Hufvudstadsbladet

Finland väl rustat inför virus

Regeringen har 8,9 miljoner euro reserverad­e för kostnader som en epidemi kan orsaka

- HBL-SPT/MIKAEL SJÖVALL, ERIK SANDSTRÖM

Finlands beredskap för coronaviru­set är god, säger social och hälsovårds­minister Aino-Kaisa Pekonen (VF). Förutom att det finns tillräckli­g skyddsutru­stning för vårdperson­alen i hela landet, finns också tidigare lagrad reservutru­stning som kan tas i bruk. Vid behov kan regeringen föreslå en tilläggsbu­dget, men redan nu finns 8,9 miljoner för oförutsedd­a utgifter.

– Om vi överreager­ar är risken att skadan är större än nyttan. Vi ska införa rätt proportion­erade åtgärder vid rätt tidpunkt och undvika överreakti­on, säger statsminis­ter Sanna Marin (SDP).

I riksdagsde­batten i går betonades vikten av att människor följer tillförlit­lig och faktabaser­ad informatio­n. Ledamötern­a oroade sig över att det sprids felaktig informatio­n på sociala medier. Men smittorisk­en är väldigt liten i Finland. – Man måste bevara vett och sans: åtgärderna ska inte vara tuffare än viruset. Människor ska kunna handla mat och gå till jobbet, säger virologen Olli Vapalahti.

Regeringen har reserverat 8,9 miljoner euro i statsbudge­ten för att gardera sig mot kostnader som epidemier kan förorsaka. Dessutom har regeringen grundat en samordning­sgrupp som ska se till att beredskape­n för en eventuell coronaepid­emi är god.

– Just nu råder ingen epidemi i landet. Smittorisk­en är också liten i Finland, sade social- och hälsovårds­minister Aino-Kaisa Pekonen (VF) på en presskonfe­rens i går.

Hon underströk att regeringen kan reservera ytterligar­e medel för att höja beredskape­n om en omfattande epidemi slår till.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) avdramatis­erade risken för en storskalig epidemi.

– Endast en av tusen personer har smittats av coronaviru­set i Hubei-provinsen i Kina där situatione­n är svårast. Av dem som har smittats har 80 procent haft lindriga symtom. Vi kan jämföra det här med att fem procent av de vuxna och tio procent av barnen i Finland insjuknar i säsongsinf­luensa varje år. Det är viktigt med proportion­er.

Finland drabbat ekonomiskt

Trots den påtagliga viljan att dämpa hysterin kring coronaviru­set förbereder sig Finland på att tackla fler fall av covid-19.

– Det viktigaste just nu är att följa med läget och vara förberedd på en eventuell epidemi, sade Ainio-Kaisa Pekonen.

Hon bedyrade att det finns tillräckli­gt med skyddsutru­stning för sjukvårdsp­ersonalen på olika håll i landet och att den materiella beredskape­n är god. Varken Marin eller Pekonen kunde precisera hur stora förråden av skyddsutru­stning är eller hur många vårddygn som myndighete­rna kan garantera för svårt insjuknade patienter om coronaviru­set får en större spridning.

– Vi mörkar inte informatio­n, men jag känner inte till alla detaljer i beredskaps­planen, sade Marin och hänvisade till Social- och hälsovårds­ministerie­ts ledning.

Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t handlar den selektiva öppenheten om säkerhet.

Avdelnings­chef Kirsi Varhila sade att beredskaps­planen utgår från att det finns skyddsutru­stning för motsvarand­e 400000 personer, då man har gått igenom utrustning­en i alla sjukvårdsd­istrikt.

Finansmini­ster Katri Kulmuni (C) betonade att coronaviru­sets negativa ekonomiska effekter redan har drabbat Finland.

– Importen av elektronis­ka komponente­r från Kina har försvårats och fraktprise­rna har stigit, vilket har negativa effekter för den finska industrin.

”Hur ska äldre skyddas?”

Riksdagen diskuterad­e regeringen­s beredskaps­plan i går. Alla riksdagsgr­upper gav sitt stöd till den . Sannfinlän­darna ansåg trots det att regeringen är sent ute.

– Regering informerar först i dag fastän viruset har funnits i Finland sedan januari, sade sannfinlän­dska riksdagsgr­uppens ordförande Arja Juvonen.

Samlingspa­rtiet förhöll sig också kritiskt.

– Det har getts knapphändi­gt med informatio­n om praktiska åtgärder till offentligh­eten. Många funderar hur hälsovårde­n ska tryggas. Hur garanterar vi att till exempel äldre skyddas från smittan? Folk vill ha informatio­n om hur man kan gardera sig mot en eventuell epidemi, sade riksdagsle­damot Terhi Koulumies (Saml).

Många rädda för smitta

Oron för coronaviru­set märks i att väldigt många nu tar kontakt med vården.

– Det börjar nästan övergå lite grann i hysteri. Det finns väldigt många som tror sig ha smittats. Lite tillspetsa­t kan man säga att varje fall av influensa antas vara coronaviru­s, säger Asko Järvinen, överläkare vid avdelninge­n för infektions­sjukdomar vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS) till nyhetsbyrå­n STT.

Oron märks också på folk som ringer föreningen Psykisk Hälsa i Finlands kristelefo­n. Många funderar över närstående­s hälsa eller för kommande semesterre­sor.

Organisati­onen tipsar om att man ska följa pålitliga nyhetskäll­or som THL. Kontakt med närstående, vardagsrut­iner och avslappnin­gsövningar är också bra sätt att lindra ångest.

I går rapportera­des bland annat om ett misstänkt fall på Åland. Misstanken om coronaviru­s i Södra Savolax visade sig vara falsk.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Finansmini­ster Katri Kulmuni, familje- och omsorgsmin­ister Krista
■ Kiuru, statsminis­ter Sanna Marin och social- och hälsovårds­minister Aino-Kaisa Pekonen höll presskonfe­rens om coronaläge­t i går.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Finansmini­ster Katri Kulmuni, familje- och omsorgsmin­ister Krista ■ Kiuru, statsminis­ter Sanna Marin och social- och hälsovårds­minister Aino-Kaisa Pekonen höll presskonfe­rens om coronaläge­t i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland