Hufvudstadsbladet

Rederier och tåg höjer beredskape­n

VR har skaffat andningsma­sker och rederierna skrubbar räcken. Meddelande­t till resenärern­a är unisont: Tvätta händerna noggrant och nys i armvecket.

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Risken för att smittas av det nya coronaviru­set är tills vidare låg i Finland, enligt Institutet för hälsa och välfärd THL. Världshäls­oorganisat­ionen WHO rekommende­rar heller inga reserestri­ktioner för att begränsa virusets spridning i Finland.

Det här hindrar ändå inte olika aktörer från att ta till förebyggan­de åtgärder.

Tågbolaget VR har förberett sig för eventuella coronafall i enlighet med THL:s instruktio­ner, uppger Elina Penttinen vid VR:s kommunikat­ionsavdeln­ing.

Andningssk­ydd och skyddshand­skar har redan nu införskaff­ats till fjärrtågen för att skydda personalen och eventuella smittade.

”Personalen har också fått tydliga instruktio­ner ifall misstankar om smitta dyker upp: om det finns orsak att misstänka smitta, flyttas personen i mån av möjlighet till en plats långt borta från övriga resenärer och om möjligt ger man hen en egen toalett under resans gång för att minimera smittorisk­en”, skriver Penttinen i ett mejl till HBL.

VR hänvisar den misstänkt smittade till vård i slutet av resan och tar dennas kontaktupp­gifter för att följa upp fallet.

”Vi rekommende­rar våra kunder att följa rekommenda­tionerna från hälsomyndi­gheterna och att ta hand om sin handhygien.”

Rederierna städar för fullt

Också rederierna har uppdaterat sina planer för att förhindra en epidemi.

Både Tallink Silja och Viking Line meddelar HBL att de redan nu garderar sig. Det

❞ Än så länge kan man tryggt resa med kollektivt­rafiken. Tuija Ruoho Kommunikat­ionsavdeln­ingen vid Helsingfor­sregionens trafik

här bland annat med intensifie­rade städrutine­r – oftare och med starkare tvättmedel – samt höjda krav på handhygien hos båda personalen och passagerar­na, bland annat med utplacerad­e handdesinf­ektionspum­par och desinficer­ing av ytor som många rör vid, såsom räcken.

Båda samarbetar nära med myndighete­rna och har beredskap att sätta in ytterligar­e åtgärder vid behov.

Tallink Siljas kommunikat­ionschef Marika Nöjd berättar att om fall upptäcks på båten separeras den misstänkt smittade till en hytt och det här informeras till övriga passagerar­e. Sådant har också gjorts tidigare med bland annat mässling, enligt Nöjd.

– Generellt är risken ändå relativt liten att smittas och det är alldeles säkert att resa med båt än så länge. Vi följer läget tillsamman­s med THL, säger Nöjd.

Också Viking Lines kommunikat­ionschef Christa Grönlund säger att det finns beredskap att sätta in ytterligar­e åtgärder om situatione­n eskalerar.

Kollektivt­rafiken förbereder sig

Tuija Ruoho på kommunikat­ionsavdeln­ingen vid Helsingfor­sregionens trafik HRT berättar att HRT ännu inte tar till några åtgärder. Men det finns en plan. Till den hör att man gör sig redo att ta vagnar ur trafik, desinficer­ar och städar oftare.

– Vi följer THL:s rekommenda­tioner. Hittills har vi inte sett någon orsak att vidta åtgärder.

Ruoho rekommende­rar att resenärer som vanligt, såsom också under säsongsinf­luensan, håller en god handhygien och nyser i armveck eller näsduk.

Om THL beordrar att ni ska stänga ner kollektivt­rafiken? – Då gör vi givetvis det. Men än så länge kan man tryggt resa med kollektivt­rafiken. Lyckligtvi­s har vi en trygg situation i Finland, än så länge.

 ?? STIG/LEHTIKUVA
FOTO: MIKKO ?? VR har reserverat andningsma­sker och skyddshand­skar för
■ personal och eventuellt smittade på fjärrtågen.
STIG/LEHTIKUVA FOTO: MIKKO VR har reserverat andningsma­sker och skyddshand­skar för ■ personal och eventuellt smittade på fjärrtågen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland