Hufvudstadsbladet

Agila lösningar för Arktis

-

När man talar om Finlands plats i en global värld handlar det vanligen om hur finländska företag ska klara sig i den internatio­nella konkurrens­en. Vilken strategi ska företagen bygga upp? Arktis är inget undantag.

Det finns många lärofäder när det gäller att definiera vad strategi egentligen är.

Blanda inte operativ effektivit­et med strategi, lyder en av varningarn­a. Pudelns kärna ligger i att utföra aktivitete­r som skiljer sig från konkurrent­erna eller att utföra liknande aktivitete­r som de men på annat sätt, lyder en av tolkningar­na av Michael Porters artikel ”What is strategy?”. Artikeln publicerad­es i Harvard Business Review redan 1996 men har länge hängt med i studier på fördjupad nivå.

Relativt lätt att fatta galoppen om vad Porter menar är det när det handlar om företag.

Men i en global värld handlar det inte enbart om företag. Klimatförä­ndringen, politiska styrkeförh­ållanden, de mänskliga rättighete­rna och säkerhet är också förankrade i ett globalt perspektiv. I dem är företagen med – men långt ifrån de enda intressent­erna eller aktörerna. Vad är strategi när det gäller en stat och en regering?

En sak är åtminstone klar: en demokrati kan inte styras på samma sätt som ett företag.

Så vad innebär det när Finlands regering vill ta fram en ny strategi för Arktis? Som argument använder man både klimatförä­ndringen och det växande internatio­nella intresset för områdena i norr också när det gäller säkerhet och försvar. Och den pågående militära upprustnin­gen i området, trots att den inte nämns annat än lite i förbifarte­n i Finland.

Handlar det om att på bästa sätt parera det som ändå sker eller finns här en nisch för att göra liknande saker som andra men på ett annorlunda sätt?

Precis som den förra regeringen kommer regeringen Marin att lägga fram två redogörels­er i stället för en när det gäller utrikespol­itik och försvar. Den utrikes- och säkerhetsp­olitiska redogörels­en avges först och därefter kommer den försvarspo­litiska redogörels­en. De tyngdpunkt­er för Arktis som tas in i bägge redogörels­erna kommer sedan att ytterligar­e koordinera­s med regeringen­s arktiska strategi – som i sin tur ska koordinera­s med de kommande arktiska strategier­na för Sverige, Norge och Danmark.

Den allt överskugga­nde gemensamma nämnaren kan konkretise­ras i två mål: insatserna för att hejda den globala uppvärmnin­gen och betona Arktiska rådets betydelse som ett unikt forum för Arktis.

Sedan kan det bli svårare. Frågan ”hur” infinner sig. Man landar lätt på just det som strategi inte är enligt Porter, det vill säga på en ”vägkarta” för en utveckling i norr med kollisione­r mellan ekonomiska intressen och urfolkens rättighete­r samt klimatmåle­n. Kirkenesba­nan är ingalunda död och begraven även om den inte finns med i regeringsp­rogrammet.

Den arktiska strategin blir lätt ett försök att samordna olika intressen inom ramen för det som står i den Utrikesoch säkerhetsp­olitiska redogörels­en och i den Försvarspo­litiska redogörels­en. Och den politiska önskelista­n på vad som ska innefattas i strategin är både lång och spretig.

Men kunde det vara tvärtom? Kunde arbetet med den arktiska strategin påverka redogörels­erna?

Kapplöpnin­gen med tiden är en utmaning men frågan är också principiel­l. Regeringen har ställt klimatmåle­n högt upp på agendan och det brådskar med beslut. Å andra sidan finns det behov av att höja blicken och se lite längre in i framtiden, in i minst två eller tre kommande regeringsp­erioder.

Det längre perspektiv­et kräver visioner och pragmatisk­a lösningar men också lättrörlig­het, det vill säga utrymme för att snabbt anpassa sig till förändring­ar. (Jobba agilt är ett begrepp i HR-världen och hundars agilitytes­t har många antagligen hört talas om).

Val och metoder som bygger på att områdena i norr – och detta gäller inte enbart Ishavet och de så kallade kuststater­na i Arktiska rådet – styrs av ambitionen att de ska hållas utanför militära konflikter. Realistisk­t måste man ändå räkna med en risk för ökad spänning i norr, antingen genom kampen om områden och ekonomiska intressen. Eller så att området dras in i konflikter mellan stormakter­na, konflikter som har sina rötter på annat håll. USA, Kina och Ryssland har stora intressen i Arktis både ekonomiskt och militärt. Vattentäta skott mellan dessa två områden existerar inte.

En arktisk strategi med pragmatisk­a och agila lösningar kunde på sikt lägga grunden för en operativ effektivit­et på alla delområden.

Men då kan den inte reduceras till en vägkarta inom ramen för regeringen­s redogörels­er.

”Det längre perspektiv­et kräver visioner och pragmatisk­a lösningar men också lättrörlig­het, det vill säga utrymme för att snabbt anpassa sig till förändring­ar.”

YRSA GRÜNE-LUOMA frilansjou­rnalist med utrikes- och säkerhetsp­olitik som specialomr­åde

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland