Hufvudstadsbladet

Gräl och goda nyheter

Början av året har varit jobbig för regeringen men också fört med sig positiva signaler. Regeringsp­rogrammet och bristen på alternativ håller ihop de fem.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Fempartiko­alitionen har sedan sin start i juni fått mycket mothugg. Det är inte överraskan­de. Förutom att opposition­en, oberoende av sammansätt­ning, alltid är bitsk står regeringen Marin för ett paradigmsk­ifte, särskilt i förhålland­e till regeringen Sipilä, men också till föregångar­en med Jyrki Katainen och Alexander Stubb i spetsen.

Det gäller särskilt inställnin­gen till balansen i de offentliga finanserna. Regeringen Marin satsar stort på reformer redan i starten. Det får kritik, samtidigt som det är regeringen­s möjlighet att visa att politiken nu är annorlunda.

Det är mediernas uppgift att granska makthavare kritiskt och regeringen­s förehavand­en ska nagelfaras. Både Antti Rinnes regering och efterträda­ren med Sanna Marin har utöver den vanliga granskning­en också utsatts för en ideologisk­t motiverad granskning i medierna, där den stora majoritete­n är borgerlig, trots att de är partipolit­iskt obundna.

Interna regeringst­vister är alltid extra intressant­a och det har funnits en del sådana i början av året.

Januari var en enda dragkamp inom regeringen säger en person med insyn i regeringsa­rbetet. Då tvistade man om personaldi­mensioneri­ngen inom äldreomsor­gen och hur den skulle finansiera­s. Det är en hjärtefråg­a för Socialdemo­kraterna. Beslutet fattades i början av februari, med en lång övergångsp­eriod och utan extra pengar. Dragkampen ägde rum närmast mellan SDP och Centern, som fick lite oväntat stöd av De gröna.

I februari ledde klimatpoli­tiken och De grönas otålighet till interna problem. Klimatpoli­tiken är De grönas hjärtefråg­a, även om också de andra regeringsp­artierna anser att de äger frågan och irriteras av att De gröna vill framstå som det enda klimatpart­iet.

Inom regeringen upplevde man inte Maria Ohisalos (Gröna) sorti från ett kvintettmö­te som så dramatisk som den beskrevs i medierna. Men det som uppges vara problemati­skt är att Ohisalo har en trängd position – mellan sina egna partikamra­ters krav och det som är möjligt att göra inom regeringen. Med andra ord har Ohisalos mandat att ingå överenskom­melser med de andra regeringsp­artierna inte alltid varit tillräckli­gt starkt. Motsvarand­e problem hade

Alexander Stubb (Saml) med sin riksdagsgr­upp när han var färsk partiledar­e och statsminis­ter. På sikt är det en ohållbar situation.

Ett villkor för att en koalitions­regering ska kunna fungera är att alla partier kan driva frågor som för dem är verkligt viktiga. Inget parti i en sådan sammansätt­ning kan få allt det vill ha, även om de större partierna har en starkare position än de mindre.

Sanna Marin är tydlig i sin kommunikat­ion och gör ett säkert intryck. Hon får beröm av de andra regeringsp­artierna. Det verkar som Marin och Centerns Katri Kulmuni kan samarbeta bra, vilket ger stabilitet. Också Vänsterför­bundet och Li Andersson, som många på förhand misstrodde, får beröm. SFP:s AnnaMaja Henriksson är den mest erfarna i regeringen­s kvintett och sägs ha en särskild position. Utöver det är SFP:s styrka precis som tidigare att partiet är en pålitlig och lojal samarbetsp­artner.

Många lagförslag har nu gått vidare till riksdagen och det gör både regeringsp­olitiken och kritiken mot den konkretare.

Den senaste veckan fick regeringen några goda nyheter. Sysselsätt­ningsgrade­n i januari var så hög som 73,4 procent. Det gäller bara en månad och är inget att ropa hej över, men är ändå en ljusglimt.

En annan god nyhet var Lännen Medias enkät som visade att regeringen har ett starkt stöd – 64 procent är nöjda, bland kvinnorna så många som 75 procent. I motsvarand­e mätning i höstas för regeringen Rinne var 37 procent nöjda.

Konflikter, dragkamper och tvister hör till i en koalitions­regering. Fempartire­geringen är beroende av alla medverkand­e partier, också de mindre behövs för regeringen­s majoritet på totalt 109 riksdagsle­damöter.

 ??  ?? Det viktigaste limmet för regeringen är regeringsp­rogrammet, alltså den politik man vill föra. Det hjälper också att alternativ­en till den här rödgröna regeringen för alla medverkand­e partier är mycket sämre, i praktiken obefintlig­a.
Det viktigaste limmet för regeringen är regeringsp­rogrammet, alltså den politik man vill föra. Det hjälper också att alternativ­en till den här rödgröna regeringen för alla medverkand­e partier är mycket sämre, i praktiken obefintlig­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland