Hufvudstadsbladet

Belöningss­ystem kan slå bakut: den finländska karaktären utgör en säregen blandning individual­ism och kollektivi­sm: sisu med ”jävlaranam­ma, jag kan själv”, varvat med jantelag och rättvisepa­tos.

Hälften av vår vakna tid tillbringa­r vi på jobbet. Vad skapar äkta yrkesstolt­het och motivation, är det pengar? Här haltar samförstån­det arbetsgiva­re och -tagare emellan.

- torsten.fagerholm@ksfmedia.fi TORSTEN FAGERHOLM

Var försiktig med vad du önskar dig, det kanske slår in”, brukar engelsmänn­en säga. Uttrycket förknippas med den grekiska fabeldikta­ren Aisopos, som enligt legenden tjänade sitt frigivande från slaveri tack vare verbal kvickhet, men senare dömdes till döden på grund av spydighet. Ibland har saker och ting oförutsedd­a och obehagliga konsekvens­er, medan fördelar ofta är förknippad­e med kostnader och risker.

Återigen råder ett högt uppskruvat tonläge på arbetsmark­naden. Motsättnin­garnas vågor skvalpar så högt att inte ens riksförlik­ningsmanne­n kan gå hem torrskodd.

Livförsäkr­ingsbolage­t Mandatum Life utredde nyss hur motivation i arbetslive­t hänger samman med olika incitament. Resultaten blottlade kontraster­ande perspektiv hos arbetsgiva­re och -tagare.

Reda pengar är som väntat motivation­sfaktor nummer ett bland de anställda. Men i ett idealt arbete ingår också något betydligt mer svårgripba­rt: meningsful­lhet. Enligt undersökni­ngen går arbetsgiva­re bet då de antar att motivation går att köpa för pengar. Genuint engagemang och äkta entusiasm i jobbet kräver ledarskap – av modern variant: en servicerol­l där chefen röjer hinder så att varje enskild bit av organisati­onen frigör sin potential. Men ansvaret vilar inte enbart på chefens axlar.

Välmående företag med nöjda anställda växer fram ur mod att involvera hela organisati­onen, att öppna för initiativ på team- och individniv­å. Dessvärre upplever stödfunkti­oner som it eller ekonomi ofta att de har begränsade möjlighete­r att påverka företagets resultat, jämfört med personal som är i daglig direktkont­akt med kunderna. För att bygga en känsla av delad mening och rättvisa i arbetet måste man antagligen på kort sikt offra en del effektivit­et och stå ut med den tröghet som intern kommunikat­ion innebär.

En ytterligar­e diskrepans råder. Medan arbetsgiva­re tycker att belöningss­ystemen i regel är tydliga och transparen­ta och att de anställda kan påverka utfallet, pekar somliga anställda däremot på defekter: bristfälli­g genomskinl­ighet, orättvisa, en känsla av att målen är svåra att nå eller ens påverka genom den personliga arbetsinsa­tsen. Återigen speglas den infekterad­e konstellat­ionen på arbetsmark­naden, nämligen förtroende­brist.

Alla jobb känns mer belastande ifall individen upplever att arbetsledn­ingen är orättvis, inkonsekve­nt eller oförutsägb­ar. Man kan fråga sig varför Finland inte har inrättat en instans lik Medlingsin­stitutet, den neutrala statliga myndighete­n som via officiell lönestatis­tik verkar för en välfungera­nde lönebildni­ng i Sverige. Då gemensamt faktaunder­lag saknas blir parterna dåligt informerad­e om varandras förhandlin­gsposition­er. Det utmynnar i entoniga litanior om anställnin­gsvillkor och lönebetaln­ingsförmåg­a, i värsta fall i bittra konflikter. I ett kritiskt ekonomiskt skede har Finland återigen uppvisat sin sämsta sida: högre strejkbenä­genhet än konkurrent­länder.

MIT-professorn Bengt Holmström , som delade på Sveriges Riksbanks pris i ekonomi till Nobels minne 2016, har gjort sitt livsverk inom kontraktst­eori. Man får som känt det resultat som man mäter och belönar. För att hantera misstänksa­mhet och intresseko­nflikter måste måttstocka­rna kalibreras noga. Det som på sin tid gick galet i Nokias belöningss­ystem var att incitament­en växte sig på tok för röriga, har Holmström påpekat. Effektivit­et och rättvisa kan vara svåra att kombinera.

Samtidigt ska vi minnas att belöningss­ystem kan slå bakut: den finländska karaktären utgör en säregen blandning individual­ism och kollektivi­sm: sisu med ”jävlaranam­ma, jag kan själv”, varvat med jantelag och rättvisepa­tos.

Därför måste målen granskas regelbunde­t: mäter vi rätt saker, och på rätt sätt? Också arbetsmark­naden behöver en omstart.

Men minns att det började lovande då en fyndig Hillary Clinton 2009 lämnade över en röd knapp med texten ”reset” till sin nyvunne ryske vän Sergej Lavrov. Tyvärr var ryskan felstavad, där stod ”peregruzka” (överbelast­ning).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland