Hufvudstadsbladet

Åbo stadsdirek­tör föreslår spårväg genom staden

Det har gått nästan femtio år sedan Åbo senast hade spårvagnar i kollektivt­rafiken. Stadsdirek­tör Minna Arve tror att en ny spårväg kan öppna år 2029.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Åbo stadsdirek­tör Minna Arve föreslår att staden fattar beslut om att planera en spårväg från stadsdelen Kråkkärret via Åbo salutorg till Åbo hamn. I Arves förslag är spårvägen drygt tolv kilometer lång, och den föreslagna rutten går bland annat via Kuppis, Åbo domkyrka, busstation­en och huvudjärnv­ägsstation­en.

Stadsdirek­tören presentera­de sitt förslag i går och planen är att Åbo stadsstyre­lse behandlar förslaget på måndag. Arve hoppas att förslaget går snabbt vidare och når stadsfullm­äktige redan till nästa fullmäktig­emöte den 16 mars.

Arve uppskattar att planeringe­n och byggandet av spårvägsfö­rbindelsen skulle kosta 284 miljoner euro, men betonar att det handlar om en preliminär uppskattni­ng. Enligt stadsdirek­tören är nästa steg att underteckn­a ett intentions­avtal med staten.

– Statens andel av den här typens kollektivt­rafikproje­kt har varit cirka trettio procent och det är målsättnin­gen också i detta projekt, säger Arve.

Några förhoppnin­gar om EU-finansieri­ng för projektet finns däremot inte.

Lockar investerin­gar

Enligt Minna Arve skulle en spårväg vara viktig för stadens framtid.

– Beslutet har enorm betydelse för hur och i vilken riktning staden växer. När staden fattar beslut om den här typen av bestående infrastruk­tur skapar det en bra grogrund för investerin­gar.

Särskilt i Kuppis och Österås i östra Åbo kan spårvägen höja tomtpriser­na och öka investerin­garna, menar stadsdirek­tören.

Enligt henne har många företag kontaktat staden med frågor om hur spårvägspr­ojektet framskride­r.

Teknologis­ka forsknings­centralen VTT uppskattad­e i fjol att det är möjligt för Åbo stad att betala sin andel av spårvägens byggkostna­der med inkomster från tomtförsäl­jning och markanvänd­ningsavgif­ter samt med skatteintä­kter som byggprojek­tet genererar.

Linjen till Reso slopas tills vidare

Arve föreslog redan för ett år sedan att Åbo inleder planeringe­n av en spårväg.

Då föreslog hon en regional linje från Kråkkärret via Åbo salutorg till grannstade­n Reso.

Förslaget ledde dock inte till några beslut, och nu har förbindels­en till Reso slopats och ersatts av förbindels­en till Åbo hamn. Hela spårvägen skulle således finnas inom Åbos gränser, men Arve påpekar att spårvägsnä­tet kan utvidgas i ett senare skede.

– Jag tycker det är ganska naturligt att det är regionens centralort som inleder projektet och att kranskommu­nerna ansluter sig i nästa skede, säger Arve.

En stadslinje inom Åbo skulle vara billigare än en regional linje mellan Åbo och Reso. Kostnadsup­pskattning­en för spårvägen mellan Kråkkäret och Reso var 333 miljoner euro. Spårvägen skulle ha varit cirka femton kilometer lång.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Åbo stadsdirek­tör Minna Arve presentera­de sitt förslag på en spårvägsli­nje från stadsdelen Kråkkärret till Åbo hamn i går. Åbo stadsstyre­lse behandlar förslaget på måndag.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Åbo stadsdirek­tör Minna Arve presentera­de sitt förslag på en spårvägsli­nje från stadsdelen Kråkkärret till Åbo hamn i går. Åbo stadsstyre­lse behandlar förslaget på måndag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland