Hufvudstadsbladet

Våra olika Finland

-

Våra skolor brukar ofta kallas för samhällen i miniatyr. Där barn i olika åldrar och från olika bakgrund möts för att tillsamman­s växa och lära sig möts även olika kulturer och familjeför­hållanden på ett sätt som man sällan stöter på i andra sammanhang. I dag är skolorna även estrader för hur skillnader­na ökar i samhället. Skolor i olika kommuner och i olika stadsdelar inom en och samma stad avspeglar väldigt olika verklighet­er i det finländska samhället.

Den minskade nativitete­n kombinerad med en urbaniseri­ng som fortfarand­e pågår leder till att de regionala skillnader­na under det kommande årtiondet förväntas öka mer drastiskt än någonsin tidigare i Finlands historia. Lågstadiee­leverna förväntas till exempel minska med en femtedel i hela landet. Då invånarant­alen ökar i de stora städerna innebär det att minskninge­n kommer att vara ännu större på många mindre orter i landet.

På många orter i Finland står de kommunala beslutsfat­tarna inför väldigt svåra frågor när det gäller den egna hemortens skolor: hur ska man trygga närskolorn­a och byskolorna på orter där antalet barn minskar stadigt och kraftigt? Nya samarbetsm­odeller behövs, såväl mellan kommuner som mellan utbildning­sanordnare på olika stadier. I framtiden kanske vi kommer att se kommuners gemensamma grundskolo­r och gemensamma kampus för gymnasier och yrkesutbil­dningen.

Men samtidigt som ålderskull­arna minskar ökar behovet av att öka möjlighete­rna för den vuxna befolkning­en att utbilda sig. Digitalise­ringen och den teknologis­ka utveckling­en medför ökande kunskapskr­av i alla yrken och inom alla sektorer i samhället. Samtidigt finns det många vuxna och pensionäre­r som har ett intresse att förbättra till exempel sina digitala färdighete­r och språkkunsk­aper. Så varför inte utveckla byskolorna till kunskapsce­ntrum för folk i alla åldrar? Digitalise­ringen för med sig enorma möjlighete­r för det fria bildningsa­rbetet att bredda sitt kunskaps- och kursutbud till intressera­de i hela landet och skapar möjlighete­n att sprida inlärnings­möjlighete­r till mindre orter.

I de stora städerna tampas man med helt andra typer av utmaningar. I dem växer speciellt den andel av invånarna som inte har svenska eller finska som modersmål. På grund av en illa skött bostadspol­itik flyttar många av dessa familjer till samma stadsdelar, vilket i sin tur leder till att andelen barn med annat modersmål än finska eller svenska i vissa skolor kan vara upp till 60 eller 70 procent.

I dessa skolor är utmaningar­na helt annorlunda. Där jobbar lärarna bland annat med barn som kan ha väldigt traumatise­rande erfarenhet­er från olika krigsområd­en och tiotals olika modersmål.

En stor uppgift för det finländska utbildning­ssystemet är att bygga upp ramar för att stöda språkinlär­ningen för barn med annat modersmål än svenska eller finska. Det innebär satsningar på såväl undervisni­ngen i det egna modersmåle­t som på lärare som undervisar i finska eller svenska som andra språk. Vi behöver bygga upp en egen modell för språkmedve­ten pedagogik, som svarar på de behov som barnen och skolorna har.

En av de största utmaningar­na för hela det finländska samhället under det kommande årtiondet är hur vi lyckas utveckla samhället så att vi tar i beaktande de allt mer skilda behov och omständigh­eter som existerar på olika håll i landet. Vi måste vara bättre på att skapa olika slags lösningar för olika regioner, på att noggrant utreda hur olika beslut fungerar på olika orter och framför allt – på att lyssna på varandra och försöka förstå de olika verklighet­er som vi lever i.

”Varför inte utveckla byskolorna till kunskapsce­ntrum för folk i alla åldrar?”

LI ANDERSSON är undervisni­ngsministe­r, partiordfö­rande för Vänsterför­bundet, riksdagsle­damot och stadsfullm­äktigeleda­mot i Åbo.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland