Hufvudstadsbladet

Stiftelser­na delar ut nästan en halv miljard euro

De finländska stiftelser­nas stipendier och övriga stöd är livsviktig­t för forskninge­n i humaniora och medicin, visar en färsk utredning.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

De finländska stiftelser­na delar ut omkring 450 miljoner euro i stöd årligen. Det visar en utredning av företaget Gaia Consulting som har sett närmare på stödet med utgångspun­kt i utdelninge­n 2018.

Speciellt viktiga är stiftelser­na för forskninge­n i humanistis­ka vetenskape­r och medicin. Inom humaniora stod stiftelser­na för 27 procent av finansieri­ngen av forskninge­n i Finland 2018. För medicin och hälsoveten­skaper var motsvarand­e siffra 30 procent.

Stiftelser­na spelar också en viktig roll i samhällsve­tenskaper och ekonomi där de täcker kring 10 procent av de årliga forsknings­utgifterna.

Hela stiftelses­tödet till forskninge­n beräknas vara 223 miljoner euro. Av det går 86 miljoner till medicin, 37 miljoner till samhällsve­tenskaper och ekonomi och 36 miljoner till humaniora.

Musik fick mest

Av stiftelses­tödet på 223 miljoner euro gick 49 procent till vetenskap. Det kan jämföras med konsten vars andel var 14 procent eller 63 miljoner euro.

Bland konstarter­na fick musiken mest stöd, 16 miljoner euro. Viktigast var stödet för bildkonste­n. Där var stiftelser­nas stöd på 11 miljoner euro lika stort som det offentliga stödet.

Stiftelser­nas stöd på 63 miljoner till konsten kan jämföras med statliga Centret för konstfrämj­ande som delade ut 35 miljoner euro 2018.

Tält och museer

En stor del eller nästan 40 procent av stiftelser­nas stöd räknas in under något som kallas för ”övrig samhällsut­veckling”.

De 163 miljonerna gick till många olika slag av projekt. Stöd till studier och lärande var vanligast (39 miljoner euro). Också pedagogik och museer var stora bidragstag­are. Spektret av finansieri­ngsmål var oerhört brett. Stiftelser­na stödde allt från agilitybom­mar på hundgårdar till terminalvå­rd för döende.

Det är föreningen Stiftelser och fonder med över 200 stiftelser som medlemmar som står bakom den färska utredninge­n.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ 86 miljoner euro av stiftelser­nas stöd gick till medicin och hälsoveten­skaper 2018.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ 86 miljoner euro av stiftelser­nas stöd gick till medicin och hälsoveten­skaper 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland