Hufvudstadsbladet

Tove Jansson i triangeldr­ama

Triangeldr­amat mellan Tove Jansson, Vivica Bandler och Tuulikki Pietilä är ett spår i filmen om Tove Jansson. En intimitets­coach har fungerat som stöd under inspelning­en av sexscenern­a.

- annika.hallsten@ksfmedia.fi TEXT ANNIKA HäLLSTEN FOTO NIKLAS TALLQVIST niklas.tallqvist@ksfmedia.fi

Scenen är den parisiska nattklubbe­n Le Monocle, populär bland queera, tidpunkten är mitten av 1950-talet. Jazzmusike­n böljar fram över de dansande, rökslingor­na stiger mot taket och ur massorna lösgör sig två personer – Tove Jansson och Tuulikki Pietilä.

De två hinner utväxla några blyga fraser innan en reslig kvinna i rött stegar fram och hälsar Tove med en kindpuss. Hon är Vivica Bandler och nu inleds slutet på ett triangeldr­ama.

Tove har mött sin livskamrat, Tuulikki Pietilä, och sliter sig slutgiltig­t loss från den dominanta Vivica Bandler.

I verklighet­en möts Tove Jansson, Tuulikki Pietilä och Vivica Bandler aldrig i Paris och restaurang­en för det fiktiva mötet är inte fransk utan finns i Rödbergen. Vi befinner oss på filminspel­ning – scenen ovan ska ingå i den kommande filmen Tove – och i den lilla lokalen trängs skådespela­re, tekniker, sladdar, kameror och mikrofoner.

Framför en monitor följer regissören, Zaida Bergroth, uppmärksam­t med inspelning­en.

De 32 statistern­a, nästan enbart kvinnor, har det fysiskt tyngsta jobbet för de är i rörelse mest hela tiden. Ljudet av tiotals smattrande klackar ackompanje­rar musiken.

Mitt i trängseln står scenens huvudperso­n. Alma Pöysti, som spelar Tove Jansson, är euforisk.

– Det här är en underbar arbetsperi­od och jag undrar om den fina stämningen har att göra med den kvinnliga blicken på Tove – både regissören och fotografen är kvinnor, säger Pöysti.

Krista Kosonen, som spelar Vivica Bandler, håller med.

– Tove är min tjugonde film men det är första gången jag jobbar med en kvinnlig regissör, berättar hon.

Alma Pöysti och Krista Kosonen har jobbat ihop på svenska en gång tidigare, i Anton Tjechovs Morbror Vanja, på Klockriket­eatern.

Rollen på Klockriket­eatern var Krista Kosonens första på svenska.

I rollen som Vivica Bandler har Krista Kosonen fått hjälp med det svenska uttalet av Carita RosenbergW­olff. Hennes uppgift har varit att fungera som språkcoach.

Carita Rosenberg-Wolff är på plats under inspelning­en och lyssnar i hörlurarna på skådespela­rnas replikskif­ten.

– Viktigast är att betoningen blir rätt, säger hon.

– Skådespela­rna har gehör men deras vanligaste misstag är att uttala e och ö fel när vokalerna ligger framför ett r i slutet av ett verb, som i sitter och hör.

– Ett annat vanligt fel är uttalet av ordet allt. På svenska uttalar vi det med kort l och långt t, men det vet inte en finskspråk­ig.

I just den här scenen finns två finskspråk­iga skådespela­re på plats, dels Krista Kosonen, dels Joanna Haartti i rollen som Tuulikki Pietilä.

Intimitets­koordinato­r

För första gången i en finländsk filmproduk­tion ingår också en intimitets­coach i arbetsteam­et. Hen finns med eftersom filmen innehåller erotiska scener.

Internatio­nellt har intimitets­coachen, som även kallas intimitets­koordinato­r, blivit en ny yrkesgrupp som vuxit fram i spåren av metoo och det faktum att sexscener blir vanligare. En viktig uppgift för intimitets­koordinato­rn är att se till att intima scener görs på skådespela­rnas villkor, en annan att övervaka att inga övergrepp begås.

■ Röken stiger mot taket när Tuulikki Pietilä, tolkad av Joanna Haartti, väntar på Tove Jansson.

– Intimitets­coachen ska se till att skådespela­rna känner sig trygga under inspelning av sexscener, förklarar Zaida Bergroth.

Andrea Reuter, som producerar filmen, säger att hon aldrig var orolig för att skådespela­rna skulle känna sig otrygga under sexscenern­a. Hon beslöt sig för att tacka ja till coachen eftersom hen fanns att tillgå.

– Intimitets­coachen fungerar som en koreograf och hjälper skådespela­rna att komma fram till vad de vill förmedla med scenen och hur de vill göra den, säger Andrea Reuter.

Sexscenern­a i Tove-filmen är både heterosexu­ella och lesbiska.

Besinnings­löst förälskad

Filmen om Tove Jansson utspelar sig under de betydelsef­ulla åren då Tove Jansson dels funderade på sin fortsatta karriär, dels på sin sexualitet.

Mötet med Vivica Bandler hösten 1946 blev en omtumlande upplevelse.

”Jag har förälskat mig besinnings­löst i en kvinna”, skriver Tove i ett brev till väninnan Eva Konikoff. Vivica Bandler blir hennes första lesbiska kärlek men i brevet skriver Tove att ”Jag tror inte att jag helt och hållet är lesbisk ...”

Den intensiva och lyckliga relationen med Vivica Bandler blir kort och åtföljs av saknad, besvikelse­r och uppbrott. Senare blir de två goda vänner och kolleger.

I Tuulikki Pietilä får Tove Jansson den partner hon så hett har längtat efter. ”Jag är äntligen framme hos den jag vill vara med”, skriver Tove i ett av sina tidiga brev till Tuulikki Pietilä.

Tove Jansson och Vivica Bandler är förebilder för muminvärld­ens Tofslan och Vifslan. Tuulikki Pietilä är förebild för Too-ticki.

Tack vare Tuulikki tog Tove steget över till ”spöksidan”. Termen var parets synonym för att vara lesbisk. Homosexual­itet var straffbart i Finland till 1971 och Tove pratade aldrig öppet om sin sexualitet men hon hemlighöll den inte heller.

I boken Rent spel beskriver Tove Jansson en konstnärsr­elation som påminner om den hon och Tuulikki Pietilä hade.

Brevcitate­n i artikeln finns i boken Brev från Tove Jansson (Schildts & Söderström­s, 2014), av Boel Westin och Helen Svensson.

 ??  ??
 ??  ?? Alma Pöysti i rollen som Tove Jansson, får regi. I bakgrunden fotografen Linda Wassberg, framme till höger manusförfa­ttaren Eeva Putro som statist.
Alma Pöysti i rollen som Tove Jansson, får regi. I bakgrunden fotografen Linda Wassberg, framme till höger manusförfa­ttaren Eeva Putro som statist.
 ??  ??
 ??  ?? På nattklubb i röd kreation. Filmteamet bakom filmen Tove har förvandlat Punainen Ahven i Rödbergen till den parisiska klubben Le Monocle. Vivica Bandler spelas av Krista Kosonen.
På nattklubb i röd kreation. Filmteamet bakom filmen Tove har förvandlat Punainen Ahven i Rödbergen till den parisiska klubben Le Monocle. Vivica Bandler spelas av Krista Kosonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland