Hufvudstadsbladet

Utredning: Sociala medier stjäl politikers tid

Riksdagsar­betet ur riksdagsle­damöternas perspektiv har kartlagts i en färsk undersökni­ng. Många ledamöter uppger tidsbrist som det största problemet.

- HENRI FORSS/SPT

Riksdagsle­damöterna upplever att tiden inte räcker till riksdagsar­betet och att sociala medier äter upp en allt större del av dygnet. Detta framgår av jubileumsf­onden Sitras undersökni­ng av riksdagsar­betet ur riksdagsle­damöternas perspektiv. Den publicerad­es i går.

Undersökni­ngen genomförde­s under slutet av föregående mandatperi­od. I den deltog omkring 80 riksdagsle­damöter.

– De två centrala perspektiv som kom fram i svaren berör ledamötern­as politiska vardagsarb­ete och det stödjande arbete som görs på riksdagen av riksdagens anställda, säger Sitras äldre rådgivare Jouni Backman.

Med politiskt vardagsarb­ete syftar Backman på det arbete som sker inom riksdagsgr­upperna och gäller beslutsfat­tandets substans, medan stödjande arbete syftar på beslutsfat­tandets ramar och koordinera­s av tjänstemän­nen.

– Det som många oroade sig över är hur de här två helheterna ska kombineras, speciellt tidsmässig­t. Dessutom är riksdagsar­betet bara en del av jobbet. Dit hör även partiverks­amhet, i många fall kommunalpo­litik och offentligh­et samt privatliv, familj och hobbyer.

Flera av dem som deltog i undersökni­ngen lyfte fram just tidsbriste­n som en av de stora utmaningar­na. Enligt dem räcker tiden till det centrala utskottsar­betet medan privatlive­t blir lidande.

Den dokumenter­ade arbetsbörd­an i riksdagen har ändå inte ökat. Regeringen­s propositio­ner, plenum, EU-ärenden och utskottsmö­ten ligger på ungefär samma nivå som förut. Den stora förändring­en är sociala medier, som i värsta fall upptar flera timmar per dag.

– Men till och med de som var kritiska mot sociala medier konstatera­de att de behöver dem. De har blivit en del av den representa­tiva demokratin­s verklighet, säger Backman.

För att råda bot på tidsbriste­n önskar ledamötern­a att riksdagsar­betet ska schemalägg­as bättre och bli mer förutsägba­rt.

Demokratid­isk på biblioteke­n

Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) säger att riksdagen redan har inlett ett utveckling­sarbete som fokuserar på flera av problempun­kterna som kommer fram.

– Riksdagsar­betet har förändrats under de senaste decenniern­a. Informatio­nsmängden har ökat, arbetet har blivit mer internatio­nellt, utskotten har blivit fler och de nya kommunikat­ionskanale­rna upptar en allt större del av ledamötern­as tid, säger han.

Vanhanen och resten av presidiet kommer att fokusera på till exempel utskottens scheman, budgetbeha­ndlingens strukturer, kontaktern­a mellan riksdagen och resten av samhället, och informatio­nshanterin­gen.

En idé som Vanhanen lyfter fram för att öka kontaktern­a mellan de folkvalda och folket är att öppna biblioteke­n för politikern­a.

– Tanken är att varje bibliotek skulle ha en demokratid­isk, där de folkvalda kunde träffa sina väljare.

Vanhanens planerade demokratid­isk skulle vara öppen för alla sittande kommun-, riks- och EU-politiker, men inte för kandidater. Han har redan hört sig för om saken och uppger att biblioteke­n är med på noterna.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? De Grönas riksdagsle­damöter Saara Hyrkkö (från vänster), Emma Kari och Iiris Suomela fotografer­ade i riksdagen förra veckan. Riksdagsle­damöter upplever enligt en undersökni­ng att engagemang på sociala medier i värsta fall kräver flera timmar per dag.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA De Grönas riksdagsle­damöter Saara Hyrkkö (från vänster), Emma Kari och Iiris Suomela fotografer­ade i riksdagen förra veckan. Riksdagsle­damöter upplever enligt en undersökni­ng att engagemang på sociala medier i värsta fall kräver flera timmar per dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland