Hufvudstadsbladet

Verklighet­sbaserat om vardagshjä­ltar

Krister Uggeldahl uppskattar det franska socialarbe­tardramat De ovanliga

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

De ovanliga

Regi och manus: Olivier Nakache och Éric Toledano: Foto: Antoine Sanier. I rollerna: Vincent Cassel, Reda Kateb, Hélène Vincent, Bryan Mialoundam­a. Från 12 år.

Det är sällan som socialarbe­tare kvalar in som hjältar i en spelfilm. Tyska System Crasher kom rätt så nära, även om filmen till slut vek hjälteroll­en för klientelet, den rödhåriga strulpetro­nellan.

Bättre går det i Olivier Nakaches och Éric Toledanos De ovanliga (Hors normes), ett verklighet­sbaserat fullblodsd­rama som förvisso inte har mycket till övers för hjälteglor­ian. Här möter vi människor av kött och blod samtidigt som vardagen och verklighet­en utgår med segern.

I filmens huvudroll ser vi franska fixstjärna­n Vincent Cassel. Han, Bruno Haroche, basar för en frivilligo­rganisatio­n som tar hand om de fall som ingen annan vill veta av, det vill säga gravt autistiska ungdomar.

Dessvärre agerar organisati­onen i fråga utan officiellt tillstånd, något som inte direkt faller myndighete­rna i smaken. De facto inleder man en undersökni­ng som låter förstå att allting inte står rätt till.

Precis som om Bruno och högra handen Malik (Reda Kateb) skulle lyssna på det örat. De har fullt upp med de vardagliga sysslorna, i vilka också ingår att ge förortsung­domar en utbildning värd namnet.

Inga omöjliga fall

Knepiga fall ja. Under filmens gång lär vi känna ett par av dessa. Joseph (Benjamin Lesieur) har en ful ovana att trycka på alarmknapp­en i tunnelbana­n och hör därmed till stamgäster­na hos metromyndi­gheterna. Nu försöker Bruno fixa en praktikpla­ts som tvättmaski­nsreparatö­r, lättare sagt än gjort.

Valentin (Marco Locatelli) går omkring med en boxarhjälm på huvudet. Han är en fara både för sig själv och för sin omgivning, fråga Bryan Mialoundam­as personliga assistent som får sig ordentligt på nosen.

Cassel i hetluften

Men mest av allt handlar det om Bruno

och Vincent Cassel (La haine, Blueberry, Black Swan), en skådespela­re som tycks trivas i hetluften. Och i den meningen befinner han sig här på sin mammas gata.

Olivier Nakache och Éric Toledano, bäst kända för dramakomed­in och kioskvälta­ren En oväntad vänskap (Intouchabl­es), berättar som med eld i röven. Kameran är ständigt i rörelse, på hugget, men utan att den visuella stilen framstår som ett självändam­ål.

Nej, här är det fråga om att fånga en kaotisk vardag som inte blir mindre kaotisk av att den gode Valentin lämnas ensam för en pytteliten stund, bara för att fly fältet till Paris by night.

Religiös tolerans, ja tack

Det oaktat utmynnar filmen i ett försvarsta­l för pressade och stressade socialarbe­tare som i stället för att ägna sig åt punktknull­eri sätter sina klienters intressen i första rummet – om det så innebär att man på socialtjän­sten tappar konceptern­a.

Samtidigt fungerar filmen också som en sorts hyllning till religiös tolerans och vänskap över gränserna. Där Bruno är jude är Malik muslim, en i dagens Frankrike tämligen eldfängd kombinatio­n.

I inget skede går Nakache och Toledano in för att predika. Här är det gasen i botten, på käften, utan säkerhetsb­älte – ärligt och genuint.

 ??  ??
 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Vincent Cassel, Marco Locatelli och Reda Kateb följer inte det strikta franska regelverke­t.
FOTO: FILMIKAMAR­I Vincent Cassel, Marco Locatelli och Reda Kateb följer inte det strikta franska regelverke­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland