Hufvudstadsbladet

Seniorer tar virusrisk med ro

Speciellt äldre med underligga­nde sjukdomar löper högre risk än andra att dö av coronaviru­set. Men 96-åriga Philip Hildén tar det hela med ro.

- BILLE SIRéN bille.siren@ksfmedia.fi TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Det andra fallet med bekräftad coronasmit­ta i Finland uppdagades i onsdags. Senare samma kväll tillsatte regeringen en särskild samordning­sgrupp för att stävja spridninge­n. I gruppen ingår tjänstemän från regeringsk­ansliet och Institutet för hälsa och välfärd THL.

Vittnar de kraftiga åtgärderna om att en coronapani­k håller på att sprida sig i Finland? Knappast. Eller i alla fall verkar den inte ha nått Folkhälsan­s seniorhus i Brunakärr.

För även om de flesta som har dött av coronaviru­set har varit just äldre med andra underligga­nde sjukdomar, manar pensionäre­rna själva till lugn.

96-åriga Philip Hildén sitter i en soffa med dagens Hufvudstad­sbladet i knät när vi möter honom.

– Viruset verkar ha skapat en väldig oreda, säger han och tittar i tidningen.

– Men jag litar på att personalen tar hand om oss äldre. Det här kommer nog att skötas som det ska.

Det främsta tipset för att hindra smittospri­dning är att tvätta händerna, och det gör Philip Hildén oavsett om en pandemi har brutit ut eller inte.

Så det finns värre saker att oroa sig för? – Ja, till exempel krig. Jag blev inkallad 1941 och utbildade mig till maskingevä­rsskytt. Ledarna sade att vår genomsnitt­liga livslängd i krig skulle vara tre minuter.

– Men jag hade tur, säger han med ett leende.

Hans lastbilskö­rkort räddade honom från farligare uppgifter. I stället för att skickas till fronten fick han i uppdrag att transporte­ra livsmedel i Helsingfor­s. Ett halvår tjänstgjor­de han även som ambulansfö­rare.

Sedan åtta år bor han i seniorhemm­et i Brunakärr, tillsamman­s med drygt 200 andra.

– Vi har det så bra här i Finland så vi inte ens vet om det.

– I dag är jag en stark förespråka­re av fred. Det finns inget så idiotiskt som att döda folk för sin övertygels­es skull.

Vad anser du om mediernas rapporteri­ng om coronaviru­set? – Helt bra, antar jag. Om man nu driver en tidning så vill man väl fylla den.

Ann-Mari Mingard,som också bor här, flikar in.

– Om man smittas så dör man, så verkar det. Eller så tar det lång tid att bli frisk igen.

Men så dramatiskt är det inte, visar WHO:s siffror: 20 procent av dem som smittas får allvarliga symtom. Den siffran gäller för Kina som är svårast drabbat. Dödlighete­n ligger i nuläget mellan två och fyra procent, globalt sett.

Hur sprids det?

Ann-Mari Mingard tycker att Finlands regering har reagerat sent. Hon skulle också vilja veta mer om hur viruset sprider sig. I juli ska hon åka till Italien på bröllop och har redan köpt flygbiljet­t, men undrar om det blir av.

Men överlag är det ingen panik här. Tvärtom. En servitris passerar med nybakta fastlagsbu­llar, lunchresta­urangen fylls och utanför säljer någon begagnade kläder.

Vid ett av borden i Folkhälsan­huset tar Gunilla Ahlberg och Rainer Björkell sina sista klunkar av kaffet. Björkell är nyligen hemkommen från Gambia. Han tog sig till Finland via sandstorms­drabbade Kanarieöar­na.

– Det är allvarligt först när det sprider sig från en till en annan, utan att man vet vem som har burit på viruset från början, säger Rainer Björkell och hälsar på bekanta med ett ”morjens”.

Folkhälsan: Vi kan agera snabbt

Seniorhuse­t i Brunakärr drivs av Folkhälsan som ansvarar för en mängd omsorgstjä­nster i Svenskfinl­and, allt från daghem till äldreboend­en.

Vd Gun Eklund vid Folkhälsan Välfärd beskriver läget som lugnt.

– Det finns ingen stor oro, säger hon.

Folkhälsan skickade under torsdagen ut e-post till hela personalen där man framför allt hänvisar till informatio­n från Institutet för hälsa och välfärd THL.

– Läget förändras snabbt och THL uppdaterar sin informatio­n i realtid. Genom att följa den kan personalen få rätt informatio­n, säger Eklund.

Enligt henne har Folkhälsan redan många rutiner som är till nytta med tanke på coronaviru­set. Risken för infektions­sjukdomar och andra sjukdomar finns där sedan tidigare och därför är personalen förberedd.

– Om det händer något nytt kan vi agera ganska snabbt.

Om någon klient skulle insjukna som en följd av coronaviru­set skulle hen slussas snabbt till den offentliga vården. Överlag litar Eklund på att Folkhälsan­s personal har beredskape­n att möta utmaningar­na med det nya viruset som drar över världen.

– Vi har bra experter och sakkunskap i huset. Vi tar det lugnt.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? 96-åriga Philip Hildén litar på att personalen på Folkhälsan­s seniorhus i Brunakärr tar hand om sina klienter.
■
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG 96-åriga Philip Hildén litar på att personalen på Folkhälsan­s seniorhus i Brunakärr tar hand om sina klienter. ■
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Gunilla Ahlberg och Rainer Björkell äter lunch på Folkhälsan­s äldreboend­e
■ i Brunakärr. – Vi får väl ta coronaviru­set som det kommer, säger de.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Gunilla Ahlberg och Rainer Björkell äter lunch på Folkhälsan­s äldreboend­e ■ i Brunakärr. – Vi får väl ta coronaviru­set som det kommer, säger de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland