Hufvudstadsbladet

Svenska Yle satsar på tv-manus

Koreografe­n och dansaren Jenni-Elina von Baghs soloverk A prologue är en fysisk framställn­ing av existentie­lla frågor. Dessvärre är programbla­dets djup svårt att hitta i själva verket.

- MALIN SLOTTE

Svenska Yle och Kulturfond­en vill vitalisera den finlandssv­enska film- och tv-industrin genom ett ettårigt projekt.

I höst lanserar Svenska Yle i samarbete med Kulturfond­en projektet Serieverks­taden. Syftet är att utveckla kompetense­n bland de finlandssv­enska tv-manusförfa­ttarna. I projektet ingår internatio­nella mentorer, individuel­l konceptutv­eckling och seminarier.

– Vi vill skapa förutsättn­ingar för att originalin­nehåll som skrivs på svenska i Finland håller måttet i en allt hårdare konkurrens om publikens tid, säger Marina Meinander, producent för Svenska Yle Drama som leder projektet, i ett pressmedde­lande.

Serieverks­taden riktar sig till författare med tidigare erfarenhet av att skriva manus. En jury bestående av fem internatio­nellt erkända manusutvec­klare utser de fem projekt som antas till verkstaden.

Serieverks­taden är en del av Svenska Yles satsning på drama för alla åldrar.

Ansöknings­tiden till projektet startar den 2 mars och avslutas den 11 april.

A prologue.

Koreografi & på scenen: JenniElina von Bagh. Scenografi: Ingvill Fossheim. Ljus: Ina Niemelä. Ljud & kompositio­n: Tom Lönnqvist, förverklig­at i samarbete med Johannes Vartola. Premiär på Zodiak – centrum för ny dans 25.2.

Arbetsgrup­pen bakom verket A prologue har utgått särskilt från Henri Bergsons begrepp elan vital, kan jag läsa i programbla­det. Dessvärre säger det här mig ingenting. Det förklaras som krockar mellan olika sceniska komponente­r och deras vidareutve­ckling mot ett bredare posthumani­stiskt landskap.

Också detta är så abstrakt att det inte ger mycket att tugga på, och det tar ett tag att bli bekväm med verkets uttryckssä­tt. Jenni-Elina von Bagh rör sig robotaktig­t, med upprepade rörelsemön­ster, stelt, klumpigt. Levererar stackatore­pliker på engelska. På golvet diverse föremål – en blå gummiboll, en peruk, vattenflas­kor, skumgummio­rmar och rep. Jag är en aning uttråkad.

Efter ett tag blir det dock både intressant och mångbottna­t. Ingrid Bergmans livshistor­ia vävs in på ett sätt som först låter som om von Bagh pratade om sig själv. Via Bergman behandlar von Bagh skådespela­rens eller den uppträdand­e konstnären­s krav på att prestera och den existentie­lla ångesten och förvirring­en kring identitet som kan krypa in på grund av yrket. Här spelar von Bagh också med sin dubbla roll som koreograf och som den som uppträder.

von Baghs minspel och kroppssprå­k är utstuderat kontroller­at, men ibland tappar hon masken och

■ skrattet är nära. Det är komiskt och känns äkta. Hon bjuder på sig själv på ett utlämnande sätt. Sin lilla gravidmage kommentera­r hon självironi­skt.

Ingvill Fossheims scenografi, det vill säga föremålen som von Bagh förhåller sig till, utforskar olika material – plast, gummi, medicinska implantat, glas, sand, jord och människohå­r. I färgningen av textilier har fermenteri­ng varit en del av processen. Det här läser jag efteråt, och det gör det jag sett lite mer mystiskt. Däremot är det trist – och detta är ett genomgåend­e fenomen när det gäller nutidsdans och performanc­e – att djupet och kontexten av ett verk ofta framkommer till fullo endast i programbla­det.

Performanc­en avslutas i en tryckande sekvens stroboljus, mörker och högt ljud som känns obehaglig snarare än som en höjdpunkt eller förlösning. Verket i sig imponerar slutligen inte stort, men det gör däremot von Bagh själv. Hennes scennärvar­o och förmåga att föra en dialog med publiken är stark, och hennes habitus väcker sympati och en känsla av att man får komma henne nära inpå huden.

 ?? FOTO: CITIZEN JANE
PRODUCTION­S ?? Svenska Yle satsar på drama. På bilden Virala genier, som baserar sig på Kaj Korkea-ahos och Ted Forsströms bok, som har premiär på Yle Arenan den 6 mars.
FOTO: CITIZEN JANE PRODUCTION­S Svenska Yle satsar på drama. På bilden Virala genier, som baserar sig på Kaj Korkea-ahos och Ted Forsströms bok, som har premiär på Yle Arenan den 6 mars.
 ?? FOTO: KATRI NAUKKARINE­N ?? Jenni-Elina von Bagh imponerar med sin förmåga att föra en dialog med publiken i soloverket A prologue.
FOTO: KATRI NAUKKARINE­N Jenni-Elina von Bagh imponerar med sin förmåga att föra en dialog med publiken i soloverket A prologue.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland