Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski trea i Lahtis

Äntligen! Krista Pärmäkoski tog sin första pallplacer­ing i världscupe­n sedan i november.

- MARCUS LINDQVIST

Publiken flämtar till när Krista Pärmäkoski faller omkull i den sista kurvan före stadion i Lahtis. Förlorade hon sin chans till en pallplacer­ing? Men hon reser sig snabbt, stakar fart och skidar i mål som trea.

– Jag hamnade inte i panik, men det skulle förstås ha varit värre om det varit 5 km kvar, säger Pärmäkoski som för första gången sedan i november får sätta sig bredvid Therese Johaug under presskonfe­rensen efteråt.

– Jag var inte så oroad över att förlora andra plats, men jag visste inte hur stort försprång jag hade bakåt. Det skulle ha varit tufft att bli fyra.

Nära Johaug

Sträckan var 10 km klassiskt, precis som i Ruka senast, och Pärmäkoski var till slut tio sekunder före Sveriges Frida Karlsson i mål. Ebba Andersson, också Sverige, var tvåa. Segern gick givetvis till Therese Johaug, om än bara med 3,4 sekunders marginal.

– Det är kul att det blir en hård kamp, säger Johaug.

Ebba Andersson avslöjade att hon inte skidar i söndagens stafett, för hon åker till junior-VM. Hon var dock nöjd över att ha varit så nära Johaug.

– Det ger hopp om att en dag kunna vinna, säger svenskan.

Svår säsong

Pärmäkoski har haft en svår vinter. Lahtis var hennes första pallplacer­ing sedan hon var tvåa i Ruka i november. Hon är redan avhängd i den totala världscupe­n.

Men i de bekanta skidspåren i Lahtis stod hon för ett skönt formbesked. Hon medger att det var en lättnad.

– Det var kul att lyckas här inför hemmapubli­ken, säger Pärmäkoski, som numera är bosatt i Lahtis.

Hon tvingades stå över Tour de Ski och den svensk-norska skidtouren gick inte särskilt bra för henne.

Ångrar inget

Förra våren väckte Pärmäkoski­s beslut att lämna landslaget uppmärksam­het. Hon ångrar ändå inte sitt beslut att träna på egen hand.

– Det gjorde gott att komma bort från landslaget en stund. Alternativ­et kunde ha varit att jag avslutar min karriär, säger Pärmäkoski.

– Jag skulle kanske ha kunnat träna lite längre på hög höjd, men på grund av olika skäl blev det inte så.

Hon vill inte uttala sig om fortsättni­ngen, eftersom det är oklart vem som tränar landslaget nästa säsong. Matti Haavisto fortsätter dock som hennes personliga tränare.

Matintalo tia

Gårdagens kanske största överraskni­ng var dock Johanna Matintalo. Matintalo har haft ytterligar­e en blytung säsong, men tionde plats fick henne på betydligt bättre humör. Hon har bara en gång förut varit tia i världscupe­n – i Lahtis för två år sedan.

– Jag har några tunga månader bakom mig. Det var mentalt sett mycket viktigt att lyckas bra. Det ger mig mycket med tanke på resten av säsongen och framtiden, säger Matintalo.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: MARKKU ULANDER/ ?? Krista Pärmäkoski var glad över framgången i Lahtis.
LEHTIKUVA FOTO: MARKKU ULANDER/ Krista Pärmäkoski var glad över framgången i Lahtis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland