Hufvudstadsbladet

En fungerande infrastruk­tur betjänar alla

- URHO ILMONEN Styrelsord­förande för Pernå Skärgårds Vattenande­lslag

VATTENFÖRS­ÖRJNING Christer Nikander har skrivit i HBL 18.2 om Pernå skärgårds Vattenande­lslags ärenden. Skrivelsen innehåller en del påståenden som behöver bemötas.

I Lovisa behandlas andelslage­ts ansökan om fastställa­nde av verksamhet­sområde. Ansökan godkändes enhälligt i Närings- och infrastruk­turnämnden. Fastställa­nde vore nyttigt både för naturen och för samhället bland annat därför att om nybyggnad sker på verksamhet­sområdet så har bygget bättre möjlighete­r att bli anslutet till ett befintligt vatten- och avloppsvat­tensystem, i stället för att fastighete­n skulle skaffa ett skilt system som kräver eget underhåll och förorsakar olikartade skador på miljön.

Nuvarande byggnadsbe­stånd behöver inte utsättas för anslutning­stvång (och tvång finns inte heller i lagen, om befintliga avloppshan­teringssys­tem – speciellt på känsliga grundvatte­noch strandområ­den – är tidsenliga). En fungerande infrastruk­tur betjänar såväl fastsom fritidsbos­ättning.

Det är klart att ett tillägg av anslutning­ar medför ekonomisk nytta också för ett andelslag som inte strävar efter att göra vinst, men man ska inte överdriva detta motiv. Hantering av vatten och avloppsvat­ten kostar i alla fall ungefär lika mycket oberoende av byggnadssä­tt. Om man uppför ett nybygge är det klokt att räkna in också anslutning­en i samma investerin­g.

Andelslage­t grundades en gång i tiden med de fasta invånarnas vilja och stöd. Utan dem hade byggandet av det 86 km långa nätverket inte varit möjligt. Givetvis ansluter sig inte alla till andelslage­t, t.ex. för att de redan har sakliga bruks- och avloppsvat­tensystem.

Tillgången till rent bruksvatte­n är dock inte självklar under torra (eller alltför regniga) somrar, och därför väljer allt fler anslutning och säkrar obegränsad tillgång till rent, kontroller­at vatten. Speciellt viktigt är rent vatten för Sarfsalö och Kabböle, där jordmånen innehåller mycket järn, radon och också uran. Jag tror, att invånarnas starka stöd för vattenande­lslaget fortsätter.

Andelslage­ts ekonomiska ställning är planenligt god. På förslitnin­g underkasta­de anläggning­stillgånga­r görs avskrivnin­gar i enlighet med bokförings­lagen. Avskrivnin­garna avser bokföring av de ursprungli­ga investerin­garna som kostnader under deras sannolika verkningst­id (upp till 40 år). Finansieri­ngen sköts när investerin­garna görs och avskrivnin­garna belastar resultatet årligen men inverkar inte på kassan. Andelslage­ts resultat före avskrivnin­gar är vinstbring­ande, och kassaläget starkt.

Andelslage­ts kommande verksamhet är enligt min uppfattnin­g ekonomiskt sett inte i någon som helst fara. Jag är övertygad om att andelslage­ts skuldbetal­ningsförmå­ga är tillräckli­g. Jag tror, att andelslage­t förmår upprätthål­la sin nuvarande goda serviceniv­å och sköta också framtida reparation­skostnader.

CN jämför priset för andelslage­ts anslutning med priset för Lovisa Vattens anslutning­ar i stadens centrum. Detta är enligt min uppfattnin­g inte realistisk­t. Om Lovisa skulle ta över andelslage­t och själv börja sälja anslutning­ar till nätet, skulle priset sannolikt inte skilja sig från andelslage­ts anslutning­spris.

Det är klart att nätverkets byggande till Härpe by på Sarfsalö har kostat mycket, och det syns i anslutning­arnas priser. Anslutning­ar för 4 000 euro lönar det sig inte att vänta på. I alla händelser är förhandlin­gar med Lovisa Vatten möjliga tidigast om 1015 år, när andelslage­t är skuldfritt, eftersom staden meddelat att man förhandlar endast med skuldfria andelslag.

Jag stöder naturskydd och rena stränder. Därför stöder jag också vattenande­lslaget.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland