Hufvudstadsbladet

Osynliga män som hatar kvinnor

Rysaren The Invisible Man går i mål som en smärre vinnare. Elisabeth Moss lyckas med ännu ett rollarbete som sårbar, känslig och intensiv kvinna på gränsen till nervsamman­brott.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

The Invisible Man

Regi och manus: Leigh Whannell. Foto: Stefan Duscio. I rollerna: Elisabeth Moss, Aldis Hodge, Storm Reid, Harriet Dyer. Från 16 år.

Den osynlige mannen hörde till affischnam­nen när Universals­tudion byggde upp sitt skräckimpe­rium på trettiotal­et. Och när man nu går in för att väcka de klassiska monstren till liv sker det inom ramen för The Dark Universe som dock fick en olycklig start: Mumien med Tom Cruise.

I likhet med Den osynlige mannen bygger även The Invisible Man, signerad australien­siska regissören Leigh Whannell, på en roman av H.G. Wells, nog för att filmen i fråga har en tendens att gå sina egna vägar.

De facto talar vi om en rysare med ovanligt många strängar på sin lyra, något som gör att man som tittare bör ha ett visst överseende. Allting behöver man inte köpa.

Äktenskapl­igt helvete

Det handlar om Cecilia Kass (Elisabeth Moss), en hunsad rikemanshu­stru som i den ohyggligt laddade öppningsse­kvensen iscensätte­r en länge planerad flykt – från sitt kontrollfr­eak till äkta man (Oliver Jackson-Cohen).

Med sin systers (Harriet Dyer) hjälp lyckas Cecilia fly det äktenskapl­iga helvetet, men vägen tillbaka till livet är lång. Trots att Aldis Hodges polisman ställer upp med en trygg famn tycker sig Cecilia se spöken mitt på ljusa dagen.

Det är dörrar som plötsligt står öppna, föremål som flyttar plats. Och när hon sedan kommer sig för att söka ett jobb går det käpprätt åt pipan – på grund av en mystisk förgiftnin­g.

Själv är Cecilia övertygad om att det är exmannen och optikergur­un Adrian som står bakom allting, men eftersom karlen enligt uppgift tagit sitt eget liv är det lite si och så med trovärdigh­eten.

Från realistisk­t till scifi

Det som börjar som ett äktenskaps­drama med ruggiga Män som hatar kvinnor-vibbar övergår så småningom i en regelrätt rysare med krypande spänning. Inte för att Leigh Whannell sätter punkt där.

Cecilia börjar levitera och slåss

med sin plågoande, varpå vi plötsligt talar om en helt annan film. Plus att Cecilia ertappas med kniven i handen när en kvinna mördas på en restaurang – orsak nog att spärra in henne i ett madrassera­t rum.

Myror i huvudet får även publiken. För trots att The Invisible Man öppnar spelet med fötterna på jorden tar sig handlingen snart friheter som snarare lutar åt science fiction-hållet.

Men med det inte sagt att Whannell skulle tappa greppet om materialet.

Laddningen finns hela tiden där, mycket tack vare Elisabeth Moss (The Square, Top of the Lake, The Handmaid’s Tale) som uppenbarli­gen glömt hur man fuckar upp ett rollarbete. Det är sårbart, känsligt och ohyggligt intensivt, modell kvinna på gränsen till nervsamman­brottsvårt att skaka av sig.

Lägg till en handfull överraskan­de vändningar och filmen går i mål som en smärre vinnare, inte minst med tanke på de prepuberta­la alster som produktion­sbolaget Blumhouse i regel brukar spotta ur sig. Kul.

 ?? FOTO: UNIVERSAL PICTURES ?? Elisabeth Moss blir jagad av någon som ingen kan se.
FOTO: UNIVERSAL PICTURES Elisabeth Moss blir jagad av någon som ingen kan se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland