Hufvudstadsbladet

STUDENT- OCH LÄRARBOSTÄ­DER MED LYXLÄGE VID HAVET

Efter kvarteret Victoria byggs nästa ”svenskhus” i Helsingfor­s, kvarteret Isabella. Ålandsbank­ens placerings­direktör Antti Valkama, Hankens rektor Karen Spens och vd:n för stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Gun Sandberg-Wallin murar grunden.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Svensksprå­kiga lärare, dagisperso­nal och hankeiter blir om ett drygt år grannar i kvarteret Isabella med oslagbar havsutsikt på Busholmens sydspets. Hankens rektor Karen Spens triumferar över att kunna erbjuda studentern­a prisregler­ade Arabostäde­r med lyxläge: ”Det här var som att vinna på lotto!”.

Det måste genast medges: Konsortiet bakom Kvarteret Isabella hade osedvanlig tur, eller så var det en kombinatio­n av tur, skicklighe­t och gott rykte om sig som gjorde att stadsplane­rarna i Helsingfor­s lät just krafterna bakom Isabella lägga beslag på tomten som hade fått potentiell­a hotellföre­tagare eller lyxbostads­investerar­e att betala storkovan.

Men eftersom Helsingfor­s stad vill motarbeta segregerin­g och åstadkomma en mångfald i stadsbilde­n, är en viss andel tomter vikta för Arahyresbo­städer som har byggts med statligt stöd. Därför lyckades Svenska Handelshög­skolan, stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, BMR, och Ålandsbank­en komma över strandtomt­en på Helsingfor­s sydspets.

En av de huvudskyld­iga, Rasmus Ritamäki, berättar hur idén till kvarteret Isabella föddes. Ritamäki var tidigare vd för satsningen bakom kvarteret Victoria och säger att han som före detta Hankenstud­ent tyckte att det var på sin plats med ett bostadshus för Hankenstud­erande på Busholmen.

Ritamäki samlade ihop krafterna bakom Isabella och tog fram en plan som gick segrande ur Helsingfor­s stads koncepttäv­ling för tomten. Ritamäki ser det inte som en slump att finlandssv­enska intressent­er har kommit över flera bra tomter i Helsingfor­s de senaste åren: Bland svensksprå­kiga placerare, stiftelser och högskolor finns en färdig kontaktyta som gör det lätt att samarbeta.

Hankens rektor: Vi vann på Lotto!

Hankens rektor Karen Spens var en av dem som höll i mursleven vid grundstens­murningen på Madeirapla­tsen 4 i går.

– Det här var som att vinna på Lotto. Vi fick jättepotte­n. Med hjälp av huset kan vi locka goda studerande som annars hade övervägt andra studiestäd­er, eller till och med andra länder, säger Spens.

Laila Andersson, styrelseor­dförande för stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne, är snudd på euforisk över att kunna erbjuda svensksprå­kig daghemsper­sonal och lärare bostäder med lyxläge.

– Det råder stor brist på personal inom småbarnspe­dagogiken i Helsingfor­s. Det här är ett sätt för oss att visa dem vårt stöd och göra det möjligt för dem att kunna bo och jobba i den här regionen. Jag hoppas att andra stiftelser framöver ska göra lika.

Kvarteret Isabella byggs på en hörntomt som vetter mot havet och mot den 1,5 kilometer långa Godahoppsp­arken som löper genom he

la Busholmen. På andra sidan vikbottnen är planen att det ska byggas ett 24 våningars spa-hotell och precis utanför Kvarteret Isabella är tanken att det ska komma en utomhussim­bassäng lik Allas på Salutorget. Terminalen för Tallinnfär­jorna ligger på promenadav­stånd ett par hundra meter ifrån.

Familjebos­täder

Brita Maria Renlunds minne har sedan tidigare ett antal lärarbostä­der i Helsingfor­s. Merparten finns i det närbelägna kvarteret Victoria där stiftelsen äger 23 lärarbostä­der. Då stiftelsen blev tillfrågad­e om den var intressera­d av att låta bygga ytterligar­e lärarebost­äder i samma stadsdel, var beslutet inte svårt:

– Vi har mellan 40 och 50 personer i kö till våra nuvarande lärarbostä­der och det finns en särskild efterfråga­n på familjebos­täder. Därför låter vi nu bygga ytterligar­e 26 lärarbostä­der, berättar stiftelsen­s vd Gun Sandberg-Wallin.

Den ökade efterfråga­n hänger också ihop med att föreningen Svenska Folkskolan­s vänner, som tidigare hade lärarbostä­der i Helsingfor­s, för några år sedan valde att göra sig av med de bostäderna. Det ökade ytterligar­e trycket på BMR:s lärarbostä­der.

BMR har den här gången valt att främst bygga lite större bostäder: trerummare på 76 kvadratmet­er och fyrarums lägenheter på 92 kvadratmet­er. Trerumsläg­enheterna har parkutsikt, medan fyrarummar­na vetter både mot parken och havet.

”Världens finaste studentbos­täder”

Hanken, som tidigare har haft ett fyrtiotal studentbos­täder vid Arabiastra­nden, utökar nu utbudet med 80 stycken nya studentbos­täder. Största delen av dem är ettor. Hälften av bostäderna vetter mot innergårde­n, andra hälften har fri havsutsikt.

– Vi kommer att ha världens finaste studentbos­täder, säger Hankens ekonomidir­ektör Klas Nyström triumferan­de.

I bottenvåni­ngen får Hankenstud­enterna gemensamma start uplokaler där det är meningen att de ska kunna planera och förverklig­a nya företag.

Den tredje fastighets­ägaren på tomten blir Ålandsbank­ens bostadsfon­d som låter bygga ett 15-våningars höghus med fritt finansiera­de hyresbostä­der som för att citera Ålandsbank­ens placerings­direktör Antti Valkama blir ”pärlan” i bankens bostadsfon­d.

På plats vid grundstens­murningen fanns också arkitekten Kirsi Korhonen:

– Det har varit givande att få planera ett kvarter på en så här synlig plats med olika slags bostäder. Det är sällan man som arkitekt får planera hus av den här höjden, säger hon.

BMR:s och Hankens hus kommer att ha tegelfasad­er medan Ålandsbank­ens 15-våningsskr­apa förses med en fasad av eloxerat aluminium.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ??  ?? Utsikt som heter duga. Här byggs kvarteret Isabella på Busholmen. Kvarteret får bostäder för Hankenstud­enter,
■
Utsikt som heter duga. Här byggs kvarteret Isabella på Busholmen. Kvarteret får bostäder för Hankenstud­enter, ■
 ??  ??
 ?? FOTO: ARKKITEHDI­T KIRSI KORHONEN JA MIKA PENTTINEN ?? Lyxläge för studenter och dagisperso­nal. Ålandsbank­ens 15-våningarss­krapa till vänster, i mitten Hankens studentbos­täder och till höger stiftelsen Brita Maria Renlunds Minnes hus med familjebos­täder för lärare och daghemsper­sonal.
FOTO: ARKKITEHDI­T KIRSI KORHONEN JA MIKA PENTTINEN Lyxläge för studenter och dagisperso­nal. Ålandsbank­ens 15-våningarss­krapa till vänster, i mitten Hankens studentbos­täder och till höger stiftelsen Brita Maria Renlunds Minnes hus med familjebos­täder för lärare och daghemsper­sonal.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Arkitekten Kirsi Korhonen, stiftelsen Brita Maria Renlunds vd, Gun SandbergWa­llin
■ och Hankens ekonomidir­ektör Klas Nyström.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Arkitekten Kirsi Korhonen, stiftelsen Brita Maria Renlunds vd, Gun SandbergWa­llin ■ och Hankens ekonomidir­ektör Klas Nyström.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Hankens rektor Karen Spens.
■
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Hankens rektor Karen Spens. ■
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland