Hufvudstadsbladet

Finsk Ungdom vägrar underordna sig moderparti­et

Stormen kring Finsk Ungdoms andra vice ordförande har lett till problem mellan förbundet och partiet. Partiet vill ha bättre kontroll över förbundet, men förbundet vägrar.

- HBL-SPT

Sannfinlän­darnas ungdomsför­bund Finsk Ungdom vägrar ändra på sina stadgar enligt moderparti­et Sannfinlän­darnas krav. Stadgeändr­ingen fick inte två tredjedela­rs majoritet i omröstning­en på förbundets extrainkal­lade möte i Tammerfors i går. Rösterna fördelades 56 för och 44 emot ändringen.

Ungdomsför­bundets nej till stadgeändr­ingen kan innebära problem i relationen med moderparti­et. Partiet är en av förbundets finansiäre­r.

– Partistyre­lsen ska diskutera den här frågan och kartlägga olika handlingsa­lternativ och fatta beslut i slutet av mars. Frågeställ­ningen gäller förbundets och partiets fortsatta samarbete, säger Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho.

Stadgeändr­ingen var ett initiativ av partiet. Den centrala ändringen skulle ha varit att alla förbundsme­dlemmar också måste vara partimedle­mmar. Därmed skulle de vara tvungna att följa partiets regler.

– Tanken bakom ändringen var att ge partiet en möjlighet att ingripa disciplinä­rt i förbundsme­dlemmarnas verksamhet. Även om förbundet är självständ­igt så represente­rar de Sannfinlän­darna i offentligh­eten.

Enligt Halla-aho är den fortsatta finansieri­ngen en av frågorna som partistyre­lsen kommer att ta ställning till.

– En annorlunda lösning hade varit bättre både för deras och för vår del, men vi var förberedda på att det kunde gå så här.

Radikalare än partiet

Ungdomsför­bundet har flera gånger beskrivits som radikalare än moderparti­et. I veckan hamnade Finsk Ungdom i blåsten efter att förbundets andra vice ordförande Toni Jalonen beskrev sig som fascist i ett tal på ett möte i Estland.

Förbundet har tagit avstånd till Jalonens uttalande och Jalonen har sedermera lämnat förbundet.

Jalonen har även tidigare orsakat problem för förbundet. I fjol förlorade förbundet 115 000 euro i stöd från Undervisni­ngsministe­riet.

Ministerie­t valde att dra tillbaka stödet efter att Jalonen delade en tweet som kunde uppfattas som rasistisk. I år har förbundet beviljats 91 000 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland