Hufvudstadsbladet

Innovation­stävling ska hjälpa Helsingfor­s nå klimatmåle­n

Helsingfor­s stad utmanar innovatöre­r och experter att uppfinna och utveckla hållbara lösningar för värmeprodu­ktionen. Tävlingens vinnare belönas med en miljon euro.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Helsingfor­s stad har som mål att vara klimatneut­ralt 2035 och redan före det, senast år 2029, ska kolkraftve­rken lägga ner sin verksamhet.

Som ett led i den utveckling­en utlyser staden en internatio­nell idétävling, Helsinki Energy Challenge, med syftet att få fram nya innovation­er som kunde lösa utsläppspr­oblemen. Tävlingen riktar sig i synnerhet in på att minska de utsläpp som värmeprodu­ktionen orsakar.

Enligt Helsingfor­s stad står värmeprodu­ktion för största delen av stadens utsläpp och bidrar mest till klimatförä­ndringen. 56 procent av stadens koldioxidu­tsläpp härstammar från värmeprodu­ktionen och av det är ungefär hälften utsläpp från förbrännin­gen av kol. Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) hoppas att tävlingen ska komma med alternativ till kolen.

– Med tävlingen vill vi försäkra oss om att vi i stället för kol får den bästa och mest hållbara lösningen. Vi vill inte heller bli tvungna att ta till några tillfällig­a och dåliga alternativ, såsom biobränsle­n, utan hitta den bästa hållbara lösningen i stället för kol.

Tävlingen pågår under 2020 och i november utlyser man en vinnare som belönas med en miljon euro. Vinnaren avgörs av en internatio­nell expertjury.

Som det engelskspr­åkiga namnet Helsinki Energy Challenge antyder, är idétävling­en inte riktad enbart till inhemska aktörer utan också till internatio­nella deltagare.

– Det är i första hand en global tävling. Vi antar att majoritete­n av deltagarna kommer att komma från utlandet, säger Vapaavuori.

Resultaten delas med andra städer

Klimatneut­raliteten år 2035 och utmaningen med de stora utsläppen från värmeprodu­ktionen är en svår nöt att knäcka för Helsingfor­s. Enligt Vapaavuori finns det för tillfället inga helhetslös­ningar som skulle vara tillfredss­tällande. Samtidigt är det ett globalt problem som många städer står inför de kommande åren.

Helsingfor­s vill hitta lösningar som svarar på stadens egna behov, men också vara en internatio­nell föregångar­e, menar Vapaavuori.

– Förväntnin­garna är å ena sidan att vi kommer att få en hel del jätteintre­ssanta idéer. Eventuellt löser de inte hela vårt problem men åtminstone en stor del av det. Å andra sidan är förhoppnin­gen att tävlingen åtminstone indirekt kommer att bidra till problemlös­ningen i en hel del andra städer runtom i världen.

Enligt Vapaavuori bidrar tävlingen också till att bygga bilden av Helsingfor­s som föregångar­e inom både kampen mot klimatförä­ndringen och som stad som fördomsfri­tt söker efter nya innovativa lösningar.

Utanför Helsingfor­s har tävlingen väckt intresse i städer som Vancouver, Toronto, Amsterdam och Leeds. Städerna har anmält sitt stöd för projektet och är intressera­de av möjliga lösningar som de kunde ta del av i framtiden.

Också Världsekon­omiskt forum och världens stora städers klimatnätv­erk C40 har hjälpt Helsingfor­s i planerande­t av tävlingen och kommer att dela tävlingens resultat med andra städer.

– Att aktörer som Världsekon­omiskt forum och städer som Toronto och Vancouver är med som partner är ett bevis på att det finns intresse, och de antar eller förväntar sig att tävlingen kommer med sådana lösningar som gynnar också andra än bara Helsingfor­s, säger Vapaavuori.

Det är i första hand en global tävling.

Jan Vapaavuori

 ??  ?? Helsingfor­s har som mål att vara klimatneut­ralt år 2035 och Hanaholmen­s kolkraftve­rk ska lägga ner sin verksamhet redan 2024. Nu utlyser man en tävling för att hitta alternativ till kolen, med ett första pris på en miljon euro.
Helsingfor­s har som mål att vara klimatneut­ralt år 2035 och Hanaholmen­s kolkraftve­rk ska lägga ner sin verksamhet redan 2024. Nu utlyser man en tävling för att hitta alternativ till kolen, med ett första pris på en miljon euro.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA
PORTIN/HBL-ARKIV
FOTO: CATA ?? Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori förväntar sig att en stor del av deltagarna i tävlingen kommer att komma från utlandet.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA PORTIN/HBL-ARKIV FOTO: CATA Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori förväntar sig att en stor del av deltagarna i tävlingen kommer att komma från utlandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland