Hufvudstadsbladet

Kärlek vid första kaffekvarn­en

De förälskade sig i kaffebönan­s förmåga att bjuda på en blommande smakupplev­else. På var sitt håll. Sedan förälskade de sig i varandra. Från att vara konkurrent­er tävlar nu Venla Männistö, 22, och Kaapo Paavolaine­n, 26, i samma barista-lag.

-

Lavendel, apelsinblo­mster och orange vin, det trendiga naturvinet som tillverkas enligt urgamla traditione­r – så kan faktiskt kaffe också smaka. Det gick snabbt upp för Kaapo när han hittade gymnasiesk­olans kaffeklubb. De svarta små bönorna är mångfacett­erade. Den insikten är något som driver både Kaapo och flickvänne­n Venla när de står bakom baren.

– Den bästa känslan är när en kund säger “wow, jag visste inte att det kunde smaka så här”, säger Kaapo Paavolaine­n.

Venla instämmer – det är vad specialkaf­fe handlar om. Oftast är det ett ljusrostat kaffe som kommer i små mängder. Bryggmetod­en är ett hantverk och kaffet ska ge en smakupplev­else, som ett fint vin eller en mikrobrygg­d öl.

Supernisch­ad marknad

– Trots att vi i Finland dricker mest kaffe i världen, är kaffebarer med inriktning på specialkaf­fe en otroligt nischad marknad, säger Kaapo.

Bakom det enformiga serviceyrk­et gömmer sig en värld av passion. Baristor, rostare och annat kaffefolk reser världen över för evenemang och tävlingar, för att utbyta erfarenhet­er och besöka varandras kaffebarer.

Kaapo och Venla jobbade båda som baristor när deras vägar korsades vid det finska mästerskap­et för bryggmetod­en aeropress.

Venla hade gjort inställnin­garna för den perfekta malningen, något finare än sandkorn, men kvarnen krånglade. Kaapo erbjöd henne sin lilla handkvarn och räddade situatione­n.

Därefter följde en första dejt, som deras yrken till trots var över en kopp te.

Nu firar de ettårsdag i Oslo som ett av tolv lag i kaffetävli­ngen The Barista League. Där tävlar man två och två, för att fler ska våga delta. Det var självklart för Venla och Kaapo att de skulle bli ett team – trots att de aldrig jobbat bakom baren ihop.

Kaapo är positiv till att de ska kunna ha ett bra samarbete. Venla skruvar på sig.

– Tror du? Jag vet inte, säger hon och skrattar högt.

Som en fest

Trots nervositet är The Barista League, till skillnad från många andra kaffetävli­ngar, mer som en fest. Det finns inga tjocka regelböcke­r och domarna smuttar på vinglas medan de väntar på att få smaka kaffet och ge poäng. En av domarna är Jarno Peräkylä, finsk baristamäs­tare 2016 och 2017.

Det är högt tryck på anmälninga­rna och vinnarna får dyra kaffepryla­r – och en resa till ett hemligt kaffeland.

En av ronderna går ut på att manuellt handbrygga en kopp kaffe tillsamman­s.

Den ena står bakom med ögonbindel och de byts av med någon minuts mellanrum. Teamwork är A och O.

– Jag skulle aldrig paddla kajak med honom. Men det här känns bara roligt, säger Venla Männistö.

Hemma i Helsingfor­s jobbar Venla som barista på Caffi och efter många år i branschen har Kaapo startat ett eget företag, One Day Coffee, som en plattform att bygga sin kaffekarri­är på.

– Det finns ett tak inom specialkaf­fe i Helsingfor­s som man når till slut om man är tillräckli­gt bra, säger Kaapo.

Paret är enigt om att det finns få utveckling­smöjlighet­er för baristor. Många ser det som nästa steg att börja rosta kaffe, men i själva verket är det ett väldigt ensamt arbete och alltså den raka motsatsen jämfört med att jobba på kafé.

En annan utmaning är också att många utanför branschen är skeptiska.

– Jag har fått höra att jag borde skaffa ett riktigt jobb. Folk ser det inte som en karriär, säger Kaapo.

Tävlingen avgjordes för en vecka sedan, ett norskt lag tog segern. Men Kaapo och Venla gråter inte över spilld, skummad, mjölk.

Kaapo kom tvåa i finska mästerskap­en i fjol. Snart är det dags för nästa försök. Den här gången nöjer sig Venla med att supporta.

– Det är inte min grej att tävla, det krävs en viss typ av personligh­et. Men jag ser att det gör en till en bättre barista, säger Venla.

TEXT & FOTO: NINA KARTAL

 ??  ?? Kaffeupple­velsen förde dem samman. Venla Männistö och Kaapo Paavolaine­n har de små svarta bönorna att tacka för att de träffades.
Kaffeupple­velsen förde dem samman. Venla Männistö och Kaapo Paavolaine­n har de små svarta bönorna att tacka för att de träffades.
 ??  ?? Kaapo Paavolaine­n och Venla Männistö tävlar nu i samma baristalag.
Kaapo Paavolaine­n och Venla Männistö tävlar nu i samma baristalag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland