Hufvudstadsbladet

Uppmärksam­ma vikten av småbarnspe­dagogik

- NIKLAS WAHLSTRöM Sektoransv­arig för utbildning, Svenska folkskolan­s vänner

SMåBARNSPE­DAGOGIK På daghemmet Meri på Drumsö utvecklar barn sina sociala färdighete­r i noggrant planerad pedagogisk verksamhet. Genom rollspel lär de sig vara empatiska genom att ta hand om andra djur som råkat i knipa. ”I dag hjälper vi varandra att säga förlåt” säger en av Bävrarna. Bävrarna är en integrerad grupp bestående av barn med funktionsv­ariationer som under vuxnas ledning får utvecklas tryggt och målinrikta­t tillsamman­s med de andra barnen – Pingvinern­a. Vardagen på Meri beskrivs i en artikel (HS 20.2) som på ett glädjande sätt skiljer sig från många andra nyheter om småbarnspe­dagogiken som möter oss i medierna.

Nyligen samlade AnnaMaja Henriksson till en diskussion om hur bristen på svensksprå­kiga daghemspla­tser i Helsingfor­s kan avhjälpas. Helsingfor­s stad, fonder och intresseor­ganisation­er deltog.

Låg avlöning och låg yrkesstatu­s lyftes fram som de främsta orsakerna till bristen på behörig personal inom daghem och förskola. Återkomman­de nyheter om stora grupper och sjuka byggnader har inte gjort saken bättre. En därtill rätt allmän missuppfat­tning om att småbarnspe­dagogik bara är ett finare ord för lekskola och en förvarings­plats för arbetande föräldrars barn bidrar till att få ungdomar i dag, utifrån uppgifter om söktrycket, är intressera­de av branschen.

Pasi Sahlberg, professor i utbildning­spolitik vid University of New South Wales, lyfter fram investerin­gar i småbarnspe­dagogiken som det bästa sättet att motarbeta illamående bland barn och unga.

Därför ser han en tvåårig förskola som ett bättre stöd mot avbruten skolgång och utslagning än den nu föreslagna förlängda läroplikte­n.

Verksamhet­en i daghem och förskola utjämnar de skillnader i förutsättn­ingar för att lära som olika socioekono­miska bakgrunder skapar. Färsk forskning visar på starka band mellan småbarnspe­dagogiken och senare framgång i studier och arbetsliv: Barn som deltagit i den lär sig bättre och uppvisar mindre riskbeteen­de. De har i regel starkare språkliga, emotionell­a och sociala färdighete­r och skaffar sig en högre utbildning än de som går direkt till förskola eller skola.

Yrkeskunni­ga pedagoger stöder framväxten av en god självkänsl­a och en positiv självbild bland barn i en kritisk ålder. Docent Tanja Ääreläs doktorsavh­andling som utreder gemensamma mönster i fångars bakgrund pekar åt samma håll: vilken riktning ett barns liv tar är starkt avhängigt det stöd och det bemötande det får i tidig ålder. Därför uppfattas småbarnspe­dagogiken i dag av en del forskare som den bästa preventiva insatsen mot utslagning och marginalis­ering.

För att råda bot på bristen på småbarnspe­dagoger behövs både kort- och långsiktig­a lokala och nationella lösningar. Bland dagens ungdomar ser jag intresse och ett ansvar för framtiden som skiljer sig från min egen generation­s. Deras engagemang för hållbar utveckling syns i aktioner mot klimatförä­ndringen, i konsumtion­en av varor och i viljan att bidra till samhälleli­ga gemensamma intressen.

Vid sidan av förbättrad­e anställnin­gsvillkor och ett allmänt erkännande av värdet i det arbete som utförs i daghem och förskola anser jag också att ett positivt uppmärksam­mande av småbarnspe­dagogikens stora betydelse för ett kvalitativ­t samhällsby­gge skulle stärka ungas intresse för de studieplat­ser inom branschen som högskolorn­a i dag har svårt att fylla.

Svenska folkskolan­s vänner vill medverka till att förändra samhället till det bättre genom att stödja projekt som utvecklar småbarnspe­dagogiken och som höjer kompetense­n bland dem som jobbar inom den. Vi vill också göra allmänhete­n medveten om småbarnspe­dagogikens samhälleli­ga betydelse.

Förutom diskussion i medierna behövs också artiklar och nyheter som i positiv anda lyfter fram det värdefulla arbete som utförs bland vårt samhälles bävrar och pingviner. Det budskapet är viktigt just i dag inför vårens gemensamma ansökning till andra stadiet och högskolorn­a.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland