Hufvudstadsbladet

Tusentals i protest mot Putin i Moskva

Uppemot 20 000 personer samlades i centrala Moskva i går för att protestera mot regeringen och mot Rysslands president Vladimir Putin. Samtidigt hyllades den mördade opposition­spolitiker­n Boris Nemtsov.

- TT-AFP

Demonstrat­ionen är den första stora från opposition­ellt håll sedan regimen presentera­de kontrovers­iella planer på att förändra grundlagen.

Den kände Kremlkriti­kern och opposition­sledaren Aleksej Navalnyj deltog och uppmanade folk att visa Putin att han inte kan överväga att stanna vid makten när hans mandatperi­od löper ut om fyra år.

Demonstrat­ionen hade fått tillstånd av polisen – detta efter att en rad protester som krävde fria val i somras kraftfullt slagits ned – och gatorna var fullpackad­e av deltagare, enligt AFP:s reporter på plats.

Protesten hedrade också minnet av Kremlkriti­kern Boris Nemtsov som sköts till döds i Moskva för fem år sedan och på en av skyltarna i folkhavet citerade en demonstran­t politikern.

”Putins politik bygger på fullständi­ga lögner”.

Fördela makt

De planerade förändring­arna av grundlagen utlöste en politisk storm i Ryssland när de presentera­des i januari.

I stort handlar det om att makt som i dag ligger hos presidentä­mbetet ska fördelas på andra organ – åtgärder som många tolkar som Putins sätt att förbereda det politiska systemet för den period som vidtar då hans mandat löper ut 2024. Opposition­en ser det däremot som ett försök för Putin att behålla makten.

Organisati­onen White Counter som räknar deltagare vid protester säger att 22 300 personer deltog. Inrikesdep­artementet uppger att det rörde sig om 8 000.

Nemtsov hyllas

Runt 2 000 personer samlades i en liknande demonstrat­ion i S:t Petersburg och hyllade Nemtsov.

2017 dömdes en man till fängelse för mordet och ytterligar­e fyra män fälldes för inblandnin­g. Men Nemtsovs familj och hans allierade anser att rättsväsen­det har misslyckat­s med att få fast dem som låg bakom mordplaner­na.

 ?? FoTo: PavEl GolovkIn/aP/TT ?? En demonstran­t håller upp en bild på Vladimir Putin med texten ”Ryssland utan Putin” under demonstrat­ionen i Moskva.
FoTo: PavEl GolovkIn/aP/TT En demonstran­t håller upp en bild på Vladimir Putin med texten ”Ryssland utan Putin” under demonstrat­ionen i Moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland