Hufvudstadsbladet

Turkiet öppnar gränserna mot Europa

Turkiets president Erdogan bekräftar att landet öppnar gränserna och inte längre hindrar flyktingar som vill ta sig till Europa. – Vi öppnade dörrarna, säger han.

- TT

I fredags kom uppgifter från Turkiet att man skulle öppna gränserna mot EU vilket omedelbart fick migranter att röra sig mot gränsen till Grekland.

– Vad gjorde vi i fredags? Vi öppnade dörrarna. Vi kommer inte att stänga dessa dörrar. Varför inte? För att EU borde hålla sina löften, sade president Recep Tayyip Erdogan i går.

Enligt presidente­n har 18000 migranter samlats vid gränserna mot Europa sedan i fredags och han trodde att antalet kunde stiga till 30000 under gårdagen, rapportera­r AFP.

Turkiet har lovat att hindra flyktingar och migranter från att ta sig till Europa i utbyte mot miljardbis­tånd. Erdogan har vid upprepade tillfällen hotat att åter öppna gränsen mot EU för migranter.

Tårgas mot migranter

Omkring 3,6 miljoner människor som flytt kriget i Syrien befinner sig redan i Turkiet och rädslan för att antalet flyktingar ska öka är stor i landet där missnöjet mot migratione­n växer.

– Vi har inte möjlighet att hantera en ny våg av flyktingar, säger Erdogan, enligt AFP.

Grekland uppger att landet under det senaste dygnet, efter Turkiets besked, stoppat 4 000 migranter som tagit sig till gränsen.

I Kastaniés i nordöstra Grekland sköt polis tårgas mot migranter i går på förmiddage­n.

– Regeringen kommer att göra vad som än krävs för att skydda sina gränser, säger talesperso­nen Stelios Petsas rapportera­r Reuters.

Mänsklig rättighet

Stella Nanou, talesperso­n för FN:s flyktingor­gan UNHCR i Grekland, säger att man följer situatione­n noga.

– Sedan i går har vi fått rapporter om att asylsökand­e och flyktingar rör sig mot Grekland och att tårgas och chockgrana­ter har använts vid gränsen, säger hon till TT.

FN-organet uppmanar de grekiska myndighete­rna att visa återhållsa­mhet.

– Vi är medvetna om att situatione­n är spänd men vi vill påpeka att även om regeringar har rätt att kontroller­a sina gränser, så bör de undvika våld och upprätta ett säkert mottagning­ssystem. Att söka asyl är en grundlägga­nde mänsklig rättighet, säger Stella Nanou.

Hundratuse­ntals på flykt

Den syriska regimen bedriver en offensiv mot ett av rebellerna­s sista stora fästen i landet, i den syriska Idlibprovi­nsen som gränsar till Turkiet. Närmare en miljon människor har drivits på flykt internt i Idlib, de flesta mot den turkiska gränsen, i den största fördrivnin­gen hittills under det nio år långa kriget.

Ryssland strider på den syriska regimens sida samtidigt som Turkiet har skickat flera tusen soldater och militär utrustning för att stötta rebellerna. Spänningar­na mellan parterna har intensifie­rats ytterligar­e sedan över 30 turkiska soldater dödades i ett syriskt luftangrep­p i torsdags.

 ?? FOTO: OZAN KOSE/ LEHTIKUVA/AFP ?? Grekisk gränspolis försöker hålla tillbaka migranter som försöker ta sig in i Grekland.
FOTO: OZAN KOSE/ LEHTIKUVA/AFP Grekisk gränspolis försöker hålla tillbaka migranter som försöker ta sig in i Grekland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland