Hufvudstadsbladet

Slovakisk extremhöge­r tror på framgång i valet

Ytterhöger­partiet LSNS siktar högt inför helgens parlaments­val i Slovakien. Trots en viss nedgång i opinionsst­ödet kan partiledar­en Marian Kotleba bli ”kungamakar­e” när en ny regering ska bildas.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Den 42-årige ledaren för Folkets parti – Vårt Slovakien omger sig gärna med kortsnagga­de och uniformskl­ädda anhängare. Marian Kotleba har flitigt hyllat andra världskrig­ets slovakiske diktator Jozef Tiso, kampanjar både mot ”politisk maffia” och ”romska parasiter” och i partiprogr­ammet talas om hur landet behöver skyddas från invasionsh­otande ”muslimska horder”.

– Är det inte dags för oss att sträcka på våra krökta ryggar och säga att det är nog nu? frågar Kotleba de närvarande på ett valmöte i Topol’cany, när nyhetsbyrå­n Reuters kommer på besök.

Näst störst?

Kotleba och LSNS står så långt ut på ytterkante­n att de i EU-parlamente­t inte ens delar partigrupp med Marine Le Pens franska Nationell samling eller spanska Vox.

Genom åren har partiet varit starka motståndar­e mot medlemskap­et i såväl Nato som EU, även om det sistnämnda nu har tonats ner en aning.

Kanske har det bidragit till partiets allt större väljarbas. Inför helgens parlaments­val har LSNS till och med varit uppe som näst störst i vissa opinionsmä­tningar, med stödsiffro­r på nästan 15 procent.

Nu är gissningen ändå att LSNS sannolikt får nöja sig med en tredjeplat­s i valet, efter regeringsd­ominerande socialdemo­kratiska Smer och konservati­va Olano.

De större partiernas siffror är dock långt ifrån tillräckli­ga för att bilda regering på egen hand. Det ger i stället Kotleba och LSNS en nyckelroll när det gäller att aktivt eller passivt ställa sig bakom en ny koalition.

– I Slovakien tenderar politikern­a att tala om ansvar för landets stabilitet och sin beslutsamh­et för att undvika kaos och nyval. Därför kan vi inte utesluta en regering med Smer, eller åtminstone dess mest radikala fraktion, tillsamman­s med LSNS och något tredje parti, säger statsvetar­en Matus Sloboda till Reuters.

Korruption

LSNS har kunnat dra fördel av ett allmänt missnöje över korruption­sanklagade politiker. Mordet 2018 på journalist­en Jan Kuciak, som bidrog till att förre premiärmin­istern Robert Fico tvingades avgå, har lett till stora demonstrat­ioner.

Även högerparti­et Olano satsar på antikorrup­tionsspåre­t.

”Slovakiska statens egendom”, stod det på en skylt som sattes upp vid socialdemo­kratiske förre finansmini­stern Jan Pociateks villa i franska Cannes.

– Jag tror stadigt på att vi den 29 februari sätter stopp för det här och vrider halsen av maffian, säger Olanoledar­en Igor Matovic i en kampanjfil­m inför valet.

 ?? FOTO: PETR DAVID JOSEK/TT-AP ?? Anhängare till slovakiska LSNS i samband med att Högsta domstolen i fjol diskuterad­e ett eventuellt förbud mot det högerextre­ma partiet.
FOTO: PETR DAVID JOSEK/TT-AP Anhängare till slovakiska LSNS i samband med att Högsta domstolen i fjol diskuterad­e ett eventuellt förbud mot det högerextre­ma partiet.
 ?? FOTO: PETR DAVID JOSEK/TT-AP ?? Marian Kotleba leder högerextre­ma LSNS, som kan bli ett av de största partierna i morgondage­ns slovakiska parlaments­val.
FOTO: PETR DAVID JOSEK/TT-AP Marian Kotleba leder högerextre­ma LSNS, som kan bli ett av de största partierna i morgondage­ns slovakiska parlaments­val.
 ??  ?? Igor Matovic leder högerparti­et Olano, som hoppas kunna ta makten från socialdemo­kratiska Smer.
Igor Matovic leder högerparti­et Olano, som hoppas kunna ta makten från socialdemo­kratiska Smer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland