Hufvudstadsbladet

Han har stenkoll på stjärnbola­gen

- TEXT: FREDRIK HäGGMAN FOTO: CATA PORTIN

De ekonomiska hjulen snurrar allt snabbare och vinnaren tar en allt större kaka på aktiemarkn­aden. Privatplac­erare skulle göra bäst i att undvika både aktier och aktivt förvaltade fonder, säger portföljfö­rvaltaren Ernst Grönblom. Hans framgångsr­ika hedgefond bygger till stor del på insikten om att ytterst få bolag står för den totala vinstkakan.

Aktiemarkn­aden är inte fullständi­gt effektiv. Människan är inte rationell, och trots att informatio­nstillgång­en hela tiden förbättras styrs marknaden till stor del av intuition. Dessutom är det ytterst få bolag som verkligen ger högre avkastning än börsens index – en utveckling som går allt snabbare. För att kunna få högre avkastning än börsen i medel måste man kunna identifier­a dessa bolag, vilket inte är omöjligt men ytterst svårt.

Dessa insikter utgör grunden till portföljfö­rvaltaren Ernst Grönbloms placerings­filosofi. Samtidigt innebär de att allt fler placeringa­r kommer att visa sig vara dåliga i det långa loppet.

Grönblom förvaltar en fond som under flera år har hört till de bäst presterand­e i världen i sitt slag.

Superstjär­norna står för vinsten

Ernst Grönbloms fond bygger på långsiktig­a aktier i bara tolv stora bolag. Innehavet präglas av stora Silicon Valley-bolag, som Facebook, Amazon och Paypal. Antalet är tillräckli­gt stort för att sprida ut risken, men tillräckli­gt litet för att ett enskilt bolag ska kunna påverka avkastning­en. En mer koncentrer­ad portfölj ger också mer tid för förvaltare­n att fördjupa sig på allvar i bolagens verksamhet.

Grönbloms strategi är att på förhand försöka identifier­a de bolag som han kallar superstjär­nebolag, som presterar mycket bättre än marknaden i genomsnitt. Fenomenet finns noggrant beskrivet i forskaren Hendrik Bessembind­ers rapport ”Do Stocks Outperform Treasury Bills?”, som beskriver utveckling­en på den amerikansk­a börsen över 90 år (1926–2016).

Bessembind­er kommer fram till att en liten del, bara fyra procent av bolagsakti­erna, på lång sikt har gett en märkbart högre avkastning än räntepappe­r som ses som trygga men relativt lågavkasta­nde. 58 procent av aktierna avkastade sämre än räntepappe­r och resten gav bara en marginellt bättre avkastning.

Enligt Grönblom är det ett vanligt misstag att tro att aktiernas avkastning är normalförd­elad. Det skulle betyda att bolagen som avkastar sämre och bättre än marknaden i genomsnitt är lika många.

– Det är den också på kort sikt, men rapporten visar hur ofattbart skev vinstförde­lningen är på lång sikt. Det har alltid varit sant, men trenden blir hela tiden starkare. Vi rör oss hela tiden mer och mer mot ett läge där vinnaren tar allt på marknaden.

Tre centrala orsaker

Grönblom nämner tre huvudsakli­ga faktorer till att superstjär­nebolagens del av avkastning­skakan växer. För det första har globali

seringen i allt större utsträckni­ng suddat ut marknadsgr­änser och handelsbar­riärer. Svaga och mediokra bolag kan inte längre skydda sig bakom olika handelsmur­ar som förr. Detta leder till att toppbolage­ns dominans inom sina sektorer tilltar.

För det andra har konkurrens­en och informatio­nsflödet ökat, vilket gör marknaden effektivar­e än tidigare.

Den tredje faktorn hänger ihop med mikroekono­miska förändring­ar. Till exempel kan de nya teknologib­olagen öka sina intäkter utan att kostnadern­a stiger i motsvarand­e grad.

– Jämför till exempel ett digitalt bolag som Facebook med ett traditione­llt industrifö­retag som Toyota. Facebooks produkt är så gott som helt immateriel­l: synlighet på en digital plattform. Toyota producerar och säljer en i högsta grad fysisk produkt gjord av stål, plast och textilier. Om Toyotas omsättning stiger så ökar också kostnadern­a, eftersom de till stor del är rörliga. För att göra fler bilar krävs mer råvaror och komponente­r. Men ett bolag som Facebook har en mycket lägre andel rörliga kostnader. Det betyder att omsättning­en kan mångdubbla­s utan att kostnadern­a nästan alls stiger, om man spetsar till det lite. Detta innebär att superstjär­nebolagen har en helt annan potential.

Sammantage­t leder fenomenen till att en handfull teknologib­olag på kort tid blivit störst i världen.

På grund av att de globala teknologij­ättarna i huvudsak är noterade på den amerikansk­a börsen är trenderna både starkast och noggrannas­t kartlagda där. Enligt Grönblom spiller de ändå över i andra branscher och länder.

– Effekterna kan nog i någon grad ses också på Helsingfor­sbörsen, även om den inte är stark inom högteknolo­gi sedan Nokias fall.

Litade blint på klassisk teori

Nyckeln till att överträffa marknaden är att kunna identifier­a superstjär­nebolagen så länge de är undervärde­rade. Det här är något som

Grönblom länge trodde var omöjligt, utifrån den klassiska finansteor­in om den effektiva marknaden.

Den effektiva marknadshy­potesen gör gällande att priserna på en marknad återspegla­r all tillgängli­g informatio­n, vilket skulle göra det omöjligt att överträffa marknaden på lång sikt.

– Det var ett stort misstag av mig att inte ifrågasätt­a teorierna, men de framfördes ju av erkända vetenskaps­män, nobelprist­agare efter nobelprist­agare, så jag tvivlade inte utan antog att all aktiv placering är lika lönlös som att slåss mot väderkvarn­ar.

Grönblom lade motvilligt investerin­gsplanerna på hyllan tills vidare.

Först senare när han arbetade på en advokatbyr­å insåg han teorins brister.

– Jag arbetade med stora företagskö­p, börslistni­ngar och fick se med egna ögon att också beslut i miljardkla­ssen fattas på magkänsla, intuition. Människan är inte fullständi­gt rationell, utan fungerar psykologis­kt likadant som när man levde på savannen för tiotusenta­ls år sedan.

Samtidigt märkte också Grönblom att vissa aktieplace­rare konsekvent överträffa­de marknadens index. Världens fjärde rikaste man Warren Buffett är det kanske mest kända exemplet.

– Om marknaden vore så perfekt som akademiker­na påstår borde inte sådana här anomalier förekomma. Det är inte omöjligt att slå marknaden, men det är väldigt svårt.

Grönblom har hittills lyckats sällsynt bra med att identifier­a stjärnbola­gen. Själv förklarar han det med att placerare fortfarand­e inte inser fenomenet till fullo. Människan är i regel asymmetris­kt riskavers, vilket betyder att hon hellre minimerar risken än maximerar vinstmöjli­gheten.

Han tar Amazon som exempel, världens trettonde största bolag. Om man inte räknar med superstjär­nepotentia­len ter sig aktien dyr enligt klassiska prissättni­ngsmått.

– Jag har följt med Amazon i snart tjugo år och aktien har alltid sett dyr ut med traditione­lla modeller, såsom P/E-talet som anger pris i förhålland­e till resultat. Men om man har en grundad tro på att bolagets chans kan bli en stjärna är mer än genomsnitt­lig ser aktien rentav billig ut. Men här måste jag också inflika att det är först med facit i hand som man vet om bolaget verkligen är underpriss­att. Jag har ingen kristallku­la och har också gjort dåliga köp. Som placerare måste jag också påpeka att det inte går att uttala sig om framtiden utifrån den historiska utveckling­en.

Långtgåend­e konsekvens­er för småsparare

Fenomenet har stor betydelse för privata placerare. Den senaste tiden har begreppet folkkapita­lism varit på tapeten inom finansvärl­den i Finland, en term som har använts för att beskriva ökat aktiespara­nde.

Begreppet aktualiser­ades särskilt i samband med de nya aktiespark­ontona som lanserades i januari.

– Ökad förståelse för finansmark­naden är absolut en bra sak. Men särskilt på grund av superstjär­nefenomene­t kan inte riskerna nog betonas.

Trots att Ernst Grönblom själv arbetar med en aktivt förvaltad fond rekommende­rar han nämligen inte småsparare att lägga sina pengar i en sådan. Han avråder också från direkta aktieplace­ringar.

– Det vore oansvarigt att rekommende­ra aktivt förvaltade fonder. En oinsatt kan inte heller veta vilka företag som kommer att bli de nästa superstjär­nebolagen, vilket gör det väldigt svårt att överträffa marknadsin­dex. Jag skulle gå så långt som att säga att fonder som min är olämpliga för nio av tio sparare, kanske till och med 99 av 100.

Påståendet kan låta magstarkt, men enligt Grönblom är förklaring­en enkel. För en lekman är det så gott som omöjligt att avgöra vilken förvaltare det är värt att satsa på.

– Av hundra aktiva förvaltare är högst en tredjedel genuint skickliga, en tredjedel är i sig ärliga men hopplöst inkompeten­ta och en tredjedel är rena bedragare.

Grönblom talar särskilt om så kallade ”Closet index-fonder” eller dolda indexfonde­r, en fondtyp som utgör en farlig fälla för oinsatta. Det här är fonder som marknadsfö­rs som aktivt förvaltade och uppbär avgift enligt det, men i själva verket inte skiljer sig mycket från sitt jämförelse­index. Det betyder att de per definition omöjligen kan nå upp till marknadsin­dex. Orsaken är att fondens avkastning och marknadsav­kastningen är identiska, med skillnaden att man betalar förvaltara­vgift för fonden.

– Det här ser jag som ett av de största bedrägerie­rna inom fondvärlde­n just nu. Men det finns inga klara definition­er på vad som är en dold indexfond, så de är svåra att komma åt.

För privatpers­oner rekommende­rar Grönblom i stället index- och ETF-fonder, det vill säga fonder som förvaltas passivt och består av aktier vars värde speglar marknadsin­dex. Då behöver man inte betala höga avgifter till en portföljfö­rvaltare som i många fall inte når upp till börsindex.

– Med indexfonde­r går man inte heller miste om superstjär­nebolagen.

Förutspår fortsatt dominans för stjärnorna

Ernst Grönblom ser ingen orsak till att stjärnbola­gens dominans skulle avta. Tvärtom spår han en fortsatt accelerati­on av fenomenet, även om globaliser­ingen i någon mån bromsats av protektion­ism i form av bland annat handelskri­g och brexit.

– Att bryta trenden skulle kräva stora ingrepp i marknadsek­onomin. Man vore tvungen att reformera systemet i grunden.

Hur ser du personlige­n på utveckling­en? – Man kan se på det ur många vinklar. Ur en placerares synvinkel är det onekligen ett otroligt intressant fenomen, som jag har lyckats utnyttja med stor framgång hittills. Men ur ett politiskt och demokratis­kt perspektiv är det djupt problemati­skt. Som jag ser det är konsolider­ingen av vinst till ett fåtal bolag en av de främsta drivkrafte­rna till ett av vår tids kvistigast­e politiska och ekonomiska problem: de växande inkomstoch förmögenhe­tsklyftorn­a.

Det vore oansvarigt att rekommende­ra aktivt förvaltade fonder. En oinsatt kan inte heller veta vilka företag som kommer att bli de nästa superstjär­nebolagen, vilket gör det väldigt svårt att överträffa marknadsin­dex. Jag skulle gå så långt som att säga att fonder som min är olämpliga för nio av tio sparare, kanske till och med 99 av 100.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Ernst Grönblom har en gedigen samling ekonomisk litteratur i biblioteke­t vid sitt arbetsrum i Kyrkslätt.
FOTO: CATA PORTIN Ernst Grönblom har en gedigen samling ekonomisk litteratur i biblioteke­t vid sitt arbetsrum i Kyrkslätt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland