Hufvudstadsbladet

Sommarens chilifrukt­er ska sås nu

Chili lockar massor med brukare. Det är lätt att förstå varför de färgspraka­nde frukterna i olika former är så populära att odla. De är tjusiga att se på, går att experiment­era med i matlagning­en och trivs både på fönsterbrä­dan och i växthuset.

- LISA WALLSTRöM/TT dagbok@hbl.fi

Trendväxte­n chili har en lång växtperiod. Den som vill skörda egna chilifrukt­er i slutet av sommaren bör så fröna nu och placera dem varm. Sorten Nepal Snakebite har långa röda frukter och ger stora skördar med bra hetta.

Kerstin Rosengren är textilkons­tnär men har med åren blivit mer av en chiliodlar­e i stället. Hon sår sina första plantor redan i slutet av december. Lagom till påsk har hon mellan 1 300 och 1 500 plantor färdiga till försäljnin­g. Hela våren arbetar hon intensivt med att skola om och ta hand om dem på gården på Österlen i Skåne.

– Jag har gott om utrymme, vi har ett tomt stall där jag håller till i början. När det blir tillräckli­gt varmt får de flytta ut i växthuset.

Allt började för tio år sedan. Då var det inte lika vanligt med chili som det är nu, vare sig att odla eller att använda i matlagning­en. Men Kerstin Rosengren, som hade en stor köksträdgå­rd, chansade på att dra upp ett par plantor på skoj.

– Jag tyckte att de var roliga och framför allt vackra. Så när säsongen var över ville jag beställa hem fler olika chilisorte­r.

Hon hänfördes av utbudet i webbbutike­n, insåg vilken variation växten erbjöd. Där fanns allt från små växter till stora träd. Hon klickade hem inte mindre än 150 sorter. I dag är det många odlare som är nästan lika hängivna som hon är.

– Chiliodlin­g tycks attrahera även dem som inte brukar hålla på med trädgård. Det verkar vara stort bland machomän som gillar att grilla.

För ett par år sedan samlade Kerstin Rosengren alla sina erfarenhet­er i boken Chili – 222 sorter att odla och äta, som hon har författat tillsamman­s med trädgårdss­kribenten Eva Robild. I den får man veta mycket om kryddväxte­ns historia, olika användning­sområden och vilka sorter som passar till vad. De flesta av dem behöver lång tid för att utvecklas. Därför bör fröna sås så tidigt som möjligt.

Allra bäst är det om man börjar redan i januari och februari. Det går att så senare, plantorna utvecklas fint – men risken finns att själva frukterna inte hinner mogna.

– Ska man bara hobbyodla är det ingen fara. Flytta in krukorna i köksfönstr­et om hösten. De är jättefina som krukväxter, säger Rosenberg.

När man väljer sort är det bra att utgå från vad den ska användas till. Vill man ha en vacker planta eller laga mat?

– En lättskött annuum-sort är en av mina favoriter: Black Scorpion Tongue. Den är trevlig, blir 60 till 70 centimeter hög och ger oftast mycket frukt.

Styrkan mäts i scoville

De olika chilisorte­rna varierar i styrka. Hettan sitter i det vaxartade, färgoch doftlösa ämnet kapsaicin som

finns i frukterna. Koncentrat­ionen av kapsaicin mäts i enheten scoville, eller Scoville Heat Units, förkortat shu. Skalan sträcker sig från 0 till 16 miljoner. Det var den amerikansk­e kemisten Wilbur Scoville som utvecklade den år 1912. Numera mäter man kapsaicinh­alten i laboratori­um, men långtifrån alla chilisorte­r är testade.

– Äter man mycket chili tränas smaken och man tål mer. Men även om jag älskar chili är jag inte förtjust i mat som är för stark. Det får gärna smaka mycket men inte vara för hett, säger Rosenberg.

Den här tiden på året, när det efterlängt­ade ljuset återvänder, är den mest intensiva för Rosengren. Nu är alla utrymmen hemma på gården fulla av skira chiliplant­or. Alla plantor skolas om minst tre gånger innan de flyttar ut till växthuset.

 ?? FOTO: LEIF R JANSSON/TT ??
FOTO: LEIF R JANSSON/TT
 ?? FOTO: MUMEMORIES ?? Vill man skörda frukter innan sommaren är slut är det hög tid att så nu. När plantorna har fått flera blad och blivit någon decimeter höga kan de sättas i var sin egen kruka.
FOTO: MUMEMORIES Vill man skörda frukter innan sommaren är slut är det hög tid att så nu. När plantorna har fått flera blad och blivit någon decimeter höga kan de sättas i var sin egen kruka.
 ?? FOTO: PERNILLA BERGDAHL ?? Det går utmärkt att ta nya frön av torkade frukter. Torka dem i rumstemper­atur.
FOTO: PERNILLA BERGDAHL Det går utmärkt att ta nya frön av torkade frukter. Torka dem i rumstemper­atur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland