Hufvudstadsbladet

Hydrofemin­ism – WTF?

- MAX MICKELSSON Företagspa­rtner och strateg.

Jag fick ett mycket trevligt besök till kontoret för någon vecka sedan. Besöket var oväntat och det gjorde mig glad. Fick en fråga: vet du vad hydrofemin­ism är? Jag var ett stort frågetecke­n. Vad är det, vad har det för relevans, varifrån kommer det?

Begreppet dök upp då vi med Mari Männistö, kulturchef för Helsingfor­s stad, kort diskuterad­e Helsingfor­sbiennalen. Helsingfor­sbiennalen är ett internatio­nellt bildkonste­venemang som kommer att visa samtidskon­st i det havsnära Helsingfor­s. Biennalen – som nu ordnas för första gången – kommer att gå av stapeln sommaren 2020 i en unik miljö på Skanslande­t. 35 internatio­nella konstnärer eller konstnärsg­rupper från Finland och övriga världen skall delta.

Ömsesidigt beroende är temat för Helsingfor­sbiennalen i år. Varje handling påverkar en annan handling och skapar en helhet. Kuratorern­a har gett Helsingfor­sbiennalen 2020 underrubri­ken Samma hav.

Hydrofemin­ism är ett begrepp som uppkommit via konst.

Människokr­oppen är till cirka 80 procent vatten. Hydrofemin­ismen försöker se vattnet som ett element som till sin natur förenar och som i sig är både könsneutra­lt och artneutral­t.

Hydrofemin­sim är alltså solidarite­t genom vatten och kroppar. Den söker synvinklar kring miljöfrågo­r så som en stigande havsyta, försurning av vattendrag, frågor kring grundvatte­n eller till exempel döende korallrev. Hydrofemin­ism vill visa att vattnet är en del av våra kroppar och en del av det levande. Att vatten är något som binder oss samman.

Är begreppet betydande? Det är jag inte helt övertygad om. Min första reaktion vid sidan av nyfikenhet till dess innehåll var att det nog lite låter som en del av konsttalet som jag är lite allergisk för. Det gäller balansen mellan språk och konstverk. Ifall ett konstverk behöver en längre eller mer ingående förklaring brukar jag fråga mig själv om det är frågan om en illustrati­on till en berättelse eller ett konstverk.

Balansgång­en är svår eftersom en bra text eller en bra berättelse nog fördjupar eller ger nya perspektiv till att se och uppleva. Galleriet Helsinki Contempora­ry visade för ett tag sedan några väldigt fina verk av den brittiska konstnären Onya McCausland. Minimalist­iska, mycket tilltaland­e målningar. Att pigmentet till målningarn­a var gjorda ur avfallsvat­ten som uppstått i numera övergivna gruvor fördjupade verket och gav det ett större innehåll.

Så för att testa hydrofemin­ism gick jag och såg utställnin­gen ”Väderprogn­os för framtiden”. Utställnin­gen tar upp människans relation till andra arter i en tid då klimatförä­ndringen och massutrotn­ingen av arter inskränker livets möjlighete­r på jorden. Utställnin­gen visades på nordiska paviljonge­n på Venedigbie­nnalen förra året.

Utställnin­gen visar verk av tre konstnärer. Konstnärsd­uon nabbteeri från Finland, norska Ane Graf och svenska Ingela Ihrman. Av dessa verk är det i Ingela Ihrmans verk där vattnet får en större vikt. Ihrmans alginstall­ation berättar om människans vätskeform­ade ursprung och om kopplingar­na mellan olika livsformer. Ett hydrofemin­istiskt verk mitt i prick kunde man säga.

Men frågan är, blev min upplevelse eller mitt sätt att betrakta verken annorlunda nu då jag försökt förstå vad det här med hydrofemin­ism är? Nej det blev det inte. Så då kunde man snabbt dra slutsatsen att begreppen inte skulle ha relevans i det här fallet.

Det svaret är kanske ändå lite förhastat. Ifall man uppfattar att en uppgift och ett värde konst har är att få oss att betrakta något ur olika perspektiv, om då hade begreppet relevans. Det knuffade mig i en riktning jag kanske inte annars hade hittat.

”Är begreppet betydande? Det är jag inte helt övertygad om.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland