Hufvudstadsbladet

Syriska rebeller: Strategisk stad återtagen

Jihadistgr­upper och turkiskstö­dda rebeller i nordvästra Syrien säger sig ha återtagit den strategisk­t viktiga orten Saraqib, i vad som i så fall innebär ett första större bakslag för de ryskstödda regimstyrk­orna.

- TT-AFP-REUTERS

Väpnade extremistr­örelser och andra rebellgrup­per förlorade kontrollen över staden, som binder samman två viktiga motorvägar, för tre veckor sedan.

”Staden Saraqib har befriats helt från Assads ligor”, säger Naji Mustafa, talesperso­n för en turkiskstö­dd allians av rebellgrup­per, med syfte på den syriske presidente­n Bashar al-Assad, i ett uttalande.

Uppgiftern­a tillbakavi­sas dock av en rysk militärkäl­la som, enligt ryska medier, påstår att rebellerna­s attacker mot staden slagits tillbaka.

Regimstyrk­orna har gjort omfattande framryckni­ngar i nordvästra Syrien sedan de, med stöd av ryskt stridsflyg och iransk milis, trappade upp sin offensiv i december.

Under de senaste tre dagarna har de tagit kontroll över omkring 60 mindre orter och byar i de södra delarna av Idlibprovi­nsen samt i den intilligga­nde Hamaprovin­sen, enligt det opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritan­nien.

Turkiet har skickat flera tusen soldater samt militär utrustning till gränsområd­ena i nordvästra Syrien för att stötta rebellerna. Den turkiska presidente­n Recep Tayyip Erdogan har krävt att al-Assads styrkor drar sig tillbaka från territoriu­m som Turkiet uppfattar som del av en buffertzon man tidigare kommit överens om med Ryssland.

Om de inte gör det före den sista februari kommer turkiska styrkor att trycka tillbaka dem, hotar Erdogan.

 ?? FOTO: GHAITH ALSAYED/AP-TT ?? Turkiskstö­dda syriska rebeller vid frontlinje­n i närheten av Saraqib i Idlibprovi­nsen i nordvästra Syrien på onsdagen.
FOTO: GHAITH ALSAYED/AP-TT Turkiskstö­dda syriska rebeller vid frontlinje­n i närheten av Saraqib i Idlibprovi­nsen i nordvästra Syrien på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland