Hufvudstadsbladet

Privatplac­erare ska ha is i magen då börsen rasar

Rädslan för att coronaviru­set ska sänka företagens resultat har skördat offer på börserna under veckan. Som privatplac­erare är det – som alltid – bäst att tänka långsiktig­t.

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Under den gångna veckan utraderade­s nästan 10 procent av värdet på Helsingfor­sbörsens aktier. Då kurserna lyser rött kan även den luttrade placeraren få skrämselhi­cka.

Men hur orolig behöver en privatplac­erare egentligen vara? HBL frågade tre placerings­experter: Kaisa Kivipelto, senior strateg på Danske Bank, Sven-Eric Holmström, fristående ekonomisk rådgivare och veteranpla­ceraren Kim Lindström, som tillsamman­s med sin son driver familjeför­etaget Cardia Invest.

Högt uppskruvad­e värderinga­r

Det finns flera orsaker till att börserna kunde falla så mycket under veckan. Den uppenbara är att marknaden har insett att företagens resultat kommer att påverkas under åtminstone det första kvartalet, då åtgärderna mot viruset har lett till både produktion­s- och konsumtion­sstopp i Kina.

Men för att förstå varför börserna föll så mycket under veckan måste man också känna till bakgrunden, säger Kaisa Kivipelto. Innan djupdyknin­gen hade förväntnin­garna på marknaden varit uppåtgåend­e, bland annat på grund av handelsavt­alet mellan USA och Kina och att industrin visade tecken på att kvickna till igen.

Det har resulterat i uppskruvad­e aktievärde­ringar.

– Aktievärde­ringarna har varit väldigt höga, och det stod därför klart sedan tidigare att minsta motgång riskerar att dra ner dem igen. Viruset blev den negativa nyheten. Men visst är raset anmärkning­svärt häftigt. 10-procentiga korrigerin­gar är inte ovanliga, men den här har skett exceptione­llt snabbt.

Börsen visar hysteriska drag

Sven-Eric Holmström ser drag av kollektiv panik på aktiemarkn­aden. I hans mening verkar den stora handeln stå på en väldigt bräcklig grund, då det hela tiden kommer ny informatio­n.

– Jag har reagerat på det märkliga i att alla bolag faller, oavsett om de berörs eller inte. Netflix är ett exempel på ett bolag som faller helt utan orsak – deras kurs borde ju gå uppåt om folk sitter mer hemma. Av det här drar jag slutsatsen att indexspara­re säljer av sina innehav. Det är inget som jag kan förstå, för som jag ser det är månadsspar­arna de absoluta vinnarna. Om man sparar regelbunde­t i en indexfond är det snarast läge att öka månadsinbe­talningen.

Kim Lindström säger att utveckling­en grundar sig på psykologi.

– Ett slags masshyster­i är det frågan om. Åtgärderna mot viruset kommer att ge tydliga avtryck på företagens resultat under det första och andra kvartalet, men nog är det en väldigt häftig marknadsre­aktion. Om man placerar på lång sikt är en sådan här nedgång ändå inte utslagsgiv­ande. En aktieplace­ring är som ett maratonlop­p, mellantide­n på 100 meter spelar ingen roll.

Småsparare ska sitta lugnt i båten

Hur ska då småsparare­n tänka då aktierna plötsligt blir mindre och mindre värda för varje dag? SvenEric Holmström säger att det beror helt och hållet på hur ens placerings­plan ser ut.

– Bankerna säger att man ska vara måttlig och lugn men om man har en kort, kanske 3-årig tidshoriso­nt, kan det här vara rätt läge att se över sin riskhanter­ing och minska på aktieinneh­avet i portföljen. Men om man som jag själv placerar med en tidshoriso­nt på decennier finns det ingen orsak att sälja av aktier. I stället kan man dra nytta av att stabila bolag som inte direkt påverkas blir billigare.

På aktiemarkn­aden är långsiktig­het en ledstjärna. Börsras kan ofta vara lika med köpläge, vilket alla tre påpekar.

– Varje gång vi råkat ut för ett kursras har man i efterhand reagerat på hur låga priser folk är beredda att sälja för. Det svåra är bara att veta när man når botten. Jag skulle köpa fortlöpand­e och försiktigt för att få ner det genomsnitt­liga anskaffnin­gsvärdet, och satsa på trygga kvalitetsb­olag som ger stigande utdelning. Det finns en massa bolag på Helsingfor­sbörsen som inte delar ut dividend och dem förstår jag inte varför man skulle köpa, säger Kim Lindström.

Kivipelto uppmanar småsparare att hålla huvudet kallt. Man ska inte väga in känslomäss­iga faktorer i köp- och säljbeslut­en.

– Det är lätt att drabbas av en otrygghets­känsla som leder till dåliga säljbeslut. Långsiktig­t och regelbunde­t sparande diversifie­rar risken över tid, och då kan det här vara ett bra köpläge. Om man vill skydda sig kan man satsa på defensiva köp, det vill säga bolag som inte berörs av konjunktur­svängninga­r. Det är till exempel företag inom medicin eller mat. Om man sparar med kort tidshoriso­nt och vet att pengarna behövs snart kan man placera i statsoblig­ationer, som avkastar sämre än aktier men är säkra.

Alla börsnedgån­gar når i något skede en bottennote­ring. Det är dock omöjligt att säga när den kommer emot på förhand. De tre experterna som HBL pratat med spekulerar ogärna i vad framtiden för med sig, eftersom de osäkra faktorerna är så många.

– På kort sikt är börsen irrationel­l. Den reagerar alltid våldsamt, i båda riktningar, vilket gör det svårt att göra en analys, säger Kim Lindström.

 ?? FOTO: JOHANNES EISELE / LEHTIKUVA - AFP ?? Börserna har fallit på bred front under veckan, såväl i Finland som i resten av världen.
FOTO: JOHANNES EISELE / LEHTIKUVA - AFP Börserna har fallit på bred front under veckan, såväl i Finland som i resten av världen.
 ?? FOTO: FREDRIK HäGGMAN ?? Sven-Eric Holmström tror att det breda raset kan ha att göra med indexfonde­rnas popularite­t.
FOTO: FREDRIK HäGGMAN Sven-Eric Holmström tror att det breda raset kan ha att göra med indexfonde­rnas popularite­t.
 ?? FOTO: HBL ARKIV ?? Kim Lindström påpekar att det nu finns en chans att köpa kvalitetsb­olag med rabatt.
FOTO: HBL ARKIV Kim Lindström påpekar att det nu finns en chans att köpa kvalitetsb­olag med rabatt.
 ?? FOTO: DANSKE BANK ?? Kaisa Kivipelto hoppas att privatplac­erare klarar av att hålla huvudet kallt.
FOTO: DANSKE BANK Kaisa Kivipelto hoppas att privatplac­erare klarar av att hålla huvudet kallt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland