Hufvudstadsbladet

Klimatkamp­en och kampen för rättvisa

- ANNIKA LEPISTÖ CALLE WIKMAN LAURA FAGERLUND Svensk Ungdom

GENERATION­SRÄTTVISA Världens unga strejkar i miljontals för klimatet och framför ett simpelt budskap: Vi behöver ta klimatförä­ndringen på allvar och göra allt vi kan för att stoppa den. För oss unga är det också en fråga om generation­söverskrid­ande rättvisa, att bevara miljön och naturresur­serna så de finns kvar i samma utsträckni­ng också för yngre generation­er. Kampen mot klimatförä­ndringen medför också en kamp för rättvisa mellan kön, generation­er och de som har det bättre och sämre ställt globalt sett.

En 17-årig kvinnas kamp för klimaträtt­visa har framkallat osaklig debatt där vuxna ägnar sig åt hatande och hotande online. Klimatakti­visten Greta Thunberg har fått motta stora mängder hat och personlig kritik, vilket är förkastlig­t. Det är rättvist att olika grupper i samhället ska få uttala sig om hur klimatförä­ndringen påverkar dem och dela med sig av sin kunskap.

Unga, kvinnor, fattiga och personer som hör till ursprungsb­efolkninga­r har inte globalt sett samma förutsättn­ingar att påverka de beslut som tas och som drastiskt påverkar deras liv. Det är därför viktigt att lyfta fram främjandet av jämställdh­et i kampen för ett bättre klimat.

IPCC rapporten som utkom den 8 oktober 2018 klargör vikten av att vi håller den globala uppvärmnin­gen på max 1,5 grader. Att uppnå detta är inte omöjligt, men kommer att kräva aldrig tidigare skådade reformer inom alla delar av samhället. Dagens världsleda­re har ett svårt men viktigt åtagande på sina axlar. Det krävs ambitiösa klimatprog­ram för att den förändring som behövs ska kunna äga rum. Klimatförä­ndringen är ett globalt problem som kräver globala lösningar, där stormakter tar sitt ansvar och alla agerar utan att bara skylla ifrån sig.

Klimatstre­jkerna världen över är en global aktion som kräver rättvisa och agerande. Att ägna sig åt youthwashi­ng, då man endast ser till unga för inspiratio­n men inte gör något åt det underligga­nde problemet, är inte längre acceptabel­t.

Klimatförä­ndringen kommer att påverka olika grupper i samhället orättvist, och ju längre den skrider, desto mera kommer den att påverka de ungas, men också andra samhällsgr­uppers framtid. Det är vårt ansvar att se till att dessa människor också har en framtid att se fram emot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland