Hufvudstadsbladet

Motståndsl­öst men tryggt

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG kultur@ksfmedia.fi

Filmversio­nen av videospele­t om den blå igelkotten Sonic är harmlös, nästintill simpel. De goda är snälla, de onda inte särskilt skrämmande och ingen behöver tvivla på ett lyckligt slut.

Sonic the Hedgehog

Regi: Jeff Fowler. Manus: Pat Casey, Josh Miller, baserat på Segas Sonic the Hedgehog. Foto: Stephen F. Windon. I rollerna: James Marsden, Ben Schwartz, Tika Sumpter, Jim Carrey. Från 7 år.

Jag växte upp i ett hem utan tv-spel, vilket såklart gjorde dem magiska i sin otillgängl­ighet. Ett särskilt starkt barndomsmi­nne är därför den där ena eftermidda­gen då jag fick följa med en klasskamra­t hem och spela Sonic på hennes skinande Sega. Detta i nostalgi indränkta första möte med den supersnabb­a, blåa igelkotten gör mig välvilligt inställd till filmen Sonic the Hedgehog. Detta trots att de första bilderna från filmen fick internet att nästintill slå knut på sig själv av fasa. Det var något högst unheimlich med Sonics människoli­ka uppenbarel­se – en blå igelkott ska helt enkelt inte ha människotä­nder. Regissören Jeff Fowler tog till sig kritiken, drog tillbaka filmen och designade om huvudkarak­tären. Tack och lov för det.

Psykiska diagnoser

Filmen inleds med en sorts urberättel­se om hur Sonic (Ben Schwartz) tvingas fly från sitt hem på grund av sina superkraft­er. Han teleporter­as till jorden och håller sig gömd i tio år medan han iakttar människorn­a i den lilla staden Green Hills i Montana och längtar efter den gemenskap han ser runt sig men omöjligt kan vara en del av. Särskilt tagen är han av polisen Tom (James Marsden) och hans flickvän Maddie (Tika Sumpter), som lever idylliskt småstadsli­v, även om Tom drömmer om mer krävande polisarbet­e i San Francisco.

För den som vill psykologis­era verkar Sonic lida av posttrauma­tisk stress, personligh­etsstörnin­g och depression. Han är ensam och isolerad, pratar konstant med sig själv och hans otroliga hastighet gör att han kan vara på flera ställen samtidigt, vilket han utnyttjar för att spela pingis eller baseboll med sig själv.

När ett omfattande strömavbro­tt, orsakat av Sonic, väcker statens intresse och den galna Doktor Robotnik (Jim Carrey i högform) kopplas in, vänder sig Sonic till Tom och det omaka paret beger sig i väg på ofrivillig road trip, jagade av Robotnik och hans oändliga arsenal av drönare.

Påminner om Pokémon

Sonic the Hedgehog har många likheter med Pokémon Detective Pikachu. De små varelserna i centrum är bägge färgglada, kaxigt pratglada och hopparade med sympatiska människoko­mpanjoner. Men där Pokémon försökte sig på ett invecklat världsbygg­e är Sonic förvånansv­ärt harmlös, ja nästintill simpel. Här utspelar sig en linjär berättelse utan sidospår om någon som behöver hjälp och någon som hjälper. De goda är snälla och vanliga, de onda är maktgalna men inte särskilt skrämmande (Jim Carrey kanalisera­r The Mask via Salvador Dalís mustasch), och ingen behöver tvivla på ett lyckligt slut. Motståndsl­öst ja, men tryggt och nostalgisk­t.

 ?? FOTO: COURTESY PARAMOUNT ?? James Marsden och Sonic i en live-action äventyrsko­medi baserad på Segas videospel om den kaxiga ljusblå igelkotten.
FOTO: COURTESY PARAMOUNT James Marsden och Sonic i en live-action äventyrsko­medi baserad på Segas videospel om den kaxiga ljusblå igelkotten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland