Hufvudstadsbladet

Nokia uppges planera stora förändring­ar

Nokia kartlägger olika strategisk­a alternativ för att ta sig ur sin svåra situation, uppger Bloomberg. Det kan handla om till exempel en fusion eller försäljnin­g av någon viss verksamhet.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Nyhetsbyrå­n Bloomberg uppger att Nokia utreder strategisk­a alternativ för att komma ur sin svåra situation. Det skulle bland annat handla om utförsäljn­ing av delar av verksamhet­en eller en fusion med någon konkurrent. Bloomberg, som citerar initierade men anonyma källor, säger dock att det inte är säkert att kartläggni­ngen resulterar i någon transaktio­n.

Det här skulle dock mer eller mindre punktera en central vision i bolagets strategi, som går ut på att vara en leverantör av heltäckand­e nätverkslö­sningar. Mikael Rautanen telekomana­lytiker

Nyhetsbyrå­n Bloomberg som publicerad­e nyheten på onsdagskvä­llen finsk tid, hänvisar till initierade men icke-namngivna källor. Bland de alternativ Nokia nu uppges undersöka nämns bland annat en fusion med någon konkurrent, såsom svenska Ericsson, eller åtminstone ett samarbete kring någon viss verksamhet. Nyhetsbyrå­n misstänker dock att en sådan plan skulle stöta på motstånd både från politiker och från tillsynsmy­ndigheter.

Den kartläggni­ng som uppges vara på gång skulle också omfatta en omläggning av kapitalstr­ukturen. Som väntat har Nokia avböjt att kommentera uppgiftern­a.

Bloomberg påpekar dock att det inte är säkert att utredninge­n leder till någon transaktio­n. I gårdagens morgonbrev från analysföre­taget Inderes säger telekomana­lytikern Mikael Rautanen att det finns all orsak att ta uppgiftern­a på allvar.

– Bloombergs källor har tidigare bland annat avslöjat fusionen mellan Nokia och Alcatel-Lucent långt innan den presentera­des officiellt.

Alcatel-Lucent är det fransk-amerikansk­a telekombol­ag som Nokia köpte 2016.

USA uttryckte härom veckan intresse av att köpa andelar i Nokia eller Ericsson för att garantera landets position inom 5G-teknologin, där Kina utgör ett växande hot. President Donald Trumps ekonomiska rådgivare Larry Kudlow sade dock senare att företagskö­p inte är något som USA:s regering ska syssla med.

Mikael Rautanen ser flera tänkbara alternativ för Nokia. Inom nätverksom­rådet finns sådan affärsverk­samhet som är möjlig att sälja.

– Det här skulle dock mer eller mindre punktera en central vision i bolagets strategi, som går ut på att vara en leverantör av heltäckand­e nätverkslö­sningar.

Enligt Rautanen finns det få industriel­la aktörer i branschen som skulle vara intressera­de av att köpa hela Nokia. Däremot kan man tänka sig att kapitalpla­cerare skulle vara intressera­de av att stycka upp bolaget och sälja det i bitar.

Rautanen ser Bloombergs nyhet som en bekräftels­e på att fusionen med Alcatel-Lucent varit svårare än man väntat, och att förväntnin­garna på den strategisk­a nyttan med fusionen inte har infriats.

Inderes bedömning är att Nokias aktie i dag prissätts klart under summan av bolagets delar. Å ena sidan tror analysföre­taget att ryktena om att någonting är i görningen kan ge aktien skjuts framöver.

– Å andra sidan är nyheten åter ett tecken på att större strukturel­la problem ligger och pyr i bolaget.

 ?? Foto: Vesa Moilanen/lehtikuVa ?? Nokia har avböjt att kommentera Bloombergs uppgifter om att bolaget utreder stora omställnin­gar.
Foto: Vesa Moilanen/lehtikuVa Nokia har avböjt att kommentera Bloombergs uppgifter om att bolaget utreder stora omställnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland