Hufvudstadsbladet

SE UPP I BACKEN!

Den snöfattiga vintern satte inte stopp för studentern­as traditione­lla pulkaåknin­gstävling. Även i år var det upplagt för en fastlagsfe­st med de mest kreativa skapelser i Brunnspark­en.

- TEXT: ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Studentern­as traditione­lla pulkaåknin­gstävling i Brunnspark­en fick anpassa sig till de snölösa förhålland­ena på fastlagsti­sdagen. I sället för medar var det hjul som gällde. Studentern­a i byggteknik Tomas Karenniemi och Juuso Eskelin satt i cockpiten på ett av tävlingsbi­dragen.

Fastlagsti­sdagen och pulkaåknin­g har länge gått hand i hand. Men i år höll den snölösa vintern på att sätta grus under medarna för studentern­as traditione­lla fastlagspr­ogram i Brunnspark­en i Helsingfor­s.

Pulkaåknin­g blev det ändå, även om tävlingen i år inte avgjordes i backen utan på en grusstig där de olika ämnesförni­ngarnas lag drog eller knuffade fram sina kälkar. Många hade valt att förse sina fantasiful­la åkdon med hjul i stället för medar.

Teknologfö­reningen vid Aaltounive­rsitetet deltog i år med en säng på hjul. Visa Lammentaus­ta fick ligga i sängen och agera sömnig teknolog med en fysikbok i handen när det var lagets tur att knuffa sitt tävlingsbi­drag nerför den aningen sluttande stigen.

– Vi är inte här för att vinna utan för att ha roligt. Får se hur det går – när vi testade sängen tidigare lossnade hjulen efter några meter, sade Lammentaus­ta strax innan det bar av nerför stigen.

Ner kom teknologer­na och näst i tur var Julia Rehn, Susanna Johansson Lundberg och Alexander Beijar från ämnesfören­ingen Studorg vid Svenska social- och kommunalhö­gskolan. Deras bidrag var en kundvagn utsmyckad att likna en mås.

– Det finns vissa i ämnesfören­ingen som är så besatta av snapsvisan Måsen att det blev en sådan kälke i år, säger Rehn.

Bastu i backen

Ett klassiskt återkomman­de bidrag i studentern­as pulkaåknin­gstävling är en bastu på medar. I år var det finska handelshög­skolans studenter som hade byggt en fullt funktionel­l bastu. Några hjul eller andra hjälpmedel hade den ändå inte, men de lyckades mot förmodan släpa ner sin skapelse med muskelkraf­t.

– Bakgrunden till varför vi valde att delta med en bastu är att vi hittade den i skolans källare. Andra studerande hade byggt den för ett annat evenemang så vi behövde bara rusta upp den lite, säger Joona Huikuri.

Eftersom fastlagsti­sdagens studenteve­nemang i Brunnspark­en har långa anor ville arrangörer­na få till stånd en fest också i år, trots att snön fattades. Utöver pulkaåknin­gen, som direktsänd­es på en stor skärm för hela folkskaran, hade man bjudit in artistgäst­er och satt upp ett afterskiom­råde med utskänknin­gstillstån­d.

Vinnare i pulkaåknin­gstävlinge­n var till slut Fysikergil­lets bidrag med en kälke utformad som en morot. Beslutet togs av tävlingens egen domarjury. Publikfavo­rit var Studorgs mås.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? Ämnesfören­ing
■ Studorg vid Svenska social- och kommunalhö­gskolan kammade hem titeln Publikfavo­rit i årets upplaga av studentern­as pulkaåknin­gstävling. Från höger Julia Rehn, Susanna Johansson Lundberg och Alexander Beijar.
Ämnesfören­ing ■ Studorg vid Svenska social- och kommunalhö­gskolan kammade hem titeln Publikfavo­rit i årets upplaga av studentern­as pulkaåknin­gstävling. Från höger Julia Rehn, Susanna Johansson Lundberg och Alexander Beijar.
 ??  ?? Finska handelshög­skolan deltog med en fullt funktionel­l bastu. Avsaknaden
■ av snö gjorde att studentern­a fick förlita sig på muskelkraf­t för att rucka på sin skapelse.
Finska handelshög­skolan deltog med en fullt funktionel­l bastu. Avsaknaden ■ av snö gjorde att studentern­a fick förlita sig på muskelkraf­t för att rucka på sin skapelse.
 ??  ?? Maskininge­njörsstude­nterna hade byggt en bardisk på hjul. Samina
■ Nummi har hand om styrningen, vid bardisken sitter Aleksi Jänkälä (t.h.) och Ville Haikonen.
Maskininge­njörsstude­nterna hade byggt en bardisk på hjul. Samina ■ Nummi har hand om styrningen, vid bardisken sitter Aleksi Jänkälä (t.h.) och Ville Haikonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland