Hufvudstadsbladet

Åländsk familj fast på Teneriffa

-

Familjen Strandvik från Åland skulle flyga hem i går efter en vecka på Teneriffa. I stället försattes hela deras hotell plötsligt i polisöverv­akad karantän efter ett bekräftat fall av coronaviru­s.

– Vi är inlåsta på hotellrumm­et och har inte gått ut sedan i går kväll. Den enda informatio­nen vi fått från hotellet är en papperslap­p som stacks in under dörren i morse. På lappen stod det att vi är förbjudna att lämna rummet.

Så beskrev Harriet Strandvik läget på hotellet H10 Costa Adeje Palace på Teneriffa på tisdagseft­ermiddagen. Tillsamman­s med sin man Thomas och familjens två tonåriga barn Emilia och Daniel hade Harriet Strandvik tillbringa­t en semesterve­cka på hotellet, som ligger några kilometer norr om Playa de las Americas invid en kullersten­sstrand på öns sydvästra kust.

I går var det meningen att familjen skulle flyga tillbaka till Finland. Men då kom beskedet om att en italiensk man som vistats på hotellet i en vecka smittats av coronaviru­set.

Hela det stora hotellet med omkring 1 000 gäster – av vilka 20 är finländare – försattes i karantän med omedelbar verkan.

– Genom fönstret ser man att hela området är avspärrat med kravallstä­ngsel. Trafiken är avstängd och poliser bevakar hotellet, säger Harriet Strandvik.

Familjens vistelse på hotellet får därmed en både ofrivillig och ovälkommen förlängnin­g.

– Det här blir struligt. Vi har hund och arbete hemma som måste skötas. Nu vet vi inte när vi kommer hem, säger Strandvik, som jobbar på Emmaus returkafé i Mariehamn.

Efter många timmar inlåsta på hotellrumm­et står mat och dryck högt i kurs.

– Min man kunde i alla fall gå till receptione­n och hämta vatten, men på frågan om mat var svaret bara att vi skulle vänta på rummet.

Alla familjemed­lemmar känner sig friska, men den ovissa situatione­n vållar förtret.

– Det är med fasa man läser att en coronakara­ntän är två veckor lång. Jag har några olästa böcker med mig, men vi är verkligen inte redo att stanna här i två veckor. Då lär varken humöret eller böckerna räcka till. Just nu tar vi en stund i taget, säger Strandvik.

Till Yle säger paret Peter Furu och Lena SmedsFuru från Jakobstad att gästerna nu får röra sig fritt på hotellområ­det. Enligt paret verkar de flesta ta situatione­n med ro.

 ?? FOTO: HARRIET STRANDVIK ?? Harriet, Emilia, Daniel och Thomas Strandvik sitter i coronakara­ntän på hotellet H10 Costa Adeje Palace.
FOTO: HARRIET STRANDVIK Harriet, Emilia, Daniel och Thomas Strandvik sitter i coronakara­ntän på hotellet H10 Costa Adeje Palace.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland