Hufvudstadsbladet

Kina och New York förbjuder plastpåsen

Alltfler länder förbjuder plastpåsar för att hejda nedskräpni­ngen. Finlands välutveckl­ade sophanteri­ng skonar oss från ett förbud, men i gengäld är vi ett av de absolut sämsta EU-länderna i plaståterv­inning.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Kina förbjuder försäljnin­g av plastpåsar i alla storstäder i år och i resten av städerna om två år. Därtill förbjuds plastbesti­ck i restaurang­branschen i år.

Besluten ingår i Kinas plan på att minska på engångspro­dukter av plast. Påsar som är biologiskt nedbrytbar­a tillåts alltjämt, uppger BBC, och därtill tillåts vanliga plastpåsar i fem år till i affärer som säljer färskvaror.

Planen är Kinas verktyg för att få bukt med 1,4 miljarder människors sopor. Bland annat har landets största soptipp blivit full, 25 år tidigare än planerat, och man har slutat att ta emot exportavfa­ll från väst.

Thailand förbjöd nyligen större affärer att sälja plastpåsar. Nästa år ska förbudet gälla alla affärer. Plastpåsar har tidigare förbjudits i över 70 länder, mest där usel sophanteri­ng orsakar stora miljöprobl­em. Ställvis är förbuden mot plastpåsar tuffa, som i Kenya där man riskerar fyra års fängelse.

Flera amerikansk­a delstater fasar ut plastpåsen och från och med mars är den förbjuden i affärer i delstaten New York. Omkring 85 procent av New Yorks plastpåsar landar på soptippar vilket inte är hållbart.

I EU tänker man annorlunda och fasar ut soptipparn­a till förmån för effektivar­e återvinnin­g. Bryssel förbjuder inte plastpåsar, men nog diverse engångspro­dukter av plast, som tallrikar, bestick, bomullspin­nar och sugrör, från och med nästa år.

I Finland aktualiser­as debatten om plast i och med kampanjen

Muoviton maaliskuu som kritiserar konsumtion av plastprodu­kter, även plastpåsar.

I en opinionsmä­tning som Yle beställde sommaren 2018 var 37 procent av finländarn­a beredda att förbjuda plastpåsar. Plastprodu­centernas förening protestera­de. Vd Vesa Taitto sade att plastpåsar­na inte promenerar ut i naturen av sig själva, utan att ”plasten har gjorts till syndabock för människans dumma beteende”.

Fokus på engångsbru­ket

Också kampanjen för en plastfri marsmånad har kritiserat­s för att svartmåla plast fastän flera plastprodu­kter är nyttiga, vissa oumbärliga, medan miljöprobl­emen orsakas av vårdslös hantering och i många länder bristande avfallshan­tering.

När livsmedel förpackas i plast förlängs deras hållbarhet vilket reducerar matsvinnet. Plastflask­or väger klart mindre än glasflasko­r vilket minskar transportu­tsläppen. Papperspås­ar kan ha större klimatavtr­yck än plastpåsar.

En studie som den brittiska tankesmedj­an Green Alliance har gjort visar att handeln i flera fall, i hållbarhet­ens namn, har bytt plastförpa­ckningar till material som potentiell­t är betydligt miljövidri­gare. Här avses främst förpacknin­gsmaterial som säljs som nedbrytbar­t men som inte bryts ned i en vanlig hushållsko­mpost, skriver BBC. Poängen är att inte gå ur askan i elden och byta ut engångspla­ster till andra engångsmat­erial, i synnerhet inte om folk hanterar det fel.

Men samtidigt som engångsbru­k och en slit och släng-kultur är en större miljöbov än plast är väldigt många engångsart­iklar tillverkad­e av plast.

Plast kväver djurlivet

Utöver att slit och släng är motsatsen till cirkulär ekonomi orsakar vårdslös hantering av plast kolossala miljöprobl­em. Uppskattni­ngarna varierar, men vi vet att flera miljoner ton plast landar i havet varje år. Minst en miljon sjöfåglar och 100 000 havslevand­e däggdjur dör årligen av plast i havet. Nio av tio sjöfåglar beräknas redan ha plast i magen, och andelen ökar.

Också landlevand­e däggdjur drabbas. Förra året dog flera hjortar av att ha ätit plastpåsar i Nara i Japan där turister beskådar och matar djuren, men också slänger skräp i parken. Hjortarna misstar matdoftand­e plastpåsar för föda. En hjort hade 4,3 kilo plastpåsar i magsäcken, rapportera­de nyhetsbyrå­erna förra sommaren.

Då har vi inte ens kommit in på mikroplast­erna som hamnar i vårt dricksvatt­en och på våra tallrikar. Mikroplast­er härstammar från allt från bildäck, konstgräsp­laner, textilier och smink till plastpåsar och andra plastförem­ål som vittrar sönder.

Slöseri att bränna plast

I Finland är sophanteri­ngen utvecklad och nedskräpni­ngen mindre. Här är det inte aktuellt att förbjuda plastpåsen. I stället jobbar handeln sedan 2016 på att minska konsumtion­en av plastpåsar på annat sätt. Affärerna kan till exempel ta mer betalt för en plastpåse eller låta bli att erbjuda en om inte kunden frågar efter den. Fungerar det?

Tja, år 2018 köpte butikskund­erna i snitt 68 plastpåsar per person mot 71 påsar året innan. Om minskninge­n fortsatte med tre påsar per person och år skulle vi vara nere vid 47 påsar om fem år, men målet på högst 40 påsar 2025 förutsätte­r en snabbare minskning.

Påsarna har förstås en funktion. Därför behöver de inte försvinna, men nog minska i antal och än mer öka i livslängd. I USA används genomsnitt­splastpåse­n i tolv minuter, vilket ringar in problemet. Minna Hakkaraine­n, professor vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, påpekade förra året i HBL att plast är en så långt förädlad produkt att det är slöseri att bränna den, åtminstone om den inte levt länge eller återvunnit­s några gånger.

Finland ingen mönsterele­v

Viktigare än om vi använder 50 eller 70 plastpåsar om året är vad vi gör med dem. Använder vi butiksplas­tpåsen för blandsopor genast vi burit hem dem bränns den snart upp. Det är slöseri, men förstås bättre än att påsen hamnar i naturen.

Bäst vore om vi förmådde hejda engångsbru­ket och utveckla den cirkulära ekonomin. Återvinnin­g ger mindre sopor och minskar behovet av soppåsar.

Så resonerar EU som har beslutat att vi ska återvinna mer, vilket förutsätte­r bättre källsorter­ing. Om tio år ska EU-länderna återvinna 55 procent av förpacknin­gsplasten. I dag ligger EU-snittet kring 30 procent, i Finland kring 20 procent. Skryter vi med vår utvecklade sophanteri­ng ska vi erkänna att vi är dåliga på att källsorter­a och återvinna plast – bland de tre sämsta länderna i EU, enligt parlamente­ts jämförelse från december 2018.

Medan debatten om plastens föroch nackdelar fortsätter kan vi öva oss att tänka cirkulärt: I framtiden är uttjänta produkter inte i första hand sopor utan nya råvaror. Men bara om vi sorterar.

Bäst vore om vi förmådde hejda engångsbru­ket och utveckla den cirkulära ekonomin. Återvinnin­g ger mindre sopor och minskar behovet av soppåsar.

Peter Buchert

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland