Hufvudstadsbladet

Skön upprättels­e för Finland

-

Det var förstås väntat att Iivo Niskanen skulle bli svårslagen i de bekanta skidspåren i Lahtis, men segern var trots allt en välkommen revansch för Finlands landslag efter den norska förnedring­en i Ski Tour. Krista Pärmäkoski visade också med sin tredje plats att hon fortfarand­e är att räkna med då hon har en bra dag. Det var också skönt att se att avståndet mellan Norge och resten av världen inte är riktigt så stort som det såg ut i den svensk-norska skidtouren.

Tro det eller ej, det var först andra gången i vinter som herrarna skidade 15 km klassiskt och damerna 10 km klassiskt med intervalls­tart. Av allt att döma borde det vara oftare, för senast, i Ruka i november, var Niskanen också bäst, och Pärmäkoski var tvåa.

Det klassiska loppet i Nove Mesto i januari blev ett fristilslo­pp på grund av snöbristen. De usla förhålland­ena leder ofta till att banorna blir förkortade, och därmed ofta lättare, och Internatio­nella skidförbun­det Fis vill inte ordna klassiska lopp i alltför enkla spår. Av samma orsak blev intervalls­tarten i Falun en masstart, för det skulle ha blivit långa köer i skidspåret annars. Den klassiska stadssprin­ten i Drammen nästa vecka har också bytts ut mot en fristilssp­rint i Konnerud.

I Lahtis fanns det tillräckli­gt med snö för att skida längs med den 5 km långa slingan. Då var det upplagt för en blåvit fest. Utan tvekan hjälpte publiken, de klara väderförhå­llandena och de bekanta skidspåren också Finland.

Johanna Matintalos tionde plats var mer än välkommen, för hon har haft det verkligen tungt under de två senaste åren. Det var annars också en stabil insats av Finlands damer, med fem damer i topp 20. Som jämförelse, i Ruka på samma sträcka hade Finland tre damer i topp 30. Ristomatti Hakolas fjortonde plats var också ett tecken på att han är på väg i rätt riktning igen. Söndagens stafetter kan bli riktigt roliga. Norge ställer på grund av återbud upp med bara ett damlag och ett herrlag.

NRK rapportera­de att Norges landslag blivit inkvartera­t i apartmenth­otellet vid torget i Lahtis. Ingen lyx precis.

Jag sov i samma hotell för något år sedan då jag förberedde mig för fulldistan­s-FM i triathlon i Lahtis. Då var det fullt ös hela natten med sommarfest­ival på torget. Väckning 4.30 och start 7.00. Ni kan kanske föreställa er hur mysigt det var. Förhoppnin­gsvis har Therese Johaug & Co haft det lugnare där.

Fascineran­de att Johaug alltid lyckas ta de där extra sekunderna som krävs då hon är pressad. Det är förstås inte en slump. Jag tror hon skulle ha kunnat knipa ytterligar­e några sekunder ifall det hade behövts, i synnerhet om hon gått ut efter Ebba Andersson.

”Det var också skönt att se att avståndet mellan Norge och resten av världen inte är riktigt så stort som det såg ut i den svensk-norska skidtouren.”

MARCUS LINDQVIST

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland