Hufvudstadsbladet

Historien är på väg att upprepas

För ganska exakt ett år sedan förstörde Real Madrid sin säsong inom loppet av en vecka.

- JONAS VON WENDT Reporter jonas.wendt@ksfmedia.fi

med 0–3 i Copa del Rey mot Barcelona, tre dagar senare blev det 0–1 mot samma Barcelona i ligan och ytterligar­e tre dagar senare skickade Ajax Real ur Champions League genom att nere i Madrid vinna med 4–1.

Det innebar att Los Blancos säsong mer eller mindre tog slut femte mars 2019. Resten av våren var endast en dödstråkig transports­träcka mot en titelfri semester.

Laget slutade på 68 poäng i ligan, hisnande 19 poäng bakom ettan Barcelona.

Ett år senare är Real Madrid på väg att försätta sig i samma situation. Förlusten mot Levante i ligan innebar att Barcelona tog kommandot i den inhemska ligan.

1–2 hemma mot Manchester City i Champions League innebär en brant uppförsbac­ke inför returen på engelsk mark 17 mars.

Och skulle det bli förlust i El Clasico mot Barcelona i dag är det nära till hands att Real också denna säsong missar den inhemska ligatiteln. Vid en seger för Barcelona är katalanern­as försprång uppe i fem poäng, i praktiken sex då laget i fall av seger har plusfacit i inbördes matcher.

Real Madrid, som dominerat stort i Europa, har bara vunnit La Liga en gång under de senaste sju åren.

Utgångsläg­et inför söndagens stormöte är inte bra. Åtminstone inte för Real Madrid. Karim Benzema var utmärkt under hösten men efter nyår har den i landslaget bannlyste fransmanne­n tappat allt vad målsinne heter. På hösten blev det tretton ligamål, efter nyår har han gjort ett. Ett ligamål på 557 minuter.

Då Eden Hazard, som visade upp allt mer lovande takter efter att han kom tillbaka efter en skada, drog upp samma skada på nytt och är borta säsongen ut tappar Real Madrid ytterligar­e kreativite­t framåt. Marco Asensio har missat hela säsongen och Rodrygo är avstängd.

Real har tappat in tio bollar på de fem senaste matcherna och bara vunnit en av de matcherna. Före det radade laget upp åtta raka segrar, trendbrott­et är lika tydligt som ovälkommet för Real.

Barcelona har vunnit tre av sina senaste fyra matcher och gjort tio mål framåt i dem.

Formmässig­t är Barcelona favorit även om lagets spel saknar mycket av den glans man visade upp ännu för några år sedan. Quique Setien har vänt resultattr­enden till det positiva men om han verkligen är rätt man för posten återstår att se.

– Matcherna mot Barcelona är inte som övriga matcher. Utgångsläg­et gör matchen extra intressant, säger Realkapten­en Sergio Ramos som avslutade sin svaga kväll mot City genom att åka ut i slutminute­rna.

Klubbikone­n och kaptenen är en starkt bidragande orsak till att Reals kurva vänt neråt. Han har alltid haft en tendens att överspela vissa situatione­r och gå bort sig men oftast kunnat reda upp det tack vare sin snabbhet. Snart 34 år gammal är benen inte riktigt lika rappa längre.

En av världens genom tiderna bästa mittbackar är Sergio Ramos. Meritförte­ckningen säger allt. Men inte ens han håller världsklas­s för evigt. Ramos ville lämna klubben förra sommaren för ett smått hysteriskt kontrakt i Kina men fick nej av ordförande­n Florentino Perez.

Är inte så säker på att han nekas avfärd denna sommar.

Real Madrid-Barcelona söndag kväll 21.55 i CMore.

Formmässig­t är Barcelona favorit även om lagets spel saknar mycket av den glans man visade upp ännu för några år sedan.

 ??  ?? Sergio Ramos och Real Madrid har tappat formen.
Sergio Ramos och Real Madrid har tappat formen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland