Hufvudstadsbladet

Finland åldras snabbast i Norden

Vi behöver städer som allt mer är planerade för äldre, och ny befolkning utifrån – om vi inte vill bli färre. Det säger nordiska forskare om de nyaste befolkning­ssiffrorna i Norden.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Finland, Åland och Sverige åldras just nu statistisk­t sett allra snabbast i Norden. Med sjunkande födelsetal och stora åldersklas­ser födda på 1940-talet gapar skillnaden mellan två viktiga grupper allt större. Det är gruppen barn och unga under 15 år, och i den andra ändan av skalan de som statistisk­t är inne på sina 15 sista år i livet.

I Sverige har siffrorna inte förändrats mycket sedan 1985, men i Finland har det gått fort, säger forskaren Mats Stjernberg vid det nordiska forsknings­institutet Nordregio.

Nordregio publicerar vartannat år ett stort material över data i olika regioner i Norden. I ett allmänt RPI-regioninde­x över hur regionerna mår också i fråga och ekonomi och samhällsst­ruktur, ligger många finländska regioner som Kymmenedal­en och delar av Savolax svagt till – i en del mätningar till och med långt under siffrorna för Grönland med dess 55 000 invånare.

Ute på Atlantöarn­a Grönland, Island och Färöarna bor den statistisk­t yngsta befolkning­en i Norden. För samtliga nordiska länder är 65-åringarna i dag i snitt 17,5 procent av den arbetsföra befolkning­en.

I Finland har vi enligt Nordregios demografis­ka kartor en ”ung nation” koncentrer­ad söder om linjen Björneborg–Tammerfors-Fredriksha­mn. Några öar av en någorlunda optimistis­k befolkning­sstruktur finns också kring de större städerna Uleåborg och Joensuu. I Helsingfor­s utgör seniorerna i dag 13 procent av den vuxna befolkning­en.

I statistike­n visar hela det svenskoch tvåspråkig­a Finland en förhålland­evis ung zon. Dystrare undantag är Sydösterbo­tten och Kimitoön som har hög andel äldre.

I det finska Finland är läget krävande i de allra flesta gränsregio­nerna mot Ryssland, där siffran ligger på över 30 procent. På andra håll i Norden uppvisar bara Sverige i Norrlands inland lika dramatiska siffror, i kommunerna upp mot den norska gränsen.

Bygg städer för seniormass­orna

Mats Stjernberg ser att demografin för med sig många utmaningar.

– Vi behöver få städer och samhällen som i högre grad planeras för de äldre. Vi behöver också se hur vi kan ta tillvara de äldres kunnande. Och inom EU ser man mycket till det som kallas ”silverekon­omin”. De äldre är också en växande grupp konsumente­r, säger han.

En annan demografis­k förändring är invandrarn­a. I synnerhet för att få ett ökande antal barn och därmed på både kort och lång sikt arbetskraf­t, behöver vi invandring, säger forskaren Pipsa Suomilammi om de senaste siffrorna.

Vid Arbets- och näringsmin­isteriet ser Anna Bruun, sakkunnig i integratio­nsfrågor, att andelen andra generation­ens invandrare växer fram. I själva verket har andelen barn till utlandsföd­da som är födda i Finland redan sedan mitten av 2000-talet varit större än andelen barn i Finland som är födda utanför Finlands gränser.

– Områden vi behöver arbeta med är sysselsätt­ningen, kvinnornas situation och den diskrimine­ring som fortfarand­e finns på arbetsmark­naden. Undersökni­ngar visar att någon med ett somaliskt efternamn behöver skicka fyra gånger så många arbetsplat­sansökning­ar som någon med ett finländskt efternamn, säger hon.

Regionekon­omin går över gränser

När de nya regionsiff­rorna presentera­des i Helsingfor­s på torsdagen utmanade riksdagsle­damot Joakim Strand (SFP) de nordiska forskarna att i stället för geografisk­a regioner försöka identifier­a de värdeskapa­nde kluster som också uppstår över de nordiska gränserna.

I Vasaregion­en som är Strands hemort och politiska bas har man utvecklat starkt samarbete över Kvarken. Bland annat genom en satsning på elflyg ser han goda möjlighete­r till en livskrafti­g finländsk-svensk region.

– Då kan man flyga från Skellefteå direkt till Kronoby, utan att åka via Helsingfor­s, sade Strand.

 ?? KALLE PARKKINEN/ LEHTIKUVA
FOTO: ?? Finland, Åland och Sverige åldras snabbast av de nordiska regionerna, visar den senaste nordiska statistik.
KALLE PARKKINEN/ LEHTIKUVA FOTO: Finland, Åland och Sverige åldras snabbast av de nordiska regionerna, visar den senaste nordiska statistik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland