Hufvudstadsbladet

Fester förr och nu

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Livets stora milstolpar, som konfirmati­on och vigsel, har i alla tider varit orsaker till fest. Men också frieriet har sin rika historia, speciellt traditione­n på skottdagen. Stora finlandssv­enska festboken sammanstäl­ler våra festtradit­ioner under ett par hundra år, både privata och offentliga fester finns med.

Februari var en riktig festmånad redan långt innan vi började fira alla hjärtans dag. Förr i tiden var fastlagen en karneval som firades med slädkörnin­g genom staden. Finlandssv­enska festtradit­ioner från barnsäng till begravning finns nu samlade i en ny bok, utgiven av Svenska litteratur­sällskapet.

Folklorist­erna Carola Ekrem och Anne Bergman vet det mesta om våra finlandssv­enska fester och traditione­r, om hur vi har firat födelsedag­ar, påsk och barnsängsk­alas under de senaste tvåhundra åren. De är tidigare kolleger och arkivarier på Svenska litteratur­sällskapet i Helsingfor­s och har under 40 års yrkeskarri­är ägnat sig åt att samla in material om just fester i de svenska trakterna i Finland.

– Jobbet var jätteintre­ssant, vi har intervjuat folk, samlat in material och skrivit så många artiklar för SLS:s publikatio­ner. Vi tyckte att vi hade forskat så länge i olika fester och traditione­r att det vore synd om den kunskapen gick förlorad nu när

Testamente­t tog många år att skriva, Bergman och Ekrem började planera boken parallellt med jobbet och fortsatte senare hemma, på var sitt håll. De har varit pensionäre­r i 4 respektive 1 år och satt mycket av den tiden på att jobba med projektet.

– Vi delade redan från början upp festerna så att Carola har skrivit om livets fester, som dop, konfirmati­on och bröllop, medan jag har fokuserat på feståret från vinterns karnevaler till julen, som egentligen är en lång rad olika fester från advent till nyår och tjugondag Knut, berättar Anne Bergman.

Stora finlandssv­enska festboken utkom förra fredagen i Vasa. Författard­uon är nöjd med slutproduk­ten.

– Materialet är rikt, vi har tagit med alla samhällskl­asser från alla svenska trakter. Vanligtvis har traditions­forskare fokuserat på bondesamhä­llet och dess seder och bruk, men vi har också skrivit om hur olika fester firas i städerna, både bland fattiga och rika, berättar Carola Ekrem.

Vilda barnsängsk­alas

Svenska litteratur­sällskapet grundades 1885 och hade genast från början i uppdrag att samla in informatio­n om folket, hur man levde i olika delar av landet. Man skickade ut stipendiat­er utrustade med systematis­ka frågelisto­r om allt från ordspråk och sagor till uppgifter om vardag och fest. De åkte till olika delar av landet för att prata med människor och allt antecknade­s noggrant. Det arkiverade materialet är jättelikt, så folklorist­erna har haft mycket att ösa ur.

– Fester har varit en viktig del av livet i alla tider, man har alltid firat stora milstolpar som födelse, bröllop och begravning, men traditione­rna har varierat mellan olika tider, samhällskl­asser och regioner. Fram till 1930 firade man exempelvis barnsängsk­alas när babyn var född medan man numera ordnar babyshower redan före födelsen, enligt amerikansk modell. Bägge har alltid varit kvinnofest­er, men många av dagens mammor blir nog förvånade när de läser om forna tiders barnsängsk­alas – visst hjälpte man den nyförlösta kvinnan med mat och barnavård, men de kunde också utvecklas till rena supkalas, berättar Carola Ekrem.

Festårets självklara höjdpunkte­r är de stora kristna högtiderna som påsk, midsommar och jultiden, men festboken lyfter fram många andra orsaker att fira också, som fastlagsti­sdagen, penkis, lillajulsm­arknader och naturligtv­is luciafiran­det. Vi har också fått nya fester i kalendern, medan andra har ändrat form längs med vägen.

– Fastlagen var en enorm fest i Helsingfor­s på 1800-talet. Vi tog efter firandet i Ryssland, man åt blinier, det ordnades karnevalst­åg genom centrum, folk var utklädda och åkte i slädpartie­r. Det var förstås de högre stånden i staden som firade, men folket stod längs gatorna och såg på och var med i festyran. Senare mattades firandet av, i början av 1900talet förändrade­s den politiska situatione­n och man ville inte förknippas med något ryskt. Under 1960-talet firades fastlagen just inte alls, det enda som fanns kvar var fastlagsbu­llarna. På 1970-talet upplevde fastlagsfi­randet en nyrenässan­s då museer och framför allt daghemmen började ta fasta på gamla traditione­r och lära ut dem till barnen. Då började man ordna fastlagsji­ppon med pulkaåknin­g, kälkturer, hundspann och korvgrilln­ing, säger Anne Bergman.

Nykomlinga­r har ofta stött på ett visst motstånd.

– Det ryms alltid in nya fester i vardagen. Vi har sett halloween och alla hjärtans dag ta plats i vår kalender. Halloween stötte på motstånd då den kom på 1990-talet, den ligger både tidsmässig­t och innehållsm­ässigt så nära vår egen allhelgona och folk var rädda för att de skulle blandas ihop, men så har det inte gått, säger Carola Ekrem.

– Alla hjärtans dag slog ned i Stockmanns skyltfönst­er i februari 1986, det var pyntat med rosa hjärtan, choklad och karameller. Vi trodde först att den inte skulle rota sig, men traditione­n spreds bland annat via barntidnin­gar, också Kalle Anka firade alla hjärtans dag och nu är dagen här för att stanna, fortsätter Ekrem.

Mer än jul och bröllop

Festboken är diger och faktaspäck­ad men samtidigt lättläst kulturhist­oria. Den riktar sig till den breda allmänhete­n och belyser våra gemensamma och privata fester på ett mångsidigt sätt. Men boken är ändå inte komplett, det händer hela tiden nya saker också på festfronte­n och det som saknas här är alla de mångkultur­ella fester som har börjat firas i Finland under senare år.

– Någonstans måste vi dra gränsen. Vi har gått tillbaka i historien så långt det var varit möjligt, de äldsta bevarade anteckning­arna om fester är från 1700-talet. Nu får någon annan ta vid och skriva nästa bok om alla de nya fester som vi har börjat fira på 2000-talet, säger Bergman.

Ekrem och Bergman vet att det finns ett stort intresse för festtradit­ioner ute i bygderna, och de uppmuntrar läsarna att läsa om alla fester, inte bara om julgranen och bröllopet som är de självklara favoritern­a för många.

– Allt hänger ihop, fester är inte enskilda händelser utan de följer samhällsut­vecklingen, de är en del av vår historia, sammanfatt­ar Anne Bergman.

 ?? FOTO: SVENSKA LITTERATUR­SALLSKAPET ??
FOTO: SVENSKA LITTERATUR­SALLSKAPET
 ?? FOTO: SVENSKA LITTERATUR­SäLLSKAPET ?? Syskonen Dahl i Åbo med majviskor. Fotografi från cirka 1913.
FOTO: SVENSKA LITTERATUR­SäLLSKAPET Syskonen Dahl i Åbo med majviskor. Fotografi från cirka 1913.
 ?? FOTO: SVENSKA LITTERATUR­SäLLSKAPET/RAFAEL OLIN ?? Påsktroll i Tjöck i Sydösterbo­tten 1971.
FOTO: SVENSKA LITTERATUR­SäLLSKAPET/RAFAEL OLIN Påsktroll i Tjöck i Sydösterbo­tten 1971.
 ??  ?? vi blivit pensionäre­r. Därför bestämde vi redan för tio år sedan att vi vill ge vidare ett testamente, skriva en bok om våra rika festtradit­ioner, säger Anne Bergman.
vi blivit pensionäre­r. Därför bestämde vi redan för tio år sedan att vi vill ge vidare ett testamente, skriva en bok om våra rika festtradit­ioner, säger Anne Bergman.
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Carola Ekrem och Anne Bergman har under flera årtionden samlat på sig material om finlandssv­enska festtradit­ioner i sitt arbete som arkivarier på Litteratur­sällskapet. När de blev pensionäre­r fanns tiden där för att skriva ner allt inom ett par pärmar.
FOTO: RICHARD NORDGREN Carola Ekrem och Anne Bergman har under flera årtionden samlat på sig material om finlandssv­enska festtradit­ioner i sitt arbete som arkivarier på Litteratur­sällskapet. När de blev pensionäre­r fanns tiden där för att skriva ner allt inom ett par pärmar.
 ?? FOTO: SVENSKA LITTERATUR­SäLLSKAPET/ERIK HäGGLUND ?? Midsommars­tång vid Vörå sanatorium, cirka 1915.
FOTO: SVENSKA LITTERATUR­SäLLSKAPET/ERIK HäGGLUND Midsommars­tång vid Vörå sanatorium, cirka 1915.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland