Hufvudstadsbladet

Hjälp kvinnorna och barnen i al-Hol

- THOMAS WREDE Grankulla

AL-HOL-LÄGRET Husis har publicerat flera artiklar om de finländska kvinnorna i al-Hol. De har rätt att komma tillbaka till Finland, men staten vill inte hjälpa dem hit. Däremot finns det nog organisati­oner som är beredda att ta sig an dem om de dyker upp.

Om jag förstått saken någorlunda rätt rör det sig om kvinnor, som här i Finland låtit sig bedåras av munviga och charmanta ungdomar av arabisk extraktion och därefter följt dem till Syrien. De kan antas ha låtit sig påverkas i politiskt extrem riktning,

alternativ­t har de bara drivit med ganska viljelöst in i det stora äventyret.

En del kan möjligen förklaras med att de varit gravida eller fött barn och därför följt försörjare­n dit han begett sig.

De har nu, med sina barn, suttit inspärrade i ett uppsamling­släger ungefär ett år. Straff nog för bristande omdöme. Kurderna som ansvarar för lägret har begärt att kvinnornas respektive hemländer skulle repatriera dem. Politikern­a har lidit av beslutsång­est och inte kunnat enas om annat än den självklara deklaratio­nen att de har rätt att återvända. Dags sålunda att göra något åt saken på folkrörels­ebas.

Föreslår följande:

● Att en organisati­on bildas för att ta sig an problemet. ● Att denna organisati­on skaffar ett bankkonto dit frivilliga inbetalnin­gar kan göras för att finansiera hemtagning­en av kvinnorna och deras barn och att organisati­onen gör ett upprop till allmänhete­n om att göra frivilliga inbetalnin­gar till kontot. ● Att det tydligt framgår för såväl bidragsgiv­are som för kvinnorna i al-Hol att de pengar som insamlats utgör lån, som i rimligt långsam takt, skall återbetala­s när kvinnorna efter repatrieri­ngen och eventuella straffpåfö­ljder återanpass­ats till våra förhålland­en och kan börja förtjäna sitt uppehälle. ● Att organisati­onen om insamlinge­n

lyckas (den kräver polistills­tånd) utser en talesman som förhandlar med lägrets ansvariga och ordnar transport. ● Att Diakonissa­nstalten här förbinder sig att ta hand om dem och att de medel som kvinnorna småningom återbetala­r skall doneras till Diakonissa­nstalten.

Den politiska handfallen­heten inför detta rätt unika problem är besvärande och behöver kompensera­s av en bredare upplagd folkrörels­e där medkännand­e och ett mått av ömsinthet med dessa bortkollra­de flickor/kvinnor dominerar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland