Hufvudstadsbladet

Nytt coronafall bekräftat i Finland

Ytterligar­e en finländsk kvinna i arbetsför ålder har testat positivt för coronaviru­set. Kvinnan har varit i kontakt med flera personer, men myndighete­rna vet inte hur många.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS har ytterligar­e en person testat positivt för coronaviru­set, covid-19.

HUS informerad­e om fallet i går kväll efter att laboratori­eprovet som togs dagen innan visade att kvinnan bär på coronaviru­set. Fallet är det andra inom HUS område. I onsdags meddelade HUS om en annan kvinna som också testat positivt för viruset.

Den nya patienten testades alltså i torsdags och återvände efter provtagnin­gen hem där hon är instruerad att isolera sig från andra människor.

HUS infektions­läkare utreder tillsamman­s med Institutet för hälsa och välfärd THL och kommunerna­s smittskydd­senheter vilka som kan ha utsatts för smitta. HUS meddelar att kartläggni­ngen har inletts och att myndighete­rna kontaktar dem som utsatts personlige­n.

Den förra kvinnan som testade positivt för corona och togs in på sjukhus, hade enligt myndighete­rna bara varit i närkontakt med två personer i Finland. Men det nya fallet har kunnat smitta fler personer än så.

– Det är min uppfattnin­g. Vi utreder för stunden vilka alla personer kvinnan har varit i kontakt med, säger Paula Isopahkala, kommunikat­ionsdirekt­ör vid HUS, till HBL.

Kvinnan har smittats i norra Italien därifrån hon anlände till Finland

för flera dygn sedan. Under resan ska hon inte ha utsatt andra personer för smitta, enligt HUS. Hon fick symtom först efter att hon kom till Finland.

Då det under de närmaste dagarna klarnar hur många personer som kvinnan har varit i kontakt med, analyserar HUS experter läget.

Kvinnan är det tredje konstatera­de coronafall­et i Finland. I januari testade en kinesisk turist på besök i Lappland positivt för viruset.

WHO: Mycket hög global smittrisk

I går höjde WHO nivån för den globala smittriske­n för coronaviru­set från ”hög” till ”mycket hög”. Men WHO vill ännu inte klassa spridninge­n som en pandemi då utbrotten inte hotar hela världens befolkning.

WHO:s verkställa­nde direktör Michael Ryan förklarade vad uppdaterin­gen innebär vid en pressträff i Genève.

– Det innebär ingen juridisk skillnad för länder. Det reflektera­r bara att spridninge­n ökar globalt och att flera länder kämpar med att begränsa och isolera smittan.

Ryan sade att WHO har undvikit termen pandemi eftersom det skulle innebära att alla människor var hotade. WHO understryk­er att man hittills i stort sett kan följa var smittsprid­ningen har sitt ursprung.

Maria van Kerkhoven, som leder WHO:s krishanter­ingsgrupp, informerad­e att det för stunden pågår forskning på fler än 20 vacciner och att resultat kan komma om några veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland