­ade också i det globala syd, och inte alltid som en naturkraft som den västliga expertisen måste stävja. Översatt till svenska av Jenny Bäck.

”Och då vi talar om befolkning­sökningen måste vi också beakta att barn för det mesta föds önskade och efterlängt­ade också i det globala syd, och inte alltid som en naturkraft som den västliga expertisen måste stävja.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland