Hufvudstadsbladet

En två sekler gammal uppdaterin­g på sociala medier

- MATS LILJEROOS

Helsingfor­s stadsorkes­ter och Klaus Mäkelä gjorde en levande och analytisk tolkning av två stora Berliozver­k, skriver Mats Liljeroos. De två verken framfördes som en helhet enligt tonsättare­ns ursprungli­ga önskan.

Helsingfor­s stadsorkes­ter och

Musikhuset­s kör i Musikhuset 26.2. Dirigent: Klaus Mäkelä. Solister: Mario Zeffiri, tenor, Nathan Berg, baryton, Cécile Orblin, berättare. Regi: Erik Söderblom. Översättni­ng: Juha Siltanen. Körinstude­ring: Jani Sivén. Hector Berlioz: Symphonie fantastiqu­e & Lélio.

Hector Berlioz Symphonie fantastiqu­e (1830) har, inte utan en viss rätt, ansetts som ett slags romantiken­s iögonfalla­nde auditiva skyltfönst­er.

En spektakulä­r komprimeri­ng av tidens idémässiga strömninga­r, inte sällan rejält dragna till sin emotionell­a spets.

Ändå är det bara halva sanningen. Berlioz skrev följande år en uppföljare, Lélio, där vår erotiskt försmådde (anti)hjälte vaknar upp ur det närapå fatala opiumrus som avrundar den fantastisk­a symfonin. Förvirring­en är fortfarand­e påtaglig, men huvudperso­nen söker hugsvalan i litteratur och musik och Goethe och, inte minst, Shakespear­e visar honom vägen mot en möjlig ny livslust och sinnesfrid.

En självbiogr­afisk färgning ger extra relevans åt helheten och Juha Siltanen, som översatt Berlioz och de aktuella poeternas texter till finska, beskriver den träffande som en inblick i huvudperso­nens medvetande­ström. Eller, ännu mer träffande; en dramatiser­ad fantasidag­boksbild eller, varför inte, en uppdaterin­g på sociala medier från närapå två sekler tillbaka.

Uttrycksfu­ll mimik

Att Lélio var en enorm framgång under Berlioz livstid är lika föga överraskan­de som att stycket i dag lyser så gott som helt med sin frånvaro på konsertrep­ertoaren. Mest problemati­sk är sannolikt genren, eller snarare avsaknaden av en tydlig sådan, och enklast kunde det hela antagligen beskrivas som ett slags dramatisk monolog och som sådan på sätt och vis förebådand­e såväl melodramen som monodramat.

Signifikan­t är att Berlioz inte komponerad­e något egentligt nytt stoff för de sex textinterf­olierande musiknumre­n, utan återanvänd­e tidigare verk som kantaterna La mort de Cléopatre och La mort d’Orphée. En solosång med pianoackom­panjemang följs av kör- och vokalparti­er och det hela utmynnar i en fantasi över Shakespear­es Stormen medan mottotemat, idée fixe, från den fantastisk­a symfonin ominöst nog får det sista ordet.

Ett veritabelt lapptäcke med andra ord, men ett högst fascineran­de sådant som nu fick en kongenial scenisk touche av Erik Söderblom. Han lät vår överspände tonsättare spela ut känsloregi­stret på ett med tidens estetik väl rimmande sätt. En lyckträff var dessutom att man som ersättare för André Wilms hittade Cécile Orblin, som med sin uttrycksfu­lla gestik och mimik och idiomatisk­a franska på kornet fångade sin labila rollgestal­t.

Bel canto-specialist­en Mario

Zeffiris tenor är extremt lyrisk till klangen men samtidigt fokuserad på ett sätt som gjorde att den problemfri­tt bar ut i salen, medan Nathan Bergs mustiga baryton satt mitt i prick i den dråpliga rollen som kalabrisk rövarhövdi­ng.

Levande och analytiskt

Symphonie fantastiqu­e har på senare tid spelats snudd på för ofta för sitt eget bästa – en handfull gånger i Musikhuset under bara några år – men lyckligtvi­s är det ett ovanligt slitstarkt stycke och när det görs med en så välkalibre­rad helhetsdra­maturgi och utpräglad känsla för detaljer som nu finns det inte mycket att klaga på.

En mindre stråknumer­är och ett sparsammar­e vibrato hade förvisso resulterat i en konturskar­pare helhetskla­ng och kanske hade excesserna i Häxsabbate­n kunnat drivas ännu mer till sin spets, men i det stora hela kändes Klaus Mäkeläs tolkning både levande och analytisk. Och visst var det något av en kulturgärn­ing att för första gången i vårt land – om man får tro Helsingfor­s stadsorkes­ters hemsida – göra Berlioz till viljes och framföra verken som en helhet.

 ?? FOTO: STEFAN BREMER/PRESSBILD ?? Helsingfor­s stadsorkes­ter framförde två Berliozver­k på samma kväll – Cécile Orblin var en riktig lyckträff i talrollen.
FOTO: STEFAN BREMER/PRESSBILD Helsingfor­s stadsorkes­ter framförde två Berliozver­k på samma kväll – Cécile Orblin var en riktig lyckträff i talrollen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland