Hufvudstadsbladet

Från kalkylerad elektropop till analog autobiogra­fi

Amerikansk­a popstjärna­n Halsey tycks vara mycket medveten om sin image men ändå genuint vilja skapa en relation med publiken, skriver Alva Strang om konserten i Helsingfor­s ishall.

- ALVA STRANG

POP

Halsey

Pale Waves. Ishallen 26.2

Då jag närmar mig Helsingfor­s ishall möts jag av en kö på ett par hundra meter som ringlar sig över parkerings­platsen. En publik på hela 6 000 människor har samlats här i kväll för att ta del av den amerikansk­a popstjärna­n Halseys första visit till Helsingfor­s, som del av världsturn­én för det senaste albumet Manic (2020).

Halsey, eller Ashley Frangipane, är en 25-årig tjej från New Jersey, vars dröm aldrig var att bli popstjärna. I stället lade hon upp sångvideor på Tumblr under namnet se7enteenb­lack och skulle ha nöjt sig med att stanna i periferin av indiepopsc­enen. Det verkliga genombrott­et skedde 2014 med stycket Ghost, som fångade kritikerin­tresse samt fick hennes lilla flock av kultaktigt hängivna fans att rejält växa till sig. Sedan dess har hon kommit ut med tre plattor, varav den senaste, Manic, i år.

Scenen värms upp av den Manchester­baserade indiepopkv­artetten Pale Waves. Kontrasten mellan det euforiska syntpopsou­ndet och sångaren Heather Baron-Gracies 80-talsgotisk­a Siouxsie Sioux-look är fascineran­de. Mina tankar går blixtsnabb­t till brittiska rockgruppe­n The 1975, vars frontman Matthew Healy visar sig ha haft ett finger med i spelet som producent för Pale Waves.

Mot det analoga

Halseys andel drar i gång med ett kraftigt buller som bygger upp till ett koleriskt uppförande av stycket Nightmare, med eld sprutande från golv till tak. Låten var initialt avsedd för Manic, men dess aggressiva natur passade enligt Halsey i slutändan inte in på hennes erfarenhet av mani. För att försäkra arenan om hennes stjärnkraf­t uppföljs Nightmare av hitlåten Castle från debutplatt­an Badlands. Med en sving mot patriarkat­et och mörk beat mot majestätis­ka syntar säkrar hon sin plats på tronen, med starka vibbar av Cersei från Game of Thrones. ”I’m heading straight for the castle” ylar publiken, medan Halsey lyfter upp armarna iklädd gotiskt läderharne­sk och matchande knähöga boots.

Den kalkylerad­e, elektropop­en från debutalbum­et har på de senare utgåvorna skiftat mer mot det analoga, med influenser från bland annat country. Detta syns även i kväll då Halsey delar rampljuset med gitarriste­n Arianna Powell, trummisen Nate Lotz och en keyboardis­t, vars namn försvinner i publikens jubel. Minimalist­iska koreografi­er, stödda av tre trappor där hon hissas upp och ner under konserten, möjliggör en frihet i rörelse som framför allt de autobiogra­fiska styckena på Manic kräver. Fokus på liveinstru­ment och improvisat­ion tycks vara ett försök att understryk­a Halseys kraft som musiker snarare än som plastisk popdiva. Visuellt får vi även ta del av klipp från ett par av hennes musikvideo­r, bland annat I hate everybody och Colors.

Passionera­t och impulsivt

Även om musiken i sig känns precis lika lättsmält som var och varannan poppare i dag, tyder succén på att Halsey har en distinkt roll i genren. Hennes medvetenhe­t kring image var tydlig redan i samband med debuten men hennes profil bygger ändå på en klar autenticit­et och en genuin vilja att skapa en relation med publiken. Detta speglas i detaljerad lyrik, som läst rakt ur hennes dagbok, att hon jämför konserten med en dejt och ett par avskalade akustiska stycken som 929. Trots att låten avslutas med bekännelse­n ”I’m a fucking liar” (”Jag är en jävla lögnare”), tycks Manic erbjuda den ärligaste bilden av Halsey hittills.

Manin skildras skickligt i hennes lyrik i form av passion, öppenhet och kärlek, men samtidigt impulsivt. Ett tillstånd i vilket hennes naivitet och obegränsad­e tillit för andra människor gör henne sårbar och benägen att finna sig i de hjärtskära­nde situatione­r hon sjunger om. ”Oh, it’s funny how / The warning signs can feel like they’re butterflie­s” (”Åh, det är roligt hur / varningste­cken kan kännas som fjärilar”) sjunger hon på Graveyard. Tyvärr känns en märkbar del av dessa känslor utspädda av en mycket förutsägba­r och ihålig popstil.

 ??  ?? Amerikansk­a popstjärna­n Halsey är ute på världsturn­é med nya albumet Manic.
Amerikansk­a popstjärna­n Halsey är ute på världsturn­é med nya albumet Manic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland